StoryEditor

Bin Ládinova popularita v Pakistane prudko klesla

10.02.2008, 15:55
Autor:
SITASITA
Sympatie voči vodcovi teroristickej siete al-Kájda Usámovi bin Ládinovi a Talibanu v Pakistane prudko klesli. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky americkej organizácie Zajtrajšok bez teroru.

Výsledky ukázali aj to, že Pakistanská ľudová strana (PPP) zavraždenej opozičnej predstaviteľky Bénazír Bhuttovej je pred voľbami 18. februára najpopulárnejšia a väčšina obyvateľov si želá odchod prezidenta Parvíza Mušarráfa. Z prieskumu, ktorý organizácia uskutočnila minulý mesiac, ďalej vyplýva, že Pakistanci sa v období politického napätia a vlne samovražedných útokov prikláňajú k mierovým opozičným skupinám.

V januárovom prieskume podporilo bin Ládina len 24 percent Pakistancov, v rovnakom augustovom prieskume to bolo 46 percent. Podpora al-Kájdy, ktorej predstavitelia sa môžu ukrývať na pakistansko-afganských hraniciach, klesla z 33 na 18 percent. Podpora Talibanu, ktorého pakistanská časť kontroluje väčšinu pohraničnej oblasti a vedie vojnu proti bezpečnostným silám, klesla o polovicu na 19 percent z 38 percent. Prudký pád zaznamenal aj Mušarráf, celkove 70 percent voličov si myslí, že by mal okamžite odísť.

Iba jedno percento pakistanských voličov by volilo al-Kájdu, keby sa teraz konali parlamentné voľby. Taliban by podľa prieskumu dostal trojpercentnú podporu. Umiernená a sekulárna PPP Bhuttovej zavraždenej pri samovražednom útoku 27. decembra, by získala 36,7 percenta. Stranu rovnako niekdajšieho premiéra Naváza Šarifa Pakistanská moslimská liga - krídlo Naváz (PML-N) by volilo 25,3 percenta obyvateľov, čím by sa promušarráfovská Pakistanská moslimská liga - Quaid (PML -Q), dostala na tretie miesto s 12 percentami.

Podľa prieskumu 58 percent respondentov podozrieva Mušarráfa, jemu naklonených politikov alebo vládne agentúry zo zodpovednosti za smrť Bhuttovej. Iba 7 percent sa domnieva, že al-Kájda alebo Taliban stoja za jej zavraždením.

Prieskum skupina uskutočnila na vzorke 1157 ľudí v rôznych častiach Pakistanu v dňoch 19. až 29. januára. Zajtrajšok bez teroru je nezávislá organizácia, kde členom dozornej rady je aj republikánsky prezidentský nominant John McCain a bývalý demokratický kongresman Lee Hamilton.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:39