Reuters
StoryEditor

Izrael podnikol rozsiahly útok na pásmo Gazy. Povedal som, že Hamas zaplatí vysokú daň, vyhlásil Netanjahu

14.05.2021, 00:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Izraelské lietadlá a pozemné vojsko v noci na dnes zosilnili útoky proti palestínskemu Hamasu v pásme Gazy. 

Izraelská armáda v piatok v skorých ranných hodinách dementovala informáciu, že vyslala vojakov do palestínskeho pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Samotná izraelská armáda vo štvrtok pred polnocou napísala na svojom twitterovom účte, že v pásme Gazy "momentálne útočia... jej vzdušné a pozemné sily".

Informáciu následne pre AFP potvrdil aj hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus s tým, že ide o súčasť pokračujúcich vojenských operácií voči palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré od pondelka intenzívne ostreľuje izraelské územie raketami.

Po necelých dvoch hodinách však izraelská armáda správu dementovala s tým, že v Gaze nie sú "nijakí (izraelskí) vojaci". Zverejnenie informácie o vyslaní vojakov do Gazy podľa nej zapríčinila "vnútorná komunikačná" chyba.

Podľa armády však Izraelské lietadlá a pozemné vojsko v noci na dnes zosilnili útoky proti palestínskemu Hamasu v pásme Gazy. 

Boje medzi Izraelom a Palestínčanmi sa odohrávajú už piaty deň a nejaví známky slabnutia.

Obyvatelia severnej časti pásma Gazy, ktorí bývajú blízko hranice s Izraelom, uviedli, že v enkláve nevidia žiadnych izraelských vojakov, hlásili však silnú delostreleckú paľbu a desiatky izraelských leteckých útokov.

Podľa izraelskej televízie, na ktorú sa odvolávala agentúra DPA, ide o najsilnejší a najrozsiahlejšie izraelský útok na pásmo Gazy od pondelkového vypuknutia násilia.

Armáda vyzvala Izraelčanov v oblastiach do štyroch kilometrov od hraníc s pásmom Gazy, aby sa uchýlili do krytov.

"Povedal som, že Hamas zaplatí vysokú daň," uviedol vo vyhlásení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Robíme tak a budeme tak robiť ďalej veľkou silou," dodal.

Radikálne palestínske hnutie Hamas napriek tomu aj počas dnešnej noci pokračovalo v raketovej paľbe na izraelské územie. V oblastiach hraničiacich s pásmom Gazy boli nad ránom opäť počuť sirény.

Na juhu Izraela sa smrteľne zranil 87-ročný muž, ktorý sa snažil dostať do krytu. V Aškelone boli podľa denníka The Times of Israel zranení raketami celkom traja ďalší muži, dvaja z nich vážne. Armáda tiež informovala o zostrelení dronu Hamasu.

Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch sa v uliciach mnohých izraelských miest odohrávali až do ranných hodín násilné strety medzi izraelskými Arabmi a Židmi. Polícia podľa The Times of Israel zatkla v Tel Avive, Be'er Ševa a ďalších mestách celkom desiatky ľudí.

Boje vypukli po niekoľkodňových stretoch medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi v Jeruzaleme. Napätie eskalovalo počas ramadánu, keď Izrael obmedzil Palestínčanom zhromažďovanie na mieste, kde sa Arabi väčšinou schádzajú k večernej modlitbe.

Začiatkom mája sa tiež očakával verdikt odvolacieho súdu o vysťahovaní desiatok palestínskych rodín vo východnom Jeruzaleme, do ktorých domov sa mali nasťahovať židovskí osadníci. Na tento mesiac tiež boli plánované dlho očakávané palestínske parlamentné voľby, ktoré však palestínsky prezident Mahmúd Abbás odložil aj preto, že nebolo isté, či Izrael umožní hlasovať vo východnom Jeruzaleme.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-19 06:48:55 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:39