TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Lukašenkov režim donútil pristáť lietadlo, aby zadržali novinára. Hrozí mu trest smrti

23.05.2021, 17:29
Autor:
TASRTASR
Raman Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile, cestoval z Atén do litovského Vilniusu.

Bieloruské úrady zadržali v nedeľu bývalého šéfredaktora opozičného spravodajského kanálu Nexta po tom, čo jeho lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v hlavnom meste Minsk. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vedenie kanálu Nexta.

Raman Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile, cestoval z Atén do litovského Vilniusu. Nexta uviedla, že na palube lietadla spoločnosti Ryanair sa po jeho prehľadaní nenašla žiadna bomba. Vedenie opozičného kanálu tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný.

​Prataševiča (26) spolu s druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram Sciapanom Pucilom (22) zaradili bieloruské orgány vlani v novembri na zoznam teroristických organizácií. Urobili tam na základe skorších obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia. Nexta však vtedy upozornila, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Obaja boli tiež pridaní na zoznamy medzinárodne hľadaných osôb v Bielorusku a v Rusku, ktoré podporuje Lukašenkov režim. V súčasnosti žijú obaja v exile vo Varšave.

Nexta a jeho sesterský kanál Nexta Live sú momentálne zrejme najznámejšími zdrojmi informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Obrovskú popularitu získali počas protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb a prívržencom opozície často slúžia aj na ich vzájomnú koordináciu. Bieloruský súd v októbri označil kanál Nexta Live za "extrémistický" a nariadil jeho zablokovanie.

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko. Opozícia ich výsledky však neuznáva a tvrdí, že víťazkou je jej kandidátka Sviatlana Cichanovská.

Exilová líderka bieloruskej opozície Cichanovská krátko po núdzovom pristátí lietadla na Telegrame napísala, že je "absolútne jasné", že šlo o zásah bieloruských tajných služieb v snahe zadržať Prataseviča. Cichanovská a Nexta tiež pripomenuli, že Pratasevičovi hrozí v Bielorusku trest smrti.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 05 - Modified: 2024-04-06 13:11:44 - Feat.: - Title: Iránsky novinár, ktorého v Londýne pobodali, sa vracia do práce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:39