Reuters/Flightradar24
StoryEditor

Bolo to letecké pirátstvo, štátom podporované, reagujú Ryanair a Írsko na incident v Minsku

24.05.2021, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Šéf aeroliniek Ryanair hovorí o štátom podporovanom únose.

Írsky minister zahraničia Simon Coveney a šéf leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary dnes za štátom podporované pirátstvo označili nedeľňajšie nútené pristátie dopravného lietadla v Minsku, po ktorom bol zatknutý bieloruský novinár a opozičný aktivista Raman Pratasevič.

Podľa O'Learyho mohol v Minsku okrem opozičníka zostať aj nešpecifikovaný počet agentov bieloruskej tajnej polície, ktorí predtým boli medzi pasažiermi. Incident odsúdil tiež Londýn.

"Bolo to v podstate letecké pirátstvo, štátom podporované," povedal Coveney vo vysielaní írskeho verejnoprávneho rozhlasu RTÉ.

Rovnaké slová použil v rozhovore s rozhlasovou stanicou Newstalk tiež šéf aeroliniek Ryanair, pričom hovoril aj o "štátom podporovanom únose".

Šéf britskej diplomacie Dominic Raab dnes vyzval na okamžité prepustenie Prataseviča, ako aj ďalších "politických väzňov" zadržiavaných v Bielorusku.

"Spojené kráľovstvo odsudzuje včerajšie (nedeľné) kroky bieloruských úradov, ktoré zatkli Ramana Prataseviča na základe pasce, keď donútili jeho let pristáť v Minsku. Pan (bieloruský prezident Alexander) Lukašenko musí byť braný na zodpovednosť za svoje nevídané činy," uviedol Raab.

Bielorusko v nedeľu donútilo pristáť na letisku tamojšieho hlavného mesta lietadlo Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu, a to aj za pomoci vyslania stíhačky.

Keď po niekoľkohodinovej zastávke znovu vzlietlo, medzi cestujúcimi už nebol Pratasevič a podľa niektorých médií ani jeho priateľka a niekoľko ďalších osôb.

"Zdá sa, že zámerom úradov bolo odstrániť novinára a jeho sprievod na ceste," povedal dnes výkonný riaditeľ Ryanair.

"Máme za to, že na letisku bolo tiež vyložených niekoľko agentov KGB," dodal O'Leary. V nedeľňajšom vyhlásení pritom aerolinka chýbajúce osoby vôbec nezmieňovala a uviedla, že bieloruské úrady jej lietadlu po kontrolách umožnili odletieť "spolu s pasažiermi a posádkou po približne siedmich hodinách na zemi v Minsku".

Dnešné vyjadrenie O'Learyho o prítomnosti bieloruských agentov podporil aj írsky minister Coveney. "Lietadlo opustilo päť alebo šesť ľudí. Len jeden z nich bol zatknutý, čo naznačuje, že tí ostatní boli ľudia z tajnej služby," citovala ho agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:19