TASR/Martins Zilgalvis
StoryEditor

Bieloruský minister zahraničných vecí kritizoval EÚ: Ani jedna krajina nepožiadala o informácie

25.05.2021, 07:50
Autor:
TASRTASR
Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok ostro odsúdili bieloruské úrady za nútené pristátie lietadla v Minsku.

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej v pondelok uviedol, že Minsk je otvorený transparentnému vyšetrovaniu okolností núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair a kritizoval krajiny Západu za to, že si od Bieloruska nevyžiadali žiadne informácie a rovno ho odsúdili, informovala agentúra BelTA.

"Sme pripravení pristúpiť k transparentnému vyšetreniu incidentu za pomoci medzinárodných expertov. No pokiaľ viem, zatiaľ ani jedna krajina Európskej únie alebo Západu nepožiadala bieloruskú stranu v tejto súvislosti o poskytnutie informácií," uviedol Makej.

"Zato však stihli vydať niekoľko stoviek politických vyhlásení obsahujúcich nielen obvinenia, ale aj otvorené vyhrážky smerom k Bielorusku. To je neprípustné. Nazýva sa to nový geopolitický poriadok v akcii," dodal.

Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok ostro odsúdili bieloruské úrady za nútené pristátie lietadla v Minsku.

Lídri EÚ v spoločnom vyhlásení uviedli, že ministri členských krajín vo formáte Rady EÚ prijmú opatrenia, ktoré zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore EÚ, ako aj mať prístup na letiská pod správou krajín Únie.

Zároveň vyzvali na uvalenie sankcií proti jednotlivcom aj proti organizáciám a hospodárskym subjektom, ktoré mali nejaký podiel na odklonení lietadla.

Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu bolo podľa Bieloruska nútené pristáť v nedeľu v Minsku po prijatí správy údajne od palestínskeho hnutia Hamas, že na palube je bomba. Hovorca Hamasu Fawzí Barhúm tieto obvinenia rázne odmietol.

Po pristátí úrady zatkli novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Počas prehliadky lietadla sa na palube nenašiel nijaký podozrivý predmet.

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:17