HavanaReuters
StoryEditor

Havana obviňuje USA, že sankciami brzdia očkovaciu kampaň na Kube

29.05.2021, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Na zrušenie amerických sankcií tento týždeň vyzvali tiež medzinárodné mimovládne organizácie Oxfam.

Šéf kubánskeho štátneho inštitútu, ktorý testuje niekoľko vlastných vakcín proti Covidu-19, obvinil Spojené štáty, že sankciami voči Kube brzdia očkovaciu kampaň na tomto karibskom ostrove. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Biden kroky neavizoval

Na zrušenie amerických sankcií tento týždeň vyzvali tiež medzinárodné mimovládne organizácie Oxfam. "Nedostatok dávok vakcín je dôsledkom toho, že nemáme dosť zdrojov a materiálu," povedal v kubánskom parlamente Yuri Valdés, šéf havanského Finlayovho inštitútu vakcín.

Vyzval tiež poslancov, aby žiadali ostatné krajiny sveta o nátlak na USA na zrušenie sankcií. "Ak Joe Biden nechce zrevidovať politiku, ktorú voči Kube razil jeho predchodca Donald Trump, mal by sa pozrieť na všetkých Kubáncov, ktorí ležia v nemocniciach s Covidom-19," dodal Valdés.

Trumpova vláda sprísnila sankcie voči Kube kvôli tomu, že tamojší autoritársky režim pokračuje v prenasledovaní svojich kritikov. Otočila tak kurz, ktorý začal demokrat Barack Obama, ktorý po polstoročí obnovil s Kubou diplomatické vzťahy.

Kubánci čakali, že Biden sa k tejto politike zlepšovania vzťahov vráti, americká administratíva ale zatiaľ zmenu neavizovala. "Viac ako rok tieto sankcie predstavujú prekážku pre nákup ventilátorov, rúšok, testovacích sád, injekčných striekačiek a ďalšieho materiálu potrebného v boji s Covidom-19," uviedla tento týždeň zástupkyňa organizácie Oxfam na Kube Elena Gentiliová.

Spomaľovanie očkovacej kampane

Podľa nej sankcie tiež spomaľujú očkovaciu kampaň na Kube. Kubánski vedci vyvinuli päť vakcín proti covidu, z toho dve Abdala a Soberana 02 sú v najpokročilejšej fáze klinických štúdií.

A hoci zatiaľ nemajú registráciu miestneho liekového regulátora, už nimi bolo zaočkovaných minimálne jednou dávkou vyše 1,1 milióna ľudí.

Očkuje sa v rámci klinických štúdií, vakcína sa aplikuje iba dospelým a všetci podpisujú súhlas s podaním. S očkovaním neregistrovanými vakcínami začali na Kube preto, že sa tam tento rok výrazne zhoršila epidemická situácia.

Kým vlani tam evidovali maximálne desiatky chorôb denne, tento rok sú to stovky a od konca januára sa počet denných nákaz pohybuje od zhruba 800 do 1 100. Minulý týždeň na Kube zaznamenali prvýkrát vyše 1 300 nákaz koronavírusom SARS-CoV-2 za deň.

01 - Modified: 2024-05-07 09:11:54 - Feat.: - Title: Federálny úrad pre letectvo v USA začal nové vyšetrovanie Boeingu. Model neprešiel kontrolami 02 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 03 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 04 - Modified: 2024-05-07 09:56:49 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami 05 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 19:02