TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Cichanovská vyzýva na nové protesty proti režimu v Minsku

29.05.2021, 15:07
Autor:
TASRTASR
Bieloruská opozičná poslankyňa vyzvala na nové zhromaždenia prívržencov opozície a znova žiadala prepustenie zadržaného novinára a kritika bieloruského režimu Ramana Prataseviča.

Vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská opäť požiadala medzinárodné spoločenstvo o podporu politických väzňov v Bielorusku. Urobila tak v sobotu, keď uplynul rok od zadržania a uväznenia jej manžela, blogera a politika Siarheja Cichanovského.

Ako informovala agentúra AFP, Cichanovská zo svojho exilu v Litve vyzvala na nové zhromaždenia prívržencov opozície a znova žiadala prepustenie zadržaného novinára a kritika bieloruského režimu Ramana Prataseviča.

​V exile žijúci Pratasevič bol zadržaný 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútili pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

Momentálne sa nachádza vo väzbe v Minsku. Incident na letisku v Minsku vyvolal medzinárodné odsúdenie a znovu upriamil pozornosť na situáciu novinárov a aktivistov v autoritárskej východoeurópskej krajine.

Cichanovskej manžel Siarhej chcel v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v auguste minulého roku, kandidovať proti Alexandrovi Lukašenkovi, koncom mája minulého roku bol však na jednom z mítingov zadržaný. Odvtedy je vo väzbe a hrozia mu roky odňatia slobody.

Namiesto neho sa o priazeň voličov uchádzala jeho manželka, ktorá podľa oficiálnych výsledkov s Lukašenkom prehrala - získala len okolo 10 percent hlasov. Opozícia však tieto voľby a ich výsledky označila za zmanipulované a Lukašenka neuznáva ako legitímneho prezidenta.

Po prezidentských voľbách sa v Bielorusku začali masové protesty proti Lukašenkovmu režimu, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, mnoho zranených a stovky zadržaných, z ktorých mnohí boli odsúdení na tresty odňatia slobody.

Samotná Cichanovská krátko po voľbách v obave o svoju bezpečnosť z Bieloruska ušla a uchýlila sa aj so svojimi deťmi do Litvy.

01 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 02 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:08