StoryEditor

Kríza sa môže zopakovať

15.04.2008, 00:00
Autor:
mokmok

Zdá sa, že Berlusconi zvíťazil len tesne. Môže sa talianska politika opäť ocitnúť v patovej situácii?
Krok za krokom sa ukazuje, že došlo k vyrovnanej situácii medzi oboma zoskupeniami. To by znamenalo, že situácia z minulosti by sa znovu mohla zopakovať. V snemovni by teda mal väčšinu Berlusconi a čo sa týka senátu, existuje riziko, že tam bude rovnosť medzi dvoma koalíciami. Obe komory majú totiž rovnaké právomoci. Ak teda jeden zákon prejde v dolnej komore, existuje riziko, že v hornej neprejde. Bude musieť použiť neuveriteľné politické praktiky, aby získal jeden, dva hlasy navyše na prijatie zákona.

S tým však mal problém aj jeho predchodca Romano Prodi...
Áno a obávam sa, že Berlusconi nemá tie isté politické zručnosti ako Prodi, ktorý bol mužom kompromisu a vyjednával od rána do večera, aby získal hlasy. Berlusconi je vášnivý muž, ktorý nerád stráca čas rozprávaním sa s politikmi. Naozaj bude riziko veľkého zlyhania v senáte.

Bude hľadať iné možnosti, aby získal väčšinu v senáte?
Možno bude musieť urobiť to, čo práve nechcel. Prikloní sa k ešte k širšej koalícií smerom naľavo a bude chcieť zmeniť niektoré inštitucionálne zákony potrebné na to, aby sa vôbec dalo vládnuť. Teda aj zmenu ústavy. Na to potrebuje ústavnú väčšinu, čiže hlasy z väčšej koalície. To nie je síce nič neobvyklé v Európe, ale v našich podmienkach to bude ťažšie.

Prečo?
Bude pre neho ťažké, aby sa ponúkol ako líder tejto širokej koalície. Koalícia by sa zrejme musela dohodnúť na novom premiérovi, ktorý by ju viedol spolu s reformami. Musel by to byť niekto iný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:43