StoryEditor

Naši susedia prežívajú babyboom, hoci iba dočasný

13.01.2009, 23:00
Autor:
magmag

Česi dostali tento týždeň novú nádej, že s ich klesajúcim počtom obyvateľov to nebude také zlé, ako predpovedajú demografi. V roku 2007 prišlo na svet po 12 rokoch viac detí, ako bol celkový počet zomretých ľudí. K tomu sa pridalo aj rastúce prisťahovalectvo cudzincov. Sociológovia však varujú pred prílišným optimizmom. Nárast pôrodnosti je podľa nich v Európe iba dočasný. " Výrazne sa posúva rodičovský vek a realizujú sa tzv. odložené rodičovstvá, teda sa posúva uzatváranie sobášov aj pôrody prvého dieťaťa do vyššieho veku," povedala pre HN sociologička Jarmila Filadelfiová.

Rovnako u nás sme od roku 2002 zaregistrovali mierny nárast narodených detí, posledný babyboom však Slovensko zažilo koncom 70. rokov minulého storočia. Boris Vaňo z Výskumného demografického ústavu tvrdí, že sa to v blízkej budúcnosti nebude zásadne meniť. " Podľa prognózy, ktorú máme vypracovanú, sa do roku 2050 neočakáva žiadny nárast v pôrodnosti, skôr naopak, bude postupne klesať, a ten pokles bude čím ďalej tým výraznejší," uviedol pre HN.

Podľa sociologičky je klesajúcu tendenciu počtu ľudí ťažké riešiť. Na výsledné reprodukčné správanie vplýva viacero činiteľov. Okrem množstva žien, ktoré môžu mať deti, je to hodnotové zázemie a ekonomické podmienky. " Nestačí zmeniť iba jeden z nich a čakať, že to prinesie výsledky."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:06