StoryEditor

Na Guantáname začnú súdiť teroristov

11.02.2008, 23:00

Americká armáda včera obžalovala šesť ľudí, ktorých väznia na základni Guantánamo na Kube. Šestica sa mala podieľať na príprave teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. Obžaloba preto bude pre nich žiadať trest smrti.
Ide o prvé obvinenie špeciálnych vojenských súdov na Guantáname, ktoré sa týkajú krvavých teroristických útokov spred takmer siedmich rokov. Rovnako prvý raz budú žalobcovia žiadať najvyšší trest.
Mozog operácie
Medzi obžalovanými je Pakistanec Chálid Šajch Muhammad, ktorý sa podľa Američanov priznal, že vymyslel a naplánoval teroristické útoky. Pri útokoch unesenými lietadlami v New Yorku a vo Washingtone vtedy zahynulo takmer 3 000 ľudí. Okrem toho sa Muhammad údajne priznal, že sa podieľal asi na 30 útokoch vrátane prvého na newyorské Svetové obchodné centrum v roku 1993 a atentátov na indonézskom ostrove Bali v októbri 2002. Prihlásil sa aj k zavraždeniu amerického novinára Daniela Pearla.
Právni experti upozorňujú, že jeho priznanie môže byť do značnej miery problematické, pretože ho podrobili kontroverznej metóde vypočúvania nazvanej waterboarding. Tá vyvoláva u vypočúvaného pocit, že sa topí. Kritici to označujú za mučenie. V roku 2006 bol Muhammad jedným zo 14 väzňov, ktorých previezli z tajných väzníc americkej CIA na Guantánamo. Okrem neho obžalovali päť ďalších mužov, ktorí sa mali na sprisahaní podieľať ako koordinátori a sprostredkovatelia.
Guantánamo pod lupou
Vo svete kritizované špeciálne vojenské tribunály na Guantáname sú prvými takýmito súdmi, ktoré USA zriadili po druhej svetovej vojne. Vznikli po 11. septembri 2001 a majú súdiť "nepriateľských bojovníkov", ako Američania označujú ľudí, ktorých zadržiavajú na Guantáname a podozrivých z terorizmu.
Ich činnosť odmietol americký najvyšší súd, a tak ich "druhá verzia" funguje podľa zákona, ktorý Kongres schválil pred dvoma rokmi. Armáda chce súdiť 80 z 275 ľudí, ktorí sú teraz na Guantáname.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 17:23