StoryEditor

Srbi a Západ. Nový konflikt na obzore

17.04.2008, 22:31
Vzťahy medzi Srbskom a Západom môžu dostať ďalší tvrdý úder. Tentoraz však nejde o rozdelenie Kosova ani srbských vojnových zločincov na úteku.
Srbi najnovšie žiadajú haagsky tribunál pre bývalú Juhosláviu, aby prešetril údajné obchodovanie kosovských povstalcov s orgánmi zabitých srbských civilistov koncom 90. rokov. Túto tému včera Belehrad predložil aj novému žalobcovi tribunálu Sergeovi Brammertzovi, ktorý prvýkrát vo funkcii pricestoval do Srbska. Tribunál však tvrdí, že týmito obvineniami sa zaoberal už v rokoch 2002 a 2003 a nič pritom nezistil. Celú kauzu preto považuje za uzavretú. „Naše vyšetrovanie sa skončilo ku koncu roka 2004, voči nikomu už nevznesieme obvinenie,“ uviedla pre HN Ljiljana Pitesová z tlačového úradu haagskeho tribunálu. Podľa nej by sa obvineniami teraz nemal zaoberať medzinárodný tribunál, ale súdy na národnej úrovni.
Záhadný predaj orgánov
Celá záležitosť získava medzinárodné rozmery aj v súvislosti s tým, že Srbov čakajú o tri týždne kľúčové parlamentné voľby. V nich by sa malo rozhodnúť, po akej ceste sa vyberú Srbi, ktorí sa stále nevedia zmieriť s februárovým jednostranným vyhlásením kosovskej nezávislosti – či uprednostnia ultranacionalistov a s nimi aj izoláciu v Európe, alebo podporia umiernené prozápadné sily a ich snahy o integráciu do Európy. „Ak Haag bude odmietať obnovenie vyšetrovania, posilní to presvedčenie Srbov, že tribunál je politicky zameraný protisrbským súdom, a nie objektívnym medzinárodným tribunálom,“ povedal pre HN český analytik Matyáš Zrno. Srbi protestujú proti tomu, aby celý prípad kšeftovania s ľudskými orgánmi upadol do zabudnutia. So šokujúcimi tvrdeniami prišla pred pár dňami bývalá hlavná žalobkyňa haagskeho súdu a Brammertzova predchodkyňa Carla del Ponte. Tá vo svojej knihe Lov: Ja a vojnoví zločinci píše, že v júni 1999 dostala informácie o podozrivých presunoch nákladných vozidiel so stovkami srbských civilistov z Kosova do severného Albánska. Týmto ľuďom podľa del Ponteovej lekári v areáli neďaleko albánskeho mesta Burrel odobrali vnútorné orgány. Z tiranského letiska vraj potom tieto orgány mierili na zahraničné kliniky, kde za ne západní klienti platili ťažké peniaze. O podivnom kšeftovaní mali vedieť všetci vtedajší lídri povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády vrátane súčasného premiéra Hashima Thaciho. Vyšetrovatelia OSN zaistili na mieste dôkazy, medzi ktorými boli napríklad chirurgické nástroje so stopami ľudskej krvi. Srbov podporila aj mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch. „Del Ponte poskytla dostatočne vážne dôkazy na to, aby kosovská vláda tieto obvinenia prešetrila,“ napísala v liste Prištine mimovládna organizácia. „Určite budeme túto kauzu naďalej sledovať,“ povedala pre HN Wanda Troszczynska van Genderen z Human Rights Watch. Hashiho kabinet však takéto výzvy odmieta. „Nebudeme sa tým zaoberať,“ uviedla kosovská vláda. Podobné vyhlásenia má aj albánsky kabinet. Proti nezáujmu Haagu i Prištiny Srbi ostro protestujú. „Oficiálne požiadame haagsky tribunál, aby veľmi rýchlo začal vyšetrovanie,“ uviedol Dušan Ignjatovič, ktorý je zodpovedný za spoluprácu srbskej vlády s medzinárodným súdom.
Ukrivdení Srbi
Väčšina obyvateľov Srbska má pocit krivdy a je presvedčená, že Západ a najmä Spojené štáty majú dvojaký meter na Srbov a Albáncov. Tieto nálady sa posilnili najmä po tom, ako Kosovo s podporou Ameriky vo februári vyhlásilo jednostrannú nezávislosť. Nespokojnosť srbského obyvateľstva sa prejavila aj na preferenciách pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 11. mája. V nich podľa prieskumov zvíťazia ultranacionalisti Tomislava Nikoliča. Spolu s nacionalistami súčasného premiéra Vojislava Koštunicu by mali bez problémov zostaviť vládu a do opozície tak poslať umiernených demokratov prezidenta Borisa Tadiča. „Prípad obchodovania s ľudskými orgánmi určite posilní presvedčenie Srbov, že tu od začiatku išlo o akési protisrbské sprisahanie, a to nielen zo strany Haagu, ale celého Západu voči Srbsku“, dodal Zrno.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:46