TASR/AP
StoryEditor

Izrael rieši, ako sa zachová voči desiatkám ruských oligarchov na sankčnom zozname

14.03.2022, 10:42
Autor:
ČTKČTK
Izraelská vláda zriadila výbor, ktorého úlohou bude zistiť, ako krajina bude môcť poskytnúť útočisko pre akéhokoľvek Žida bez toho, aby narazila na prísne sankcie, ktoré sú zacielené na ruských oligarchov.

Zatiaľ čo západné štáty uvaľujú sankcie na podnikateľov s väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina, Izrael rieši, ako sa vysporiadať s desiatkami židovských ruských oligarchov. Píše o tom agentúra AP.

Izraelská vláda zriadila osobitný výbor, ktorého úlohou bude zistiť, ako si krajina bude môcť zachovať svoj status útočiska pre akéhokoľvek Žida bez toho, aby narazila na prísne sankcie, ktoré sú zacielené na Putinov najužší kruh.

Predpokladá sa, že niekoľko desiatok židovských ruských magnátov v posledných rokoch získalo izraelské občianstvo či trvalý pobyt. Mnohí z nich majú dobré vzťahy s Kremľom a najmenej štyria z nich – majiteľ britského futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, Michail Fridman, Pjotr ​​Aven a Viktor Vekselberg – čelia sankciám kvôli údajným väzbám na Putina.

Izrael sa nepripojil k protiruským sankciám zavedeným Spojenými štátmi, Európskou úniou a ďalšími a pôsobí ako prostredník medzi Ukrajinou a Ruskom, píše AP. Vojna na Ukrajine však pokračuje a na sankčný zoznam pribúdajú ďalšie mená, čo na Izrael zvyšuje tlak.

Námestkyňa amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová cez víkend v rozhovore s izraelskou televíznou stanicou Kanál 12 vyzvala Izrael, aby sa pripojil ku krajinám, ktoré zaviedli proti Rusku sankcie. V tejto súvislosti uviedla, že USA chcú, aby sa k sankciám proti Putinovi pripojila každá demokracia. "Nechcete sa stať posledným útočiskom špinavých peňazí, ktoré poháňajú Putinove vojny," povedala.

Niekdajší dlhoročný americký diplomat Aaron David Miller na twitteri komentár Nulandovej označil za najtvrdšiu kritiku izraelskej politiky od začiatku vojny na Ukrajine.

Štát Izrael, založený ako útočisko pre Židov po holokauste, udeľuje občianstvo komukoľvek židovského pôvodu. Od rozpadu Sovietskeho zväzu pred 30 rokmi sa do Izraela presťahoval odhadom zhruba milión Židov z Ruska a ďalších bývalých sovietskych republík. V posledných rokoch sa k nim pridal rastúci počet magnátov z bývalého Sovietskeho zväzu.

Darcovia židovských nadácií

Niektorí z nich, ako napríklad bývalý magnát v oblasti energetiky Leonid Nevzlin, prišli do Izraela po tom, čo sa rozkmotrili s Putinom. Iní tak zrejme urobili, aby sa vyhli problémom v zahraničí. Abramovič napríklad získal izraelské občianstvo v roku 2018, keď mu nebolo obnovené britské vízum, zrejme v súvislosti so snahami britských úradov zasiahnuť proti Putinovým spolupracovníkom po tom, čo bol v Anglicku otrávený bývalý ruský špión Sergej Skripal. Abramovič v Izraeli zrejme trávi málo času, kúpil tam ale niekoľko nehnuteľností, vrátane domu v Tel Avive, ktorý mu údajne predal manžel herečky Gal Gadotovej známej ako Wonder Woman.

Niektorí z ruských židovských oligarchov sa držali skôr v ústraní, iní sa ale stali významnými darcami židovských nadácií a veľa investovali do izraelského technologického sektora.

Izraelské médiá v posledných dňoch informovali, že krajinu opúšťali aj do nej prilietal rad súkromných lietadiel patriacich oligarchom. Kanál 12 v nedeľu večer uviedol, že do Izraela priletelo jedno z Abramovičových lietadiel, či bol Abramovič na palube, ale nie je jasné.

Zatiaľ čo izraelské úrady zvažujú, ako v súčasnej situácii postupovať, niektoré židovské organizácie svoje vzťahy s ruskými oligarchami už prehodnocujú.

Izraelský národný pamätník obetiam holokaustu Jad vašom minulý týždeň oznámil, že "vo svetle nedávneho vývoja" od Abramoviča neprijme dar v hodnote ôsmich miliónov dolárov.

Ukrajinský pamätník holokaustu Babí Jar, vybudovaný v rokline, kde bolo v roku 1941 iba za dva dni zmasakrovaných cez 30.000 Židov, uviedol, že Fridman, ktorý sa narodil na Ukrajine, kvôli sankciám odstúpil z poradného zboru pamätníka

Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Lior Hajat povedal, že izraelská vláda zriadila špeciálny medzirezortný výbor, ktorý sa bude zaoberať otázkou sankcií. Hlavnou témou pritom bude osud oligarchov, na ktoré sa západné sankcie vzťahujú.

Varovanie premiéra

Izraelský minister zahraničia Jair Lapid dovtedy odporučil svojim kolegom, aby si od oligarchov udržovali odstup. "Musíte byť veľmi opatrní, pretože títo chlapíci majú konexie a môžu vám zavolať na mobil a o niečo vás požiadať," povedal Lapid izraelskému kabinetu. "Nič nesľubujte, pretože by to mohlo spôsobiť diplomatické škody. Povedzte, že im nemôžete pomôcť, a dajte im číslo na izraelské ministerstvo zahraničia," dodal.

O spomínaných výrokoch najprv informovali izraelské médiá, následne ich pravosť potvrdili účastníci rokovania. Hovorili však pod podmienkou, že zostanú anonymní, pretože išlo o uzavreté rokovania kabinetu.

Izrael, ktorý je jednou z mála krajín, ktoré majú dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou, sa možno bude môcť vyvarovať medzinárodnému tlaku, pokiaľ sa bude naďalej pokúšať robiť medzi bojujúcimi stranami prostredníka, píše AP. Ak by sa Izrael pripojil k západným sankciám proti Rusku, vyvolal by tým hnev Moskvy a ohrozil by tým svoju jedinečnú pozíciu.

Ksenia Svetlová, bývalá izraelská poslankyňa a expertka na medzinárodné vzťahy narodená v Rusku sa domnieva, že Izrael sa bude snažiť nezaujať jasný postoj, ako dlho to len pôjde. "Bude to záležať na tom, aký tlak na Izrael vyvinú," poznamenala. "Určite to nebude dobrovoľné," dodala.

01 - Modified: 2022-03-09 06:45:17 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie sankcie môžu byť likvidačné. Rusko nebude schopné splácať dlhy 02 - Modified: 2022-03-09 09:01:44 - Feat.: 0 - Title: Prídu po ekonomických sankciách na rad aj kultúrne? Zmiznúť môže ruské vajce, ruský bicykel či Mrázik 03 - Modified: 2022-03-11 11:21:07 - Feat.: 0 - Title: Putin: Západné sankcie posilnia našu ekonomickú suverenitu, Rusku napokon prospejú 04 - Modified: 2022-03-11 12:22:46 - Feat.: 0 - Title: Najbohatší Rus: Sankcie musíme riešiť múdrejšie, lebo inak sa vrátime do roku 1917 05 - Modified: 2022-03-11 13:28:22 - Feat.: 0 - Title: "Rusko by malo teoreticky sankcie ustáť. Prakticky ho však môže zruinovať panika domácich," tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:16