StoryEditor

Začalo sa to ako reality šou

27.11.2008, 23:00

V meste panoval po útokoch chaos. Ako to v Mumbaji vyzerá teraz?
Teroristi stále zadržiavajú židovské rodiny v Nariman House, nikto však nevie, koľko ľudí presne. Stále nevzniesli vôbec žiadne požiadavky na prepustenie rukojemníkov. Vieme, že niektorým teroristom sa podarilo utiecť na autách. Polícia je teraz nesmierne vyťažená, robí kontroly na cestách a v meste vládne chaos. Treba si uvedomiť, že väčšina Mumbajčanov cestuje každý deň za prácou viac ako 20 kilometrov. Každý prímestský vlak smerujúci ráno do Mumbaja vezie viac ako 3-tisíc cestujúcich a takých vlakov jazdia denne stovky. V meste je preto chaos bežný, ale teraz musia navyše všetci títo ľudia uvoľniť cestu polícii a tajným službám, ktoré vyšetrujú útoky. Nikto nevie, čo sa bude diať ďalej.

Čo na tieto udalosti hovoria bežní Mumbajčania?
Každý pozerá televíziu, ľudia si navzájom telefonujú a rozprávajú sa o útokoch. Celé mesto je teraz tiché. Polícia vyhlásila zákaz vychádzania, ale ten platí iba na časť Mumbaja, v okolí hotela Tádž Mahal. Zvyšok mesta môže voľne cestovať. Moja manželka je práve teraz spolu s britskými novinármi neďaleko hotela Tádž Mahal. Ide si zobrať taxík k hotelu Oberoi. Hovorila mi, že žiadne výbuchy už na ulici nepočula, ale v hoteli Oberoi počuli ľudia ešte ráno silné explózie. My, Mumbajčania, sme však na teroristické útoky zvyknutí. Zvládneme aj túto situáciu, ale terorizmus v Indii je obrovský problém, a ten sa nedá vyriešiť za jeden deň.

Ste expert na médiá. Akým spôsobom informovali médiá o útokoch?
Celé pokrytie teroristických útokov sa začalo ako jedna veľká reality šou. Postupne, ako začali byť zrejmé rozmery celej akcie, ľudia začali byť oveľa viac vážni. Ja sám som celú noc spolu so študentmi sledoval a analyzoval televízne vysielanie. Podľa televízie CNN ide o prípad vnútorného terorizmu, čo je však nezmysel. Nič také ako vnútorný terorizmus neexistuje. Terorizmus je skrátka terorizmus. Naša polícia, armáda a tajné služby môžu pomôcť vyriešiť tento posledný útok, ale skutočné riešenie musí byť politické. Terorizmus v Indii je predovšetkým sociálny a politický problém.

Dotkli sa teroristické útoky aj Mumbajskej univerzity?
Univerzita je v poriadku, ale útoky sa dotkli aj nás. Včera sme mali naplánované skúšky pre študentov, ale museli sme ich zrušiť. Množstvo študentov sa totiž nemohlo dostať na univerzitu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:28