StoryEditor

Američania začali skupovať zbrane

09.11.2008, 23:00

Len niekoľko dní po zvolení nového amerického prezidenta sa v Spojených štátoch výrazne zvýšil predaj pištolí, poloautomatických zbraní a munície. Ľudia sa totiž obávajú, že novozvolený prezident, demokrat Barack Obama, sprísni ich predaj a niektoré zbrane dokonca zakáže.
Zvýšený záujem
Demokratický kandidát išiel do volieb s tým, že zákony o držaní zbraní sa musia v dohľadnom čase zmeniť. "Deň po voľbách mi volalo množstvo zákazníkov. Veľká časť z nich sa pýtala na poloautomatické zbrane. Začali vznikať obavy, že tieto zbrane zakážu a myslím si, že sa to skutočne stane," povedal pre agentúru Reuters majiteľ obchodu z Bisbee v Arizone David Greenberg. Napríklad pušky AR-15 v týchto dňoch úplne vypredal.
Množstvo obchodníkov zaznamenalo zvýšený záujem už pred voľbami, keď bolo podľa prieskumov zrejmé, že Obama porazí svojho rivala Johna McCaina a stane sa budúcim prezidentom. "Majitelia zbraní majú strach z toho, čo Obama urobí. Z jeho doterajšieho postoja je jasné, že je proti nim," tvrdí hovorca Národného zväzu streleckého športu Tony Aeschliman.
Demokrati sa však obavy snažia rozptýliť. Hovoria, že športoví strelci a zodpovední majitelia zbraní sa nemusia obávať.
Národná strelecká asociácia, ktorá je hlavnou lobistickou skupinou usilujúcou sa o zachovanie predaja zbraní v súčasnom rozsahu, však považuje Obamu za priamu hrozbu pre druhý dodatok americkej ústavy. Ten určuje, že každý občan Spojených štátov má právo nosiť zbraň a použiť ju na svoju obranu.
Zbraň v detských rukách
Obama vo svojom programe uvádza, že si ctí právo na vlastníctvo zbraní. Chcel by však zakročiť proti niektorým typom poloautomatických zbraní a tiež zabezpečiť, aby sa zbrane nemohli dostať do rúk zločincov alebo detí.
Zbrane v rukách detí boli už v Spojených štátoch príčinou viacerých tragédií. Asi najvýznamnejšou bola streľba na Virginskom polytechnickom inštitúte, kde 23-ročný kórejský študent Čo sung-hu zastrelil 33 ľudí vrátane seba.
K známym vraždám na amerických školách tiež patrí masakra na strednej škole Columbine v coloradskom Denveri v roku 1999, keď dvaja študenti zastrelili 12 svojich spolužiakov, učiteľa a nakoniec aj sami seba. Takisto streľba na strednej škole Thurston v Spriengfielde v štáte Oregon v máji 1998 si vyžiadala smrť dvoch spolužiakov a 25 zranených. Potom vyšlo najavo, že študent predtým zavraždil aj svojich rodičov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:43