StoryEditor

Lurdský zázrak má 150 rokov

10.02.2008, 23:00
Autor:
achach

Príbeh 14-ročnej Bernadetty Soubirousovej z juhofrancúzskych Lúrd dnes pozná celý svet. Ako každé ráno, aj 11. februára 1858 sa dievča z chudobnej rodiny vydalo do lesa na drevo. Keď sa Bernadetta po ceste zastavila v jaskyni Massabielle, stalo sa niečo, čo navždy zmenilo jej život. Zvony začali práve oznamovať poludnie, keď sa jej zjavila postava v bielom. "Cítila som závan vetra, akoby sa práve blížila búrka. Uvidela som krásnu pani, obklopenú svetlom. Pozdravila ma úklonom hlavy a roztvorila ruky. V pravej mala ruženec, tak som siahla do vrecka po svoj a začala sa modliť," hovorila po návrate domov Bernadetta. Panna Mária sa jej prvýkrát zjavila presne pred 150 rokmi.

Stovky odložených barlí
Po tomto zážitku sa zjavenie opakovalo ešte 17-krát. Mária odovzdala Bernadette niekoľko posolstiev ľudstvu, týkajúcich sa hlavne obrátenia na vieru. Na základe jej želania vykopali ľudia v skale studňu a na mieste postavili kaplnku. Mária Bernadettu upozornila, že voda z lurdskej studne bude liečivá a bude uzdravovať chorých. Odvtedy začali do Lúrd putovať tisíce veriacich. Za 150 rokov zaznamenali 7 200 uzdravení chorých. Dnes je jaskyňa so "zázračným prameňom" doslova ovešaná stovkami barlí, ktoré majú dokazovať nadprirodzené uzdravenia chorých.
Lurdské zjavenie má veľkú tradíciu aj na Slovensku. "Cirkev ho oficiálne uznala, na rozdiel od mnohých iných zjavení. Patrí k tomu, čo nazývame fenoménom mariánskych zjavení. Sú znaky, že tam skutočne došlo k mimoriadnemu Božiemu zásahu," vysvetlil pre HN hovorca Konfederácie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Podľa neho sa Lurdy odlišujú od iných pútnických miest tým, že tam dochádza k fyzickému uzdraveniu pútnikov. Na rozdiel napríklad od Fatimy, kde zaznamenávajú najmä duchovné uzdravenie pútnikov.
Tento rok, keď lurdské zjavenie "oslavuje" 150 rokov, sa očakáva aj zvýšený záujem pútnikov zo Slovenska. "Zájazdy do Lúrd sú veľmi obľúbené, tohto roku odchádzame prvýkrát začiatkom marca," uviedla pre HN Táňa Vladikaninová z cestovnej kancelárie Seneca Tours. Podľa nej Slováci radi chodia aj do Fatimy a vlani bol záujem i o bosnianske Medžugorje.
Vo svete je celkovo 1 900 miest, o ktorých sa tvrdí, že sa tam stalo niečo nadprirodzené. Z nich asi tri štvrtiny sú spojené práve s Pannou Máriou. Jedno takéto miesto máme aj my, hoci ho cirkev oficiálne neuznala za zjavenie. V kysuckej Turzovke na hore Okrúhla sa údajne 1. júna 1958 zjavila hájnikovi Matúšovi Lašutovi ženská postava a odovzdala mu varovné posolstvo. Stretol ju vraj ešte niekoľkokrát. Hora sa stala pútnickým miestom.

Slovenská Bernadetta
Aj Slováci však majú svoju Bernadettu. Sestra Bernadetta z Kongregácie milosrdných sestier svätého Vincenta vo Vrícku pri Martine, ktorá je sama na vozíčku, chodí každé dva roky na púť vlakom spolu s ostatnými chorými veriacimi do Lúrd. "Záujem je taký veľký, že by sme to mohli organizovať aj dvakrát za rok. Pre mnohých veriacich je totiž vlak jedinou možnosťou, ako sa do Lúrd dostať, keďže cesta autobusom by bola pre nich veľmi namáhavá," povedala pre HN sestra Alžbeta, ktorá sestre Bernadette s organizovaním púte pomáha. Podľa nej dostali mnohí veriaci práve v Lurdoch silu, ktorá im pomáha chorobu prekonať. "Vždy sa tam vytvorí dobrá partia, ľudia sa zoznámia, porozprávajú. Je o nich vo všetkom postarané, sú tam lekári, zdravotníci," vysvetľuje Alžbeta.
Náš záujem o Lurdy je o to väčší, že práve Panna Mária je patrónkou Slovenska. "Veľa kostolov u nás má lurdskú jaskyňu. Sú to imitácie jaskyne, kde mala Bernadetta zjavenie. Je tam typická mariánska socha s ružencom v modrobielej kombinácii," hovorí pre HN cirkevný historik Jozef Haľko. Podľa neho sú takéto jaskyne v Bratislave napríklad v Blumentálskom kostole, za Kapucínskym kostolom či na Hlbokej ceste, kde sa konajú pravidelné mariánske akcie. Okrem toho sa Slováci na znak úcty k Panne Márii zúčastňujú na pravidelných mariánskych púťach v Šaštíne, Levoči, Turzovke alebo na iných miestach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:24