Reuters
StoryEditor

Opatrný návrat do normálneho života. Ukrajinci odrazili útok a vyhnali Rusov z Mykolajiva

18.03.2022, 16:37
Autor:
ČTKČTK
Mesto oslobodili ukrajinské jednotky, obyvatelia sa pomaly vracajú do normálneho života.

Ľudia v prístavnom meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny sa opatrne snažia o návrat k normálnemu životu.

Po vpáde ruských vojsk z Krymu sa rýchlo ocitlo na frontovej línii a obyvatelia niekoľko dní zažívali ostreľovanie aj občasné vniknutie ruských jednotiek do ulíc, Ukrajincom sa však podarilo útok odraziť a Rusov zatlačiť späť. Napísal to dnes americký denník The Wall Street Journal.

Mesto znova ožilo 

V Mykolajive, kde pred vypuknutím vojny žilo skoro pol milióna ľudí, sa po ukrajinskom protiútoku znovu otvorili niektoré kaviarne, reštaurácie či banky a po uliciach opäť jazdia autobusy a električky, píše denník.

"Nie, že by sme sa už nebáli, ale zvykáme si na to. Musíme prežiť. Nikto už nechce z mesta odchádzať," povedala 23-ročná Julija, ktorá pracuje v jednom z miestnych kvetinárstiev. Dodala, že obchodu sa darí dobre, pretože všetci vojaci kupujú kvety.

​Majiteľka obchodu s potravinami Svitlana zase popísala, ako si užívala po dlhšej dobe noc bez bombardovania a sirén varujúcich pred vzdušnými údermi. "Bolo to fantastické," povedala žena, ktorej obchod na juhu mesta bol istý čas priamo pri bojovej línii.

"Hrozne sa chceme vrátiť k normálnemu životu, kedy sa nestrieľa a kedy sa nebombarduje," dodala.

Mohol slúžiť ako východisko pre útok 

Mykolajiv leží pri ústí rieky Južnej Bug do Čierneho mora a mohol by poslúžiť ako východisko pre útok na ešte významnejší prístav Odesa. Terčom ruských útokov sa stal čoskoro po spustení invázie na konci februára; 4. marca potom ruské jednotky prenikli do mesta a miestne úrady hlásili pouličné boje.

Rusi však nikdy mesto nedobyli ani neobkľúčili a obrancovia tento týždeň prešli do protiútoku.

​Podľa denníka si boje vyžiadali značné straty na oboch stranách. Ukrajinským jednotkám sa podarilo zničiť ruské kolóny predtým, ako im dorazili posily, a pri následnom protiútoku sa dostali až za hranicu Mykolajivskej oblasti s Chersonskou oblasťou.

Pracovník márnice denníku povedal, že od potlačenia ruského útoku prísun ukrajinských obetí o niečo zoslabol.

Rusi narážajú, lebo Ukrajinci neúnavne bránia 

"Rusi čakali, že sa priženú do mesta, že ich všetci budú vítať, a že sa ich nikto nepokúsi zastaviť. Takto to však nedopadlo," povedal šéf miestnej samosprávy Vitalij Kim. Zároveň varoval, že Mykolajiv zostáva v dosahu niektorých ruských raketových systémov, ale Rusi teraz podľa neho majú iné starosti a musia sa brániť.

​Hoci sa ruským vojakom nepodarilo Mykolajiv obsadiť, ruská armáda sa pri postupe od Krymu a Chersonu dostala aj za toto mesto, až k niekoľko desiatok kilometrov vzdialenému Voznesensku, ukazuje mapa bojiska od denníka Financial Times.

Tam však podľa skoršieho článku The Wall Street Journal Rusi tiež tvrdo narazili. Počas dvoch dní tam údajne ukrajinské sily dobrovoľníkov i profesionálov zlikvidovali väčšinu ruského taktického práporu a podľa odhadu ukrajinských dôstojníkov zabili stovku ruských vojakov.

01 - Modified: 2022-03-12 09:03:44 - Feat.: 0 - Title: Bez vody aj jedla, zostáva len beznádej. Ako ľudia prežívajú v ostreľovaných mestách 02 - Modified: 2022-03-13 05:49:02 - Feat.: 0 - Title: Rusi zaútočili na vojenskú základňu. Výbuchy znejú aj z mesta vzdialeného 150 kilometrov od slovenských hraníc 03 - Modified: 2022-03-17 11:39:59 - Feat.: 0 - Title: Charkov, Doneck či Odessa. Ako vyzerali najznámejšie ukrajinské mestá pred bombardovaním? (galéria)
01 - Modified: 2024-03-29 21:20:45 - Feat.: - Title: V hre Fortnite je mapa Majdanu, výťažok pôjde na opravu nemocnice pri Mykolajive 02 - Modified: 2024-03-25 07:18:22 - Feat.: - Title: Rusko útočilo na juh Ukrajiny, hlásia zranených a poškodenú energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2023-09-29 09:46:32 - Feat.: - Title: Moskva podľa úradov zaútočila aj na Mykolajiv na juhu Ukrajiny, škody však nespôsobila 04 - Modified: 2023-07-20 05:05:03 - Feat.: - Title: Ruská armáda opäť útočila. Zasiahla juhoukrajinské prístavy Odesa a Mykolajiv 05 - Modified: 2023-06-24 19:55:45 - Feat.: - Title: Možno to pre Ukrajinu bude pozitívne. Ľudia v Mykolajive hovoria, čo si myslia o dianí v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:22