StoryEditor

Riceová vyzýva Severnú Kóreu na úplnú otvorenosť

24.09.2007, 08:24
Autor:
SITASITA

Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová vyzvala v nedeľu Severnú Kóreu na úplnú otvorenosť v otázke jej jadrového programu. Zostáva ešte veľa otázok, ktoré treba zodpovedať, vyhlásila Riceová pred stretnutím so svojim čínskym rezortným kolegom Jang Ťie-čchiom v New Yorku, kde zasadá Valné zhromaždenie OSN. Šéfovia diplomacií oboch štátov sa podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí zamerajú najmä na prípravy ďalšieho kola medzinárodných rozhovorov o severokórejskom jadrovom programe, ktoré sa začína vo štvrtok v Pekingu.
Americká ministerka nekomentovala medializované informácie, podľa ktorých komunistická Kórea pomáha Sýrii budovať zariadenie na výrobu jadrových zbraní. Špekulácie tohto druhu sa objavili vo viacerých amerických a britských médiách. Podľa britského nedeľníka Sunday Times vynieslo elitné komando izraelskej armády z tajného vojenského zariadenia v Sýrii nukleárny materiál krátko predtým, ako naňho začiatkom septembra zaútočilo izraelské letectvo. Testy v izraelských laboratóriách vraj následne potvrdili, že ukoristený materiál pochádza zo Severnej Kórey.
Severná Kórea na základe dohody z 13. februára už uzavrela kľúčový jadrový reaktor v Jongbjone. Výmenou za zastavenie nukleárneho programu dostane KĽDR energetickú pomoc a diplomatické výhody vrátane normalizácie diplomatických vzťahov s USA.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:10