StoryEditor

Nádeje Ameriky. Ľudia sklamaní Bushom veria v zmenu

20.01.2009, 23:00
Autor:
magmag

Zmena. Tak znelo základné heslo kampane demokratického kandidáta v boji o kreslo amerického prezidenta. A práve nádej na zmenu bola tým, čo Obamovi prinieslo prakticky od začiatku vysokú popularitu. Veľa Američanov, znechutených množstvom prešľapov Georgea W. Busha, tieto nádeje vkladalo práve do Obamu. Teraz nového prezidenta čaká napĺňanie sľubov, ktoré dal ľuďom v predvolebnej kampani.

Očakávania Američanov najviac smerujú k riešeniu finančnej krízy, ktorá je najhoršia od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch. V dôsledku hospodárskych problémov už 2,5 milióna ľudí prišlo o prácu a ďalšie milióny o strechu nad hlavou. Ešte pred dvoma týždňami Obama predstavil svoj program a východiská z tejto situácie. Plánuje dlhodobo vytvoriť tri až štyri milióny pracovných miest v širokej škále odvetví.

Ďalšími z Obamových priorít, od ktorých si ľudia veľa sľubujú, je zlacnenie a zlepšenie zdravotnej starostlivosti. Tu je však otázka, či na to nájde v rozpočte dosť peňazí, keď ťažké stámiliardy pohltí riešenie finančnej krízy. V uplynulých dňoch svoje predvolebné sľuby mierne upravil a pripomenul, že všetky problémy nedokáže vyriešiť zo dňa na deň. Podľa neho ľudia musia byť trpezliví a na vyvedení krajiny z obrovských problémov sa musí hlavne podieľať celý národ.

Obamova pozícia nie je jednoduchá. Najťažšie pre neho bude ukázať svojim voličom, že zmenu, ktorú ohlasoval, naozaj reprezentuje. Jeho snaha o uskutočnenie všetkých cieľov bude behom na dlhú trať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 16:51