StoryEditor

Prímerie sa skončilo. Izrael bombarduje palestínske územia

28.12.2008, 23:00
Autor:
magmag

Takmer 300 mŕtvych a viac ako 700 ranených. Taká je bilancia po dvoch dňoch leteckých náletov, ktoré v sobotu spustil Izrael na pásmo Gazy. K tomu sa navyše pridávajú informácie o tom, že Izrael plánuje aj pozemnú ofenzívu.
Útok bol odvetným opatrením na raketovú paľbu palestínskeho radikálneho hnutia Hamás, ktorá sa začala ešte v polovici decembra.
Izrael zvažuje pozemný útok
Izraelské lietadlá v sobotu ráno zhodili bomby na policajné stanice, kontrolné stanovištia, skladiská zbraní a iné miesta spojené s Hamásom. Medzi obeťami je množstvo civilistov, viac ako polovicu však majú tvoriť vysokí predstavitelia radikálnej skupiny.
Izraelská strana začala zvažovať aj pozemný útok. Včera popoludní pri hraniciach s pásmom Gazy už začala rozmiestňovať tanky izraelskej armády a zmobilizovala 6 500 záložníkov. "Sme pripravení na všetko. Ak bude potrebné s cieľom obrany nášho obyvateľstva nasadiť pozemné sily, urobíme to," vyhlásil izraelský minister obrany Ehud Barak.
Podľa českého analytika Filipa Moravca však k takémuto kroku nedôjde: "Akcie, ktoré Izrael podniká, majú podľa mňa skôr odstrašujúci charakter a pozemná operácia nebude nasledovať."
Prímerie neobnovili
Hnutie Hamás, ktoré sa odtrhlo od správy Palestíny vedenej prezidentom Mahmudom Abbásom, ovláda pásmo Gazy. V júni tohto roku uzavrel s Izraelom prímerie prostredníctvom egyptských prostredníkov, pretože obe strany sa navzájom neuznávajú. To sa však skončilo 19. decembra. Hamás okamžite spustil raketovú a granátovú paľbu. Neskôr vyhlásili 24-hodinový pokoj zbraní, aby sa do Gazy dostali egyptské kamióny s humanitárnymi potrebami.
Predpovedať ďalší vývoj situácie je v tejto chvíli veľmi ťažké. Moravec však predpokladá, že sa začne skôr upokojovať: "Ani jedna z dvoch najväčších radikálnych organizácií v Gaze -- Hamás a Islamský džihád -- nie je taká silná, aby vyvolala masovú vlnu odporu. A Izrael má o prímerie tiež záujem."
Ku konfliktu sa včera vo svojej omši vrátil aj pápež Benedikt XVI., ktorý vyzval na ukončenie násilia. Vatikán údajne zvažuje kvôli tomu zrušiť plánovanú návštevu pápeža Izraelu v máji budúceho roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:06