StoryEditor

Svet spomínal na Matku Terezu

06.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Svet si včera pripomenul desiate výročie smrti Matky Terezy. Drobná rehoľníčka albánskeho pôvodu, ku ktorej neodmysliteľne patrí úsmev rovnako ako modro-biele sárí, zasvätila takmer celý svoj život tým najchudobnejším a najopustenejším. Za svoje činy získala v roku 1979 Nobelovu cenu za mier.
Kvetinka
Matka Tereza sa narodila ako Agnes Bojaxhiuová 27. augusta 1910 v terajšom hlavnom meste Macedónska Skopje. Pri krste dostala meno Agnes, doma jej hovorili Gonxha (kvetinka). V osemnástich rokoch vstúpila v írskom Dubline do rádu loretánskych sestier a krátko na to odišla do Indie. Tam zložila aj rehoľný sľub. Prijala meno Tereza a niekoľko rokov učila na rádovej škole v Kalkate dievčatá z bohatých rodín.
Práve tam ju hlboko zasiahla chudoba miestnych obyvateľov, rozhodla sa preto pomáhať im. U pápeža si vymohla povolenie odísť z kláštora. V roku 1948 absolvovala ošetrovateľský kurz, o dva roky neskôr založila Rád Milosrdenstva. Počas svojich ciest preň dokázala získať prostriedky, na sklonku jej života patril údajne k najbohatším rádom na svete.
Matke Tereze sa podarilo v Kalkate založiť niekoľko útulkov pre chudobných a chorých, Dom detí, dedinu malomocných a asi najznámejším z nich je Dom umierajúcich. Neskôr otvorila domov na pomoc chudobným aj vo Venezuele, v Ríme, na Srí Lanke, v Tanzánii, Austrálii, Jordánsku, Spojených štátoch. V máji 1990 vznikol Dom Misionárok lásky aj vo vtedajšom Československu -- v Čadci, o niečo neskôr aj v Prahe. Československo Matka Tereza navštívila už aj predtým, prvýkrát v roku 1984.
Zomrela niekoľko dní po tom, čo oslávila svoje 87. narodeniny. Jej rád, ktorý okrem iného vedie aj domy pre opustené deti, pre chorých na aids, otvoril pobočky aj v ďalších 14 krajinách.
Čakanie na zázrak
Mnohí z tých, ktorí včera prišli k jej hrobu v Kalkate, dúfali v zázrak. Práve ten by pomohol vysvätiť misionárku na sväticu.
Matku Terezu blahorečili v roku 2003, šesť rokov po jej smrti. A to vďaka tvrdeniu Indky Manici Besraovej, že ju uzdravila z rakoviny. "Keď zavriem oči a myslím na ňu, vstúpi mi do duše pokoj. Často ju v svojich snoch vidím," hovorí žena.
Aby ju vyhlásili za svätú, musí Vatikán overiť ešte nejaký druhý zázrak.

Priateľstvo dvoch "svätíc"
Matka Tereza bola počas svojho života priateľkou aj známej Lady Diany. Tá zomrela pri tragickej nehode len týždeň predtým. Ich priateľstvo sa datuje od februára 1992, keď Diana priletela za Matkou Terezou do Ríma. Predstavovali zvláštnu dvojicu -- mladá, krásna, štíhla a elegantná princezná a staručká rehoľníčka s tvárou zbrázdenou vráskami. No jedna v druhej objavili rovnaké zaujatia pre ostatných, najmä pre tých, ktorí potrebujú ich pomoc.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:09