StoryEditor

Počas sviatku Ramadán každá deň prepustia 50 zadržaných

31.08.2007, 15:10
Autor:
SITASITA

očas moslimského svätého mesiaca Ramadán prepustia z irackých väzníc pod správou USA každý deň z 50 zadržiavaných. V piatok o tom informoval úrad sunnitského viceprezidenta Tárika al-Hášimího.
"Táto iniciatíva prichádza po kampani, ktorú spustil viceprezident za prepustenie nevinne zadržiavaných," píše sa vo vyhlásení, ktoré cituje al-Hášimího poradcu pre ľudské práva Umara al-Jubúrího. Al-Hášimí počas posledných týždňov navštívil množstvo väzníc pod správou USA, v ktorých je zadržiavaných približne 20 000 osôb, väčšina z nich dlhodobo a bez vzneseného obvinenia. Obyvateľov väzníc väčšinou zadržali počas bezpečnostných čistiek prebiehajúcich po celej krajine pod vedením jednotiek USA. Počet zadržiavaných výrazne vzrástol od zahájenia bezpečnostnej akcie v Bagdade 14. februára.
Vo vyhlásení al-Hášimího úradu sa hovorí, že prepustenie zadržiavaných bude závisieť od rôznych faktorov a ich preukázaná nevina bude vykompenzovaná. Svätý mesiac Ramadán by mal začať 12. alebo 13. septembra.
Armáda USA spravuje v Iraku dve väznice, Camp Cropper na predmestí Bagdadu a Camp Bucca v blízkosti južného prístavného mesta Basra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:31