StoryEditor

Británia a Írsko môžu naďalej používať míle, pinty a unce

12.09.2007, 08:20
Autor:
SITASITA

Veľká Británia a Írsko si môžu ponechať svoje imperiálne jednotky ako míle a pinty. Európska únia sa totiž pre odpor britskej verejnosti vzdala svojho plánu na zavedenie metrickej sústavy vo všetkých členských krajinách do roku 2009. Európska komisia (EK) rozhodla, že Briti môžu svoje jednotky používať neobmedzený čas. Zástancovia britského tradičného systému mier považujú rozhodnutie EK za svoje víťazstvo. "Niekto konečne dostal zdravý rozum," povedal Neil Herron, šéf anglickej skupiny Metrickí mučeníci, ktorá bojovala za zachovanie imperiálnych jednotiek.
Podľa návrhu EK, ktorý ešte musí schváliť Európsky parlament a parlamenty členských krajín, britské mlieko a pivo sa môže označovať v pintoch, dĺžkové miery v míľach, yardoch alebo v stopách. Hmotnostné miery sa musia zároveň uvádzať aj v metrických jednotkách. Írsko už začalo používať dopravné značenie v kilometroch a metroch, čím sa Británia stala jedinou krajinou EÚ používajúcou míle na označenie maximálnej rýchlosti a vzdialenosti.
V roku 2001 odsúdili v Británii obchodníka Steva Thoburna za to, že používal iba imperiálne hmotnostné jednotky vo svojom obchode. Thoburn zomrel v roku 2004 na infarkt, keď sa dozvedel, že Európsky súd pre ľudské práva odmietol jeho odvolanie. Používanie iba imperiálnych hmotnostných jednotiek bez uvedenia metrických je v Británii stále trestným činom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:53