StoryEditor

Pokuta za tragédiu na lodi

11.02.2008, 23:00

Tragédia na najluxusnejšej lodi sveta Queen Mary 2 spred piatich rokov mala včera konečnú dohru na súde vo francúzskom Saint-Nazaire. Francúzske lodenice Chantiers de l´Atlantique a výrobca osudného mostíka spoločnosť Entel vyviazli so súdneho procesu s pokutou 177 500 eur (takmer šesť miliónov korún).
Pri zrútení mostíka na loď tesne pred jej dokončením zahynulo v novembri 2003 16 ľudí a ďalších 29 bolo zranených. Osem obvinených oboch spoločností súd oslobodil.
Pobúrení príbuzní
Súd v Saint-Nazaire, kde sa loď stavala, včera uznal, že lodenice sú zodpovedné za nedostatočné kontroly a výrobcu mostíka z nerešpektovania pravidiel pri jej výrobe. Pokuta je však pre obe firmy nižšia než je maximum 225 000 eur (v prepočte asi sedem a pol milióna korún), ktoré žiadal prokurátor.
Rozsudok pobúril príbuzných obetí nešťastia. "Zabili ich druhýkrát," vyhlásila jedna z pozostalých. Podľa ďalších súd mal vyniesť minimálne podmienečné tresty väzenia.
Osudný deň otvorených dverí
Tragédia sa stala počas dňa otvorených dverí, keď si luxusné plavidlo, považované za pýchu lodeníc, išli pozrieť príbuzní a priatelia ľudí, ktorí na jeho výstavbe pracovali. Preťažený mostík sa zrútil z výšky 15 až 20 metrov. Na mieste zomrelo 12 ľudí, ďalší štyria v nemocnici. Niektorí z tých, čo prežili, utrpeli veľmi ťažké zranenia a ostali doživotne zmrzačení.
Hádky obvinených
Francúzske lodenice a výrobca mostíka sa pred súdom snažili zbaviť zodpovednosti za tragédiu. Obe spoločnosti zvaľovali vinu jedna na druhú. Výrobca mostíka tvrdil, že ho použili v rozpore s tým, na čo bol určený. Lodenice sa obhajovali tým, že bol chybný.
Queen Mary 2 je nástupkyňou legendárnej obrej lode, ktorá sa preslávila ako jeden z vrcholov luxusu v 30. rokoch minulého storočia. Plavidlo dokáže prepraviť na zaoceánskych cestách 2 600 pasažierov a pracuje na nej 1 250 ľudí. Pôvodná Queen Mary kotví v Long Beach v americkej Kalifornii a slúži ako hotel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:37