foto: nationalguard.mil
StoryEditor

Slávny ostreľovač Wali žije. Zvesti o mojej smrti boli len ruská propaganda, tvrdí

25.03.2022, 14:00
Wali sa pripojil k ukrajinskej medzinárodnej légii na začiatku vojny. Vojenské schopnosti Rusov označil za amatérske.

Kanadský ostreľovač Wali žije. Sniper, o ktorom sa v posledných dňoch šírilo, že ho zabili ruské jednotky na vojnou zmietanej Ukrajine, tvrdenie vyvrátil. Dodal, že bol v „black out móde“.

Odpojenie sa od vonkajšieho sveta tak mohlo priživiť povery o jeho údajnom skone, ktoré sú podľa neho len súčasťou ruskej propagandistickej kampane.

Zvesti o jeho smrti žili vlastným životom

V priebehu minulého týždňa sa na sociálnych sieťach začali šíriť prvé neoficiálne správy, ktoré naznačovali, že prestížny kanadský veterán, preslávený pod prezývkou Wali, padol pri bojoch na ukrajinskom fronte.

​Ostreľovač však správy o svojej údajnej smrti sám poprel. V utorkovom rozhovore pre server Global News uviedol, že je „dobre najedený, oddýchnutý a v poriadku“. Teraz odpočíva, pretože je chorý, spresnil.

Sniper sa domnieva, že dezinformáciu o jeho zabití rozšírila Moskva v rámci svojej propagandistickej kampane. Pripustil však, že v poslednom čase mal niekoľkokrát namále.

„Bol som v dome, kde hneď vedľa mňa zničili miestnosť strely z tanku, bol som asi tri metre od toho. Mali sme šťastie. Teraz už viem, aké to je, keď sa do vás pustí tank,“ popísal svoj čerstvý zážitok z bojov na ostro.

Wali odcestoval na Ukrajinu krátko po začiatku ruskej invázie. Pripojil sa tam k medzinárodnej légii a svojich stúpencov na sociálnych sieťach priebežne informoval o tom, čo robí.

Posledný týždeň strávil v Kyjevskej oblasti, kde bojoval po boku ukrajinských ozbrojených síl, a tak sa nemohol príliš aktívne venovať blogovaniu.

Sám bol preto zo svojej „smrti“ prekvapený. „Bol som posledný, kto sa dozvedel o tom, že som mŕtvy,“ žartoval.

Wali zvesti označil za „trolling“ a dodal, že takú propagandu z Ruska považuje za bizarnú. Rusi strácajú aj u svojich ľudí na dôveryhodnosti, komentoval sniper.

Strach o veterána mali aj jeho blízki. Tí ho doslova zaplavili správami v snahe utvrdiť sa, že je stále nažive. Aby Wali vyvrátil fámy, skontaktoval sa so svojou rodinou v Toronte.

Hovoril som so svojou manželkou, všetko pochopila, povedal.

Wali: Vojna na Ukrajine je iná

Waliho, ktorý predtým bojoval napríklad proti hnutiu Taliban v Afganistane, prekvapilo, ako je ukrajinská vojna odlišná od iných vojnových konfliktov, v ktorých bol.

„Nie je to tak, že by sa všetko zrútilo, stále je tu internet. Vo väčšine bojových zón nie je elektrina ani voda a je tam chaos,“ upozornil.

Dodal pritom, že v centre Kyjeva to vyzerá podobne ako v kanadskom Toronte.

„Keď idete do centra (v Kyjeve), je to tam normálne. Pri jednej z hliadok som bol v úžasnom byte – rovnaký by ste mohli mať v Toronte. Bol tam automat na espresso,“ povedal ostreľovač.

Videl však aj oveľa horšie scény, vrátane toho, že Rusi bežne strieľajú na pobehujúcich domácich psov za to, že štekaním prezrádzajú pozície vojakov. Stretol sa aj so staršou ženou, ktorá už niekoľko dní nemala čo jesť.

Počínanie ruských jednotiek však kanadský sniper hodnotí inak veľmi kriticky.

„Celé vojnové úsilie je amatérske. Rusi nie sú dobrí. Nemajú také schopnosti ako sily NATO. Rusko je chudobná krajina, a to sa odráža aj na ich zbraniach,“ povedal.

Svoju povesť vníma s pokorou

Sniper sám o sebe vyhlásil, že nie je najsmrtonosnejším ostreľovačom na svete, ako sa o ňom traduje. Ešte pred niekoľkými týždňami podľa svojich slov pracoval v Kanade ako počítačový programátor.

Som dobrý ostreľovač,“ povedal. „Nič menej, nič viac... Žiadneho Rusa som zatiaľ nezabil. Pomáham pri tom, pretože ostreľovač robí veľa pozorovaní, podáva správy.“

Wali navyše poprel, že by bol niekedy príslušníkom jednotky JTF2 a žeby bol pri tom, keď ako ostreľovač danej jednotky zlikvidoval na vzdialenosť 3 450 metrov bojovníka Islamského štátu.

01 - Modified: 2022-03-25 10:39:21 - Feat.: 0 - Title: Ruský denník nachvíľu zverejnil údajné straty Ruska na Ukrajine. Padnúť malo 10-tisíc vojakov 02 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu 03 - Modified: 2022-03-25 11:29:34 - Feat.: 0 - Title: Priveľa utečencov z Ukrajiny? Jeden slovenský sektor ich víta s otvorenou náručou 04 - Modified: 2022-03-25 11:31:06 - Feat.: 0 - Title: Slovensko posielalo Ukrajine špeciálne nápoje. Putin nám je niečo dlžný, hovorí náš podnikateľ 05 - Modified: 2022-03-25 11:58:34 - Feat.: 0 - Title: Zbrane také ničivé, že sú vo vojne zakázané. Aké to sú a ktoré z nich už Rusi na Ukrajine použili?
01 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv 02 - Modified: 2024-04-17 08:18:39 - Feat.: - Title: Po ruskom vzdušnom útoku na Černihiv hlásia najmenej osem mŕtvych a 18 zranených. Na mieste sú záchranári 03 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 12:58