StoryEditor

Naši neonacisti útočili v Srbsku

09.10.2007, 00:00

Slovenskí neonacisti si cez víkend "odskočili na výlet" do Srbska. V nedeľu sa v Novom Sade pripojili ku kolegom z organizácie Národný front, ktorá plánovala vo veľkom osláviť výročie narodenia veliteľa nacistických oddielov SS Heinricha Himmlera. Túto akciu však srbské úrady zakázali. Zlosť si však vybili na účastníkoch antifašistického pochodu. Ti si išli uctiť obete nacistického masakru, ktorý sa v Novom Sade stal v roku 1942. Výsledkom bola roztržka, ktorú musela hasiť polícia. Tá zatkla dovedna 56 ľudí. "Medzi nimi bolo aj 11 Slovákov. Vypočuli ich a v ten istý deň ich prepustili na slobodu. Nevieme, ku ktorému táboru patrili," povedal HN hovorca nášho ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda.
Srbská polícia zhabala zadržaných Slovákom fašistický propagačný materiál vrátane hákových krížov, a rôzne nebezpečné predmety. Srbské úrady ich napokon vyhostili a zakázali im pobyt v krajine.
Horúca pôda
K incidentu došlo po tom, čo antifašisti pochodovali popri vojenskom rekreačnom stredisku v Novom Sade, v ktorom bývali neonacisti. Tí začali po účastníkoch pochodu hádzať zápalné fľaše a kamene. Následne do areálu vtrhla srbská polícia. "Polícia reagovala správne. Čo ma však znepokojuje, že provokácie sa vyskytli aj zo strany účastníkov protifašistickej manifestácie," povedal srbský minister vnútra Dragan Jočič. Podľa neho väčšina zatknutých boli neonacisti. Antifašisti však políciu obvinili, že zlyhala, keď ich nedokázala ochrániť. Niekoľko ľudí bolo počas zrážok zranených.
Priamo v Novom Sade nacisti v roku 1942 spáchali masaker, pri ktorom vyvraždili 800 Židov a 400 Srbov a ich telá hodili do Dunaja. Aj preto srbské úrady akciu neonacistov, počas ktorej okrem výročia narodenia Heinricha Himmlera chceli protestovať proti odtrhnutiu Kosova od Srbska, zakázali. Demonštráciu označili za útok na verejnú morálku a bezpečnosť.
Medzi zatknutými je aj vodca srbskej neonacistickej organizácie Národný front Goran Davdovič, ktorý pred akciou vyhlásil, že protest je namierený proti všetkým formám separatizmu, siekt a delenia v Srbsku. Jeho hnutie je známe tým, že v Novom Sade, v ktorom vládne extrémna pravicová Srbská radikálna strana, často podnecuje na neznášanlivosť. V minulosti jeho členovia viac ráz vtrhli na zhromaždenia antifašistov. Niektorých aj obvinili a odsúdili na rok väzenia.
Monitoring zlyháva
Výlety našich neonacistov do zahraničia sú v posledných rokoch čoraz častejšie. Kým na našom území polícia monitoruje ich pohyb, cesty mimo našej republiky nie sú príliš ostro sledované. "Ak sú moje informácie správne, tak v súčasnosti výmena informácie v rámci našej polície nefunguje tak, ako by mala. Predtým to bolo rozložené medzi Úrad boja proti organizovanej kriminalite a Úrad justičnej a kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru SR. Ale v súčasnosti sa nepracuje koncepčne tým smerom, aby sa systematicky monitoroval aj pohyb do zahraničia," povedal HN bývalý šéf komisie pre boj proti extrémizmu ministerstva vnútra Pavol Draxler.
Či naši policajti vedeli o chystanej ceste slovenských neonacistov do Srbska, nám hovorca slovenskej polície Martin Korch nevedel povedať. "My nemôžeme nejakým spôsobom sledovať pohyb každej osoby, pretože by sme sa tým pádom postavili do pozície policajného štátu, a to by sa občanom asi nepáčilo," uviedol Korch.

01 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie tržby Oracle
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:21