StoryEditor

Blízky východ sa presunul do Ameriky

26.11.2007, 23:00
Keď americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová navrhla zvolať izraelsko-palestínsku mierovú konferenciu, chcela, aby sa na nej potvrdila mierová dohoda medzi Izraelom a Palestínčanmi, alebo aspoň jej hlavné zásady.

K dohode však nedošlo, dokonca o nej nezačali ani zásadné rozhovory. Konferenciu však z rôznych dôvodov nechceli zrušiť ani Američania, ani izraelskí a palestínski vedúci predstavitelia, preto sa radšej rozhodli stanoviť jej skromnejší cieľ: zaistenie medzinárodnej podpory pre izraelsko-palestínske mierové rozhovory. Ich hlavným cieľom je dohodnúť sa na pravidlách, ako vznikne samostatný palestínsky štát, ktorý bude žiť bez konfliktov vedľa svojho "úhlavného nepriateľa".
"Odsúdená na úspech"
Tento cieľ bude určite dosiahnutý a z tohto hľadiska je konferencia v Annapolise "odsúdená na úspech". Zúčastňuje sa na nej 42 štátov a medzinárodných organizácií (ako Európska únia, Liga arabských štátov, Medzinárodný menový fond) a medzi nimi 16 arabských krajín. V poslednej chvíli svoju účasť potvrdila aj Sýria, ktorá doposiaľ aktívne podporovala palestínskych extrémistov a je spojencom Iránu, ktorého prezident má nekompromisný protiizraelský postoj. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád preto aj verejne vyjadril svoj ostrý nesúhlas s postupom sýrskej vlády.
Podľa všeobecného názoru, táto masová medzinárodná podpora mierových rozhovorov bude mať kladný vplyv. Izraelčania i Palestínčania by riskovali politickú izoláciu a stratu prestíže, ak by sa aj po konferencii v Annapolise pokúsili pokračovať v prieťahoch a v pokusoch vyhnúť sa rokovaniam o dohode o sporných otázkach konfliktu.
Nie všetci súhlasia
Hoci teda v Annapolise nemožno očakávať žiadne konkrétne výsledky, konferencia sa môže stať dôležitým medzníkom na ceste k vážnym rozhovorom o dohode. Cítia to aj odporcovia rozhovorov a dohody - a to na oboch stranách "barikády".
Je skoro symbolické, že včera sa súčasne konali dve zhromaždenia: v Jeruzaleme demonštrovali židovskí osadníci z obsadených území, v Gaze doslova v tej istej hodine manifestovali priaznivci Hamasu a iných extrémistických palestínskych zložiek. Rečníci tu aj tam vychádzali síce z opačných premís, vyslovovali vzájomne protichodné argumenty, mali však spoločného menovateľa: zástupcovia osadníkov i Hamasu videli hrozbu v uskutočnení "nebezpečných" mierových snáh konferencie a brojili proti nej.
Najagresívnejšie slová padali včera na zhromaždení v Gaze, kde Hamas varoval, že nebude rešpektovať prípadné rozhodnutia prijaté v Annapolise. Radikáli opäť popreli právo Izraela na existenciu a vyhlásili, že delegácia vedená Mahmúdom Abbásom nereprezentuje palestínsky ľud.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:05