StoryEditor

Táto viera je problém

16.01.2008, 23:00
Autor:
mokmok

Môže Romneyho viera ovplyvniť voličov?
Prieskumy ukazujú, že veľa Američanov nechce voliť mormóna kvôli rozdielom medzi kresťanstvom a touto vierou. Je to dosť prekvapujúce. Najmä evanjelickí kresťania neveria tomuto náboženstvu. Ukázalo sa to predovšetkým v Iowe, kde si pastor Mike Huckabee získal evanjelikov. Volili ho, lebo sa báli, že by vyhral mormón. Jeho náboženstvo zrejme bude pre neho problém ešte v južných štátoch ako Južná Karolína, kde je mnoho evanjelických voličov.

Vytiahli niekedy jeho rivali túto kartu proti nemu?
Nie priamo. Ale použili tichšie, menej priame spôsoby, ktorými narážali na to, že jeho viera nie je kresťanská a od kresťanstva sa veľmi líši. Aj Huckabee povedal, že on je kresťanský líder. Mal takto zaujať voličov, ale aj poukázať na rozdiely medzi náboženstvami.

Ako si vysvetľujete, že voľby medzi republikánmi prinesú vždy nového víťaza?
Súboj na republikánskej strane je veľmi otvorený. Už sme si mysleli, že sa obmedzil na boj medzi Johnom McCainom a Huckabeem, a objavil sa Romney. Stále tu zostáva veľa scenárov vývoja.
Republikáni stále hľadajú populárneho silného kandidáta. Každý z nich má nejakú silu, ale každý z nich hrá na inú republikánsku strunu. Jeden stavia na vieru, iný na obchod, ďalší na vojenskú otázku. Giuliani môže ešte vyhrať na Floride. Ak tam nevyhrá, už to bude pre neho veľmi ťažké. To platí aj pre Romneyho. Keby teraz nevyhral, už by to mal zložité.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:19