StoryEditor

Muž, ktorý zbúral francúzske tradície

12.05.2008, 00:00

Do Elyzejského paláca zamieril pred rokom s veľkými sľubmi a nádejami. Po roku mu však Francúzi vystavili zdrvujúce vysvedčenie -- menej obľúbený prezident v krajine ešte nikdy nevládol. Vznešená a od ľudí vzdialená "prezidentská monarchia", ktorú vo Francúzsku zaviedol Charles de Gaulle, sa vďaka Sarkozymu zmenila na kolotoč drahých hodiniek, slnečných okuliarov, milionárskych jácht a džínsov. Podľa mnohých vládne Sarkozy so zrkadlom v jednej ruke. Neustále potrebuje pozornosť ľudí a jeho osobný život pripomína Francúzom telenovelu. Rovnako búrlivý je jeho vzťah k novinárom. "Veľmi sa nekontroluje. Nazve vás bláznom," povedal pre HN zástupca šéfredaktora denníka Le Parisien Henry Vernet. Zároveň však dodáva, že Sarkozy nepríjemný rozhodne nie je. "Stretol som sa s ním niekoľkokrát. Podá vám ruku, osloví vás menom, má rád osobný kontakt."

Túžba niečo dokázať
Za svoje úspechy vďačí Sarkozy paradoxne najmä svojmu ťažkému detstvu. Jeho matka je židovského pôvodu a pochádza z Grécka, otec je z bývalého Rakúsko--Uhorska. Zmiešaný pôvod odráža aj jeho rodné meno Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy--Bocsa. Ako prostredný z troch synov sa malý Nikolas už od detstva cítil odstrčený a menejcenný. V škole mal veľké problémy, zle sa učil a takmer prepadával. Len s ťažkosťami sa dostal k právnickému diplomu, no po celý život ho sprevádzala túžba po tom, aby niečo dokázal.
Pohnuté detstvo Nicolasa sa odzrkadlilo aj v jeho neskoršom osobnom živote. Z prvého manželstva má Sarkozy dvoch synov, s druhou manželkou má tiež syna. Druhé manželstvo stroskotalo priamo pred očami národa už počas jeho mandátu francúzskeho prezidenta. So svojou súčasnou manželkou Carlou Bruniovou sa Sarkozy zoznámil minulý rok na jeseň na večierku, ktorý organizoval francúzsky mediálny magnát Jacques Segela. Bruniová sa už predtým angažovala vo vysokej politike a pravidelne koncertovala na podporu rôznych politických kampaní. Podľa jej slov tu prvýkrát spoznala Sarkozyho ako človeka a zamilovala sa do neho. Zaujímavé je, že Bruniová je čistá ľavičiarka, no podľa jej slov ich láska všetky rozdiely prekonala. Hovorí sa, že Carla je tá, ktorá pravičiara Sarkozyho z ústrania brzdí, usmerňuje a krotí tie najväčšie prejavy jeho temperamentu. Je tiež známe, že Sarkozy na jej rady skutočne dá.

Novinárom zásadne tyká
Dôvod, prečo ľudia pred rokom vkladali do Sarkozyho veľké nádeje, bola ich viera, že reprezentuje novú éru francúzskej politiky. Svojej reformnej úlohy sa však zhostil prinajmenšom rozpačito. Mnohí mu však vyčítajú nielen jeho politické činy, ale aj jeho vystupovanie. Podľa svojich kritikov je príliš vulgárny. Napríklad všetkým novinárom bez rozdielu tyká. "Sarkozyho vzťah k médiám je prinajmenšom nejednoznačný. Často ich používa, aby cez ne komunikoval s ostatnými, vôbec však nemá rád tie, ktoré ho kritizujú," uviedol pre HN francúzsky novinár Rémi Parola. Podľa Verneta však k médiám vie byť veľmi milý, niekedy až lichotník. "V porovnaní s Mitterrandom alebo Chiracom má oveľa priamejší a bližší vzťah k novinárom."
Ešte viac ako vystupovanie však Francúzom prekáža, že Sarkozy je často vnímaný ako ničiteľ tradícií. "Je to ten najneobľúbenejší prezident počas celej existencie piatej republiky," povedala HN Slovenka žijúca už dve desaťročia v Paríži Alena Vrbovská.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:20