StoryEditor

Odvážny chlapec zachránil život prezidentovi

10.01.2008, 23:00

Maldivy majú nového národného hrdinu. Stal sa ním iba 15-ročný Muhammad Džaišám Ibrahim, ktorý zachránil život maldivskému lídrovi. Chlapec totiž zabránil útočníkovi, aby prezidenta Maumúma Gajúma napadol nožom. Cez noc sa tak mladík stal hrdinom, ktorého meno pozná teraz každý v tomto ostrovnom štáte v Indickom oceáne.

Nôž vo vlajke
Pokus o atentát sa odohral v utorok, krátko po príchode prezidenta na ostrov Hoarafuši. Útočník, ktorý mal nôž schovaný v maldivskej vlajke, sa na prezidenta vrhol z davu vítajúcich ľudí. Ibrahim však chytil ostrie noža a rukou zabránil útoku. Prezident vyviazol bez zranenia. Útočník mu len roztrhol košeľu, keď ho chcel druhýkrát bodnúť. V tom mu však už zabránila prezidentova ochranka, ktorá útočníka zneškodnila. "Náš národný hrdina Džaišám zachránil prezidenta," napísal nezávislí denník Midhu. "Ibrahim sa stal hrdinom," povedal Ahmed Zahír, šéfredaktor nezávislých novín Havíru. "Je to veľmi bystrý chlapec. Neviem, ako mohol reagovať tak rýchlo. Povedal by som, že je veľmi, veľmi odvážny," dodal.
Ako uviedol hovorca vlády Muhammad Šaríf, pokus o atentát mohol mať politické pozadie. Totožnosť útočníka však nezverejnil. Odpor opozície voči 30 rokov trvajúcej vláde 70-ročného Gajúma v posledných rokoch narastá. Maldivská opozícia útok na prezidenta odsúdila.

Útok na turizmus
K pokusu o útok na prezidenta došlo v čase, keď sa v maldivských médiách množia
správy o čoraz väčšej aktivite islamských militantov v moslimskom štáte. Ich cieľom je narušiť rozvoj turizmu, ktorý tvorí asi tretinu hospodárstva Maldív. Malú krajinu, ktorá sa rozprestiera na stovkách piesočnatých atolov okolo rovníka, navštívi každý rok asi 600--tisíc turistov.
Maldivy, ktoré boli v minulosti známe svojím pokojom a mierumilovnosťou, zažili vlani v septembri vôbec prvý bombový útok vo svojej histórii. Výbuch podomácky vyrobenej nálože pri vchode do preplneného rekreačného parku v metropole Male zranil 12 zahraničných turistov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:39