StoryEditor

Pri Dánsku havarovala loď s našou vlajkou

28.10.2007, 23:00

V mori medzi Dánskom a Nemeckom sa včera potopila nákladná loď so slovenskou vlajkou. Z vody sa podarilo zachrániť troch námorníkov, štvrtý krátko po vytiahnutí z vody zomrel. Ostatných sedem námorníkov je nezvestných. "Dostali sme informáciu o havárii lode, ktorá sa plavila pod slovenskou vlajkou. Zatiaľ nemôžem potvrdiť štátnu príslušnosť ani jedného zo zachránených alebo nezvestných," povedal pre HN hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda.
Na slovenskom zastupiteľskom úrade v Kodani zasadal večer krízový štáb, ktorý koordinoval záchranárske práce s dánskymi úradmi. Potápači prehľadávali vrak potopenej lode a pátrali po nezvestných. Podľa agentúrnych správ narazilo plavidlo s 11-člennou posádkou na plytčinu. Záchranári sa obávajú, že v útrobách trupu 73 metrov dlhej lode Omer N zostalo uväznených sedem námorníkov. Nemusí však nevyhnutne ísť o slovenských občanov. Je totiž bežné, že námorné lode sa plavia pod cudzími vlajkami.
K dramatickej udalosti došlo vo Fehrmanovej úžine, asi 28 kilometrov od juhodánskeho prístavu Gedser. Podľa dánskej záchrannej služby bolo pri nehode more pokojné a výhľad dobrý. "Počasie príčinou nehody zrejme nie je," uviedol dánsky záchranár Hans-Cristian Iversen. Podľa neho dostali záchranári správu o nešťastí o 16.15 h. Na záchranných prácach sa zúčastnilo celkovo päť lodí a tri vrtuľníky. Dánskym záchranárom pomáhali aj ich kolegovia zo Švédska a Nemecka.
Fehrmanova úžina je 18 kilometrov široká vodná cesta medzi tretím najväčším nemeckým ostrovom Fehrman a južným pobrežím dánskeho ostrova Lolland.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:43