TASR/AP
StoryEditor

Evakuácia Mariupoľu zatiaľ nie je možná, tvrdí Paríž po rokovaní Macrona s Putinom

29.03.2022, 19:57
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin podľa Paríža sľúbil, že o humanitárnej operácii bude premýšľať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pri dnešnom telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom neúspešne pokúsil presadiť prímerie pre ostreľovaný ukrajinský Mariupoľ.

Odchod civilistov z Mariupoľu v tejto chvíli nie je možný, povedal podľa agentúry Reuters Elyzejský palác. Putin podľa Paríža sľúbil, že o humanitárnej operácii "bude premýšľať".

Macron predstavil Putinovi plán evakuácie, ktorý Francúzsko pripravilo spoločne s Gréckom a Tureckom. Podmienky začatia humanitárnej operácie v najbližších dňoch na pomoc obyvateľom Mariupolu "nie sú v tejto fáze splnené", oznámil Elyzejský palác.

Šéf Kremľa pri rozhovore vyhlásil, že pre vyriešenie zložitej situácie v obliehanom Mariupole je potrebné, aby ukrajinskí "nacionalistickí" bojovníci prestali klásť odpor a zložili zbrane, napísala agentúra RIA Novosti s odkazom na vyjadrenie na webe Kremľa, ktorý ale nebol po 19:00 dostupný.

Podľa vyjadrenia tiež Putin francúzskeho prezidenta informoval o opatreniach, ktorých cieľom je zaistenie evakuácie civilného obyvateľstva i humanitárnej pomoci počas bojov na Ukrajine.

Prezidenti tiež preberali ruskú požiadavku, aby štáty, ktoré figurujú na ruskom vládnom zozname "nie priateľských krajín", začali platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch, doplnila agentúra RIA Novosti.

Rozhodnutie vyvolalo silnú kritiku zo strany európskych krajín, ktoré za ruský plyn platia prevažne v eurách a tvrdia, že Rusko nemá právo prepisovať zmluvy.

Aj krajiny skupiny G7 tento týždeň požiadavku Moskvy odmietli. Macron podľa Paríža Putinovi povedal, že pre Francúzsko sú platby za ruský plyn v rubľoch neprijateľné a v rozpore so zmluvami. Rovnaké stanovisko má napríklad Nemecko, Taliansko alebo Belgicko.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:39