StoryEditor

Chytili prvých podozrivých

01.10.2007, 00:00

Sobotná explózia bomby v centre metropole ostrovného štátu Maldivy má už prvých podozrivých. Z odpálenia podomácky vyrobenej výbušniny podozrieva siedmich miestnych občanov. Výbuch neďaleko hlavnej mešity zranil 12 zahraničných turistov, z toho dvoch veľmi vážne. Miesto, kde nálož vybuchla, totiž patrí medzi vyhľadávané ciele zahraničných turistov. "Polícia zatkla sedem mužov, ktorýchz označila za podozrivých. Niektorí z nich sa pokúšali utiecť z krajiny a boli zadržaní na letisku,"povedal hovorca vlády Mohamed Šaríf. Všetci sú občania Maladív.
Prezident krajiny Maumán Abdal Gajúm z atentátu obvinil opozičné skupiny, ktoré chcú odstrániť vládu prostredníctvom bojkotu turizmu, ktorá je hlavným zdrojom príjmov súostrovia.
Mladomanželia v nemocnici
Útočníci bombu odpálili mobilným telefónom pri vstupnej bráne do turistami vyhľadávaného sultánovho parku a zranila dvoch Britov, dvoch Japoncov a osem Číňanov. Britský mladomanželský pár museli hospitalizovať. Mladomanželia totiž utrpeli ťažké popáleniny na veľkej časti tela, no sú mimo nebezpečenstva. Podľa ministra Šaugího ostatní boli len mierne zranení a po ošetrení ich prepustili.
Motív nejasný
Dvoch podozrivých zatkli v hlavnom meste ešte v deň útoku. Polícia zatiaľ motívy činu nekomentovala. Hovorca vlády Mohamed Šaríf povedal, že je zatiaľ priskoro hovoriť o tom, či mal výbuch ochromiť turistický ruch, alebo má v ňom prsty niektorá islamistická organizácia džihádu. Podľa miestnych médií išlo o prvý útok tohto druhu na ostrove. Polícia požiadala o pomoc pri pátraní aj Interpol, Spojené štáty a Indiu.
Maldivy, ktoré ležia v severozápadnej časti Indického oceánu, sú súčasťou britského Spoločenstva. Hlavné zdroje príjmu pochádzajú práve z cestovného ruchu. Ročne tento ostrovný štát navštívi až 600-tisíc cudzincov, ktorí sem ročne prinesú asi miliardu dolárov. "Útok berieme veľmi vážne, pretože turizmus je náš zdroj života," povedal hovorca vlády Mohamed Šaríf. V roku 2004 postihla Maldivy prírodná katastrofa cunami. Vlny indického oceánu vtedy zaliali veľkú časť krajiny, hlavné turistické rezorty a mnohých pripravili o strechu nad hlavou. Decembrová katastrofa pripravila o život asi stovku ostrovanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:56