sýria armádaReuters
StoryEditor

Motiváciou sýrskych žoldnierov bojujúcich na Ukrajine sú financie. Chcú sa Rusom odvďačiť za pomoc Asadovmu režimu

31.03.2022, 13:45
Autor:
TASRTASR
Sýrčania sa hlásia k Rusom kvôli tomu, že ekonomická situácia v Sýrii je veľmi zlá.

Rusko tvrdí, že na Blízkom východe získalo zhruba 16-tisíc regrútov, ktorí budú bojovať po boku ruských vojakov na Ukrajine. Sociálne siete v Sýrii medzičasom zaplavili ponuky na spoluprácu s ruskou armádou výmenou za 7000 dolárov (6200 eur). 

Jeden bývalý sýrsky vojak, ktorý dostal ponuku zapojiť sa do vojny na Ukrajine, povedal arabskej redakcii BBC, že sa stovky jeho spoluobčanov hlásia Rusom kvôli tomu, že ekonomická situácia v Sýrii je veľmi zlá.

Dve sľubované zmluvy 

"Rusko nie je ochotné prichádzať o svojich bojovníkov, ak sa nájdu ľudia, ktorí budú bojovať za peniaze," povedal BBC nemenovaný Sýrčan, ktorého Rusko odviedli do vojny na Ukrajine. Rusko podľa neho ponúka sýrskym regrútom dva typy zmlúv: prvá sľubuje 7000 dolárov za boj na frontovej línii, druhá 3500 dolárov za zabezpečovanie bezpečnosti za bojovými líniami.

BBC na sociálnych sieťach v Sýrii sledovala príspevky s ponukami pre brancov. Vypozorovala, že napriek rizikám je o boj na strane Rusov medzi sýrskymi užívateľmi veľký záujem. "Hlási sa toľko ľudí. Poznám aspoň 200 ľudí, ktorí sa prihlásili. Osemdesiat percent z nich sa hlási len, aby mali dostatok peňazí na jedlo," povedal zdroj BBC.

Rusko podľa Ukrajiny v Sýrii otvorilo 14 náborových stredísk, okrem iného v hlavnom meste Damasku, Halabu, Rakcie a Hamá.

​BBC hovorila s jedným človekom, ktorý o sebe tvrdí, že pre Rusko hľadá žoldnierov. "Nábor na Ukrajinu je rovnaký, ako keď sme vykonávali nábor do Líbye, v regióne sú zástupcovia. Máte právo zmeniť názor po tom, ako sa prihlásite. Nikto vás nebude nútiť ísť," uviedol zdroj.

Sýrska občianska vojna, ktorú zažehnalo brutálne potlačenie prodemokratických protestov, trvá už 11 rokov. V roku 2015 sa na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada do bojov zapojilo Rusko, čo značne ovplyvnilo pomer síl v prospech režimu.

Motiváciou sú potraviny a nápoje

Ruské štátne médiá teraz uvádzajú, že sa Sýrčania chcú Rusom za pomoc Asadovmu režimu odvďačiť. Ekonomická situácia v Sýrii je zlá a v súvislosti s vojnou na Ukrajine tam hrozí nárast cien základných surovín, vrátane obilia. "Vojna na Ukrajine všetko zdražela - olej, jedlo, nápoje. Všetko," povedal sýrsky zdroj BBC.

​Turecké médiá na začiatku konfliktu informovali, že sýrski žoldnieri sú letecky prepravovaní do Ruska cez Arménsko. BBC uvádza, že dohľadala ruský let s žoldniermi, ktorý sa uskutočnil niekoľko dní po začiatku invázie. Trasa viedla podľa neho zo sýrskej Latákíje cez Arménsko do ruského Mozdoku na Kaukaze.

Ruské ministerstvo obrany doteraz priznalo smrť 1351 ruských vojakov, podľa Kyjeva a západných analytikov sú ale straty v ruských radoch výrazne vyššie.

"Moja rodina nechce, aby som išiel. Musím ale kvôli peniazom. Je pravdepodobné, že 90 percent z nás pôjde a zomrie," uviedol sýrsky zdroj BBC.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:35