StoryEditor

Španielsky premiér žiada reformu interrupčného zákona

18.12.2007, 15:01
Autor:
SITASITA

Španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero požiadal členov svojej Socialistickej strany, aby zvážili zaradenie reformy národného zákona o interrupciách do svojho manifestu pre marcové parlamentné voľby, informovali španielske médiá v utorok. Navrhovaná reforma by sa mala týkať dekriminalizácie zákroku vo všetkých prípadoch počas prvých troch mesiacov tehotenstva a sprísnenia medicínskych podmienok, za ktorých by bol zákrok povolený aj vo vyššom stupni tehotenstva.
Španielsko dekriminalizovalo interrupcie v roku 1985 vo vybraných prípadoch: do 12. týždňa tehotenstva v dôsledku znásilnenia, do 22. týždňa v prípade vývojových chýb plodu a kedykoľvek, ak tehotenstvo ohrozuje fyzické alebo duševné zdravie matky. Po tom, čo rozhnevali katolícku cirkev legalizáciou registrovaných partnerstiev a zrušením výučby náboženstva na štátnych školách, sa socialisti rozhodli nezaradiť reformu interrupčného zákona do svojho volebného programu, hoci v posledných voľbách v roku 2004 bola jeho súčasťou. V posledných týždňoch však séria policajných razií na súkromných klinikách v Barcelone vykonávajúcich nelegálne interrupcie prispela k tlaku, ktorý vyvíjajú ministerky vo vláde na zaradenie reformy zákona do programu strany, informoval vláde blízky denník El Pais. "Musíme zaradiť riešenie tohto problému do volebného programu," citoval denník vyhlásenie premiéra Zapatera na stretnutí výkonného výboru strany.
Väčšina z 91 tisíc prerušení tehotenstva vykonaných v Španielsku v roku 2005, z ktorého sú posledné dostupné údaje, bola vykonaná na základe tvrdenia, že tehotenstvo predstavuje "psychologické riziko" pre zdravie ženy. Zákroky na základe tohto zdôvodnenia sa vykonávali až do 8. mesiaca tehotenstva, čo viedlo kritikov k tvrdeniu, že takýto výklad zákona je príliš liberálny. Šéf konzervatívnej opozičnej Ľudovej strany Mariano Rajoy v utorok povedal novinárom, že navrhované zmeny interrupčného zákona sú "úplne absurdné". "Platný zákon sa opiera o spoločenský konsenzus, a tak ho musíme dodržiavať," vyhlásil. V prieskumoch popularity Socialistická strana mierne vedie nad ľudovcami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:54