StoryEditor

Petraeus navrhuje decembrové zníženie vojsk v Iraku o brigádu

11.09.2007, 08:25
Autor:
SITASITA

Austrálski vojaci zostanú v Iraku napriek vyjadreniam hlavného veliteľa amerických síl v blízkovýchodnej krajine Davida Petraeusa, ktorý navrhol odsun časti jednotiek USA. Ako v utorok uviedol austrálsky minister zahraničných vecí Alexander Downer, 1600 austrálskych vojakov zostane v oblasti "v dohľadnej budúcnosti." Podľa jeho slov správa amerického generála ukazuje, že nová stratégia "mala vysoký stupeň úspešnosti." "Myslím si, že je to povzbudzujúce, ale demonštruje to aj fakt, že pred nami je ešte dlhá cesta," vyhlásil pre rozhlasovú stanicu ABC.
Vo svojej správe na pôde Kongresu Petraeus uviedol, že americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi odporučil, aby sa odsun amerických síl z Iraku začal tento mesiac odchodom námornej jednotky. Generál podporil pokračujúce znižovanie vojakov aj po dosiahnutí takej úrovne do leta budúceho roku, ako bola predtým, než Bush v januári minulý rok oznámil rast amerických síl v rámci novej vojenskej stratégie na stabilizáciu Iraku.
Austrálsky premiér John Howard vyslal 2 tisíc vojakov na podporu amerických a britských síl počas invázie Iraku v roku 2003. Opozičná Labouristická strana prisľúbila stiahnutie okolo 550 austrálskych vojakov v prípade svojho víťazstva vo voľbách, ktoré sa majú konať v októbri alebo novembri.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 14:19