Reuters
StoryEditor

Putin je potentát v zajatí nacionalizmu, povedal pápež František. Zvažuje návštevu Kyjeva

02.04.2022, 11:39
Autor:
ČTKČTK
Ak by sa František skutočne rozhodol navštíviť Kyjev, kam ho pozvali ukrajinskí politici i náboženskí predstavitelia, stal by sa najznámejšou osobnosťou, ktorá by tak počas vojny urobila.

Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. "Áno, je to možné," povedal dnes novinárom v lietadle cestou na Maltu. Podrobnosti podľa agentúry Reuters neuviedol.

V prejave na Malte, kde je na dvojdňovej návšteve, dnes ruského prezidenta Vladimíra Putina nepriamo označil za potentáta v zajatí nacionalistických záujmov, ktorý podnecuje konflikty.

​Hovoril o tieňoch vojny prichádzajúcich z Východu. Ak by sa František skutočne rozhodol navštíviť Kyjev, kam ho pozvali ukrajinskí politici i náboženskí predstavitelia, stal by sa najznámejšou osobnosťou, ktorá by tak počas vojny urobila.

Veľký ohlas v marci vyvolala návšteva ukrajinskej metropoly českým premiérom Petrom Fialom a jeho náprotivkami z Poľska a Slovinska, ktorú pozorovatelia hodnotili ako silný signál podpory Kyjevu, ktorý čelí agresii Moskvy.

"Z východu Európy, z krajiny, kde vychádza slnko, sa teraz rozšírili temné tiene vojny. Mysleli sme si, že invázia do iných krajín, divoké pouličné boje a atómové hrozby sú ponurými spomienkami na vzdialenú minulosť," povedal pápež v prejave k maltským predstaviteľom .

"Avšak ľadové vetry vojny, ktoré prinášajú len smrť, skazu a nenávisť, sa mocne opreli do životov mnohých ľudí a zasiahli nás všetkých," dodal.

"Zase znovu nejaký potentát, bohužiaľ v zajatí anachronických tvrdení týkajúcich sa nacionalistických záujmov, vyvoláva a podnecuje konflikty, zatiaľ čo obyčajní ľudia cítia potrebu budovať budúcnosť, ktorá buď bude spoločná, alebo nebude vôbec," vyhlásil tiež.

Novinári si všimli, že keď 85-päťročný pápež v Ríme nastupoval do lietadla, tak nešiel po schodoch, ale využil zdvíhaciu plošinu. Podľa agentúry Reuters to bolo prvýkrát. František, pre ktorého ide o 36. cestu do zahraničia vo funkcii, trpí problémami s nervami, ktoré mu spôsobujú bolesti nôh.

V lietadle mal pápež podľa Reuters dobrú náladu, ale uličkou stroja šiel s ťažkosťami. Pontifex musel vo februári zrušiť cestu do Florencie a nezúčastnil sa ani omší počas Popolcovej stredy kvôli akútnej bolesti kolien.

Vlani v júli strávil desať dní v nemocnici po plánovanej operácii, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:37