StoryEditor

Za nové hriechy hrozí peklo, varuje pápež

11.03.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Ak spáchate niektorý z nových siedmich smrteľných hriechov, budete síce pre katolícku cirkev veľkým hriešnikom, no trestať vás za to nebude. Podľa kresťanského učenia však duša človeka, ktorý takéto hriechy pácha, skončí po jeho smrti v pekle.

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika chce preto cirkev v prvom rade upozorňovať ľudí, že ide o hriech, ktorý bráni ich spáse. "Hriech nie je samoúčelný, a keď cirkev hovorí, že toto je hriech, tak nie preto, aby trestala, ale aby upozornila, že ak sa budeš takto správať, nemôžeš byť spasený, lebo ideš proti sebe, proti ostatným ľuďom. A ak to robí vedome a dobrovoľne, ide o zásadný hriech," uviedol pre HN Kováčik.

Vatikán pripísal k pôvodným hlavným siedmim smrteľným hriechom, ktoré stanovil pred 1 400 rokmi pápež Gregor Veľký, začiatkom týždňa sedem nových, alternatívnych ťažkých hriechov. Do jedného dokumentu ich spísal Gianfranco Girotti, vysokopostavený biskup a najbližší spolupracovník pápeža Benedikta XVI. Medzi nimi sú napríklad znečisťovanie životného prostredia, nenásytnosť po peniazoch či správanie vedúce k šíreniu chudoby. "Ide o veľmi jednoduchú vec: o aplikáciu morálnych noriem, ktoré sú vždy platné, ale sú prispôsobené na súčasnosť. A to je práve nové na tomto dokumente," povedal Kováčik. Dodal, že za páchanie moderných smrteľných hriechov previnilcom nehrozí exkomunikácia, teda vylúčenie z cirkvi. Tá sa používa v prípadoch, ak niekto podstúpi interrupciu alebo ju vykoná, ďalej v prípade fyzického útoku na pápeža, kacírstva, schizmy, odpadlíctva od viery či v prípade porušenia spovedného tajomstva.

Nič nové pre našich kňazov
Pre mnohých našich katolíckych kňazov nie je nových sedem smrteľných hriechov novinkou a v kázňach o týchto problémoch už hovoria. "My to vlastne už robíme. Toto všetko prináša moderná doba, a je to len pokračovanie toho, čo už v podstate aj sedem hlavných hriechov v sebe nesie," povedal HN katolícky kňaz Ján Sucháň z farnosti v Čataji. Napriek tomu, že sa kňazi novej dobe prispôsobujú už dávno, je podľa Kováčika pravdepodobné, že po tom, čo vyšiel dokument, budú o nových hriechoch hovoriť v kázňach častejšie.
Jednou z "noviniek" medzi smrteľnými hriechmi je aj znečisťovanie životného prostredia. "Hovorím napríklad, a to mávam väčšinou na Veľkonočný pondelok, o znečisťovaní životného prostredia, o odhadzovaní odpadu, akí sme neporiadni. O tom, ako mám pocit, že sa zo Slovenska stáva jedno smetisko," uviedol Sucháň.

Bohatstvo, chudoba, veda
Vatikán zaradil do svojho najnovšieho dokumentu nových hriechov aj život v nadmernom bohatstve. Obzvlášť mal na mysli nespravodlivé zisky či mrhanie peňazí na zbytočné veci. Podľa Kováčika bohatstvo samo osebe nie je hriechom. "Tým sa stáva v okamihu, ak ja napríklad egoisticky svojich zamestnancov vykorisťujem a využívam bohatstvo len pre seba a prakticky nevidím tých biednych okolo seba." Girotti zase v súvislosti s týmto hriechom uviedol, že ľudia by napríklad mali zabrániť tomu, aby extrémne bohatstvo malo len niekoľko "vyvolených".

Katolícka cirkev má taktiež dlhodobo problém s lekárskymi experimentmi, napríklad s výskumom kmeňových buniek, či s manipuláciou s génmi. "Ide o genetické pokusy na plodoch. To robil aj Hitler a, žiaľ, robí sa to aj v súčasnosti," dodal Kováčik.
Katolícka cirkev má tak v súčasnosti dovedna 14 smrteľných hriechov. Smrteľnými sa nazývajú preto, lebo podľa kresťanského učenia vedú k takzvanej duchovnej smrti. "Ak ja idem týmto smerom, teda napríklad pýchou, obžerstvom vo vážnych veciach, dobrovoľne a slobodne, tak vedú k duchovnej smrti. Preto sa nazývajú smrteľné," vysvetlil Kováčik. V protiklade k pôvodným siedmim hriechom kresťanské učenie stanovilo sedem cností - pokoru, mierumilovnosť, cudnosť, prajnosť, striedmosť, činorodosť a štedrosť. Jednou z príčin, prečo Vatikán začal viac hovoriť o hriechoch, je čoraz menší záujem kresťanov o svätú spoveď. Len v Taliansku prieskumy milánskej katolíckej univerzity ukázali, že až 60 percent veriacich už prestalo na ne chodiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:14