StoryEditor

Satelitné snímky ukazujú priekopu na mieste masového hrobu v Buči. Ide o provokácie USA, tvrdí Rusko

04.04.2022, 09:16
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinské úrady aj svedkovia uviedli, že ruskí vojaci v meste Buča zabili stovky civilistov. Mŕtvi sú v masovom hrobe, telá ale ležali aj na uliciach.

Americká spoločnosť Maxar zverejnila satelitnú snímku ukrajinského mesta Buča z 31. marca (hlavná snímka článku), na ktorej je viditeľná asi 15 metrov dlhá priekopa v areáli miestneho kostola svätého Ondreja; tu sa neskôr našiel masový hrob.

Maxar tvrdí, že na snímke z 10. marca sú viditeľné zemné práce v areáli kostola, uviedla agentúra Reuters a stanica BBC na svojom webe s tým, že nemohli pravosť snímok overiť.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová vyhlásila, že snímky mŕtvych v Buči boli vyhotovené na príkaz USA, aby mohli slúžiť na obviňovanie Ruska.

Ukrajinské úrady aj svedkovia uviedli, že ruskí vojaci v tomto meste zabili stovky civilistov. Mŕtvi sú v masovom hrobe, telá ale ležali aj na uliciach, niektoré z nich s rukami zviazanéma za chrbtom.

Satelitná snímka kostola svätého Ondreja v Buči z 10. marca:

Reuters

Zabíjanie civilistov popreli

Ruské ministerstvo obrany poprelo, že by ruskí vojaci v Buče zabíjali civilistov. Tvrdí, že fotografie a videá, ktoré sa dostali na verejnosť, sú "ďalšou provokáciou" ukrajinskej vlády.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Zacharovová v televíznom rozhovore vyhlásila, že fotografie boli vyhotovené na "príkaz" USA.

"Kto stojí za tými provokáciami? Samozrejme USA a NATO. V tomto prípade sa mi zdá jasné, že tie vyhlásenia (na adresu Ruska) sa objavili minútu po tom, ako boli tie materiály zverejnené, takže o tom, kto si tento ´príbeh´ objednal, niet pochýb," povedala Zacharovová.

BBC na svojom ruskojazyčnom webe za nepravdivé označila ruské tvrdenie, že ruské jednotky opustili Buču už 30. marca a telá mŕtvych sa objavili až o štyri dni neskôr.

Ešte v piatok prvého apríla armádna televízia Zvezda s odvolaním sa na veliteľa jednotky námornej pechoty Alexeja Šabulina oznámila, že "ruskí námorníci čistia obce" v smere Hostomel-Buča-Ozera "s úlohou uchytiť sa v nich". Táto správa je stále dostupná v službe agentúry Interfax.

Desiatky tiel na uliciach

BBC pripomenula, že ruské médiá musia informácie o dianí na Ukrajine čerpať z komuniké ministerstva obrany. Práve na neho sa odvolával vládny list Rossijskaja gazeta, ktorý v ten istý deň tiež informoval o bojoch námorných pešiakov pri Kyjeve.

Až v piatok večer starosta mesta oznámil oslobodenie obce. Vtedy sa do mesta dostali aj spravodajcovia BBC. Týmto spôsobom nie je odchod ruských vojakov z Buče k 30. marcu potvrdený z nezávislých zdrojov.

Ruské ministerstvo obrany tiež tvrdí, že prvé zábery s mŕtvolami na uliciach sa objavili až "štvrtý deň" po odchode ruských síl, teda v nedeľu tretieho apríla. Ani to nezodpovedá skutočnosti, upozornila BBC.

Prvé zábery s mŕtvymi telami na uliciach mesta sa objavili prvého apríla. O deň neskôr do mesta spolu s ukrajinskými vojakmi a civilistami prišli novinári, a to aj zo zahraničných médií, ktorí zaznamenali veľké množstvo zabitých ľudí na cestách.

Spravodajcovia BBC videli a ukázali približne dve desiatky tiel civilistov už prvého apríla, keď sa prvýkrát dostali do mesta.

01 - Modified: 2022-04-03 15:02:01 - Feat.: 0 - Title: Masové hroby, odrezané uši a telá pohodené na uliciach. Ukrajinskú Buču označujú za novú Srebrenicu 02 - Modified: 2022-04-03 19:49:36 - Feat.: 0 - Title: Choďte do Buči, uvidíte efekt ústupkov, odkázal Zelenskyj Merkelovej a Sarkozymu 03 - Modified: 2022-04-04 04:48:45 - Feat.: 0 - Title: Zábery z Buče zinscenoval Kyjev, tvrdí Moskva. Rusi predstierajú pobúrenie, nikto tomu neverí, zaznieva z USA
01 - Modified: 2023-08-24 10:31:04 - Feat.: - Title: Zverejnil video o zabíjaní civilistov v Buči, ruský opozičník a bývalý šampión v pokri dostal osem rokov väzenia 02 - Modified: 2023-05-31 19:31:27 - Feat.: - Title: Ukrajina obvinila podozrivého z vojnových zločinov v meste Buča, mal zabiť matku s deťmi a jej suseda 03 - Modified: 2023-03-31 19:51:24 - Feat.: - Title: Heger na samite o Buči: Slovensko sem medzi prvými vyslalo forenzných špecialistov 04 - Modified: 2023-03-31 10:20:28 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Po Buči sa svet zmenil, otvorili sa mu oči. Pred rokom o tomto meste nikto nevedel 05 - Modified: 2023-03-03 12:57:00 - Feat.: - Title: Slováci si pripomenuli prvé výročie masakra v Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:52