TASR/AP
StoryEditor

Zelenského prejav: Nie je jediný zločin, ktorého by sa ruské jednotky v Buči nedopustili

05.04.2022, 18:16
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský prezident v Bezpečnostnej rade OSN opisoval, akých krutostí sa ruskí vojaci dopustili počas niekoľkotýždňovej okupácie Buče.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že neexistuje zločin, ktorého by sa ruské jednotky v meste Buča na predmestí Kyjeva nedopustili.

Zelenskyj o vojnových zločinoch

Dodal, že svet je teraz svedkom toho, čo sa stalo v Buče, ale až uvidí, čo sa dialo v iných mestách, v iných častiach Ukrajiny. V jeho krajine sa podľa neho odohrávajú tie najhoršie vojnové zločiny od druhej svetovej vojny a Rusko chce z Ukrajincov urobiť tiché otrokov.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja vyhlásil, že ruská armáda neprišla na Ukrajinu "dobývať územie, ale zaistiť dlho očakávaný mier v krvou nasiaknutom Donbase".

Zelenskyj v bezpečnostnej rade OSN opisoval, akých krutostí sa ruskí vojaci dopustili počas niekoľkotýždňovej okupácie Buče. Hovoril o tom, že "civilisti umierali v obytných domoch, ruskí vojaci ich prechádzali tankami, keď sedeli v autách, odrezávali im končatiny, vytrhávali jazyky, pretože agresor nepočul, čo chcel".

Prezident vyhlásil, že svedectvá o ďalších zverstvách ruských jednotiek vyjdú najavo aj v ďalších mestách, ako je Mariupoľ, Charkov alebo Borodjanka.

Drastické video

Ruskí vojaci sa nelíšia od bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát, vyhlásil Zelenskyj. Ukrajinský prezident na rokovaní nechal pustiť drastické video ukazujúce mŕtvych na rôznych miestach v Kyjevskej oblasti; na záberoch boli detaily vrátane nahého dieťaťa či ľudí s rukami zviazanými bielou páskou.

Britská veľvyslankyňa pri OSN Barbara Woodwardová, ktorá rokovaniam predsedala, povedala, že "sme zdesení tým, čo sme práve videli" a v mene Londýna vyjadrila Ukrajine solidaritu.

Ruské jednotky sa z Kyjevskej oblasti v uplynulých dňoch stiahli a ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že získalo znovu kontrolu nad celým týmto regiónom.

Moskva chce podľa Nebenzju do Donbasu priniesť nie prímerie, ale trvalý mier. "Musíme vyrezať zhubný nacistický nádor, ktorý požiera Ukrajinu a ktorý by postupom času začal požierať aj Rusko. A my tento cieľ dosiahneme, skôr alebo neskôr," vyhlásil.

Podľa ruského zástupcu pri OSN "sme počuli obrovské množstvo klamstiev o ruskej armáde". Jej vojaci neútočia na civilistov, a "preto Rusko nepostúpilo tak, ako mnohí očakávali," povedal.

Výzva pre OSN

Zelenskyj vo videoprejave vyzval, aby OSN okamžite zasiahla, ale aj na to, aby prešla reformou a bola efektívnejšia. Jeho cieľom je, aby Rusko "nemohlo blokovať rozhodnutie týkajúce sa jeho vlastnej vojny".

Chce, aby bolo z Bezpečnostnej rady vylúčené, pretože podkopáva celosvetovú bezpečnostnú architektúru.

Rusko je jedným z piatich stálych členov BR OSN, ktorí majú v tomto orgáne právo veta. Americká ambasádorka pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová znovu vyzvala, aby Moskva bola vylúčená z Rady OSN pre ľudské práva.

Ruské členstvo v nej poškodzuje vierohodnosť tohto orgánu, pretože Moskva vedie nevyprovokovanú vojnu a má na svedomí humanitárnu krízu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:19