Reuters
StoryEditor

Vojnu na Ukrajine sme v utorok sledovali online

05.04.2022, 23:59
Autor:
(red)(red)
Udalosti týkajúce vojny na Ukrajine sme sledovali online v utorok 5. marca 2022.

Vojna na Ukrajine (5.4.2022) 00:05 Sumár dnešného diania na Ukrajine

  • Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu.
  • "Na Ukrajine sú páchané najstrašnejšie vojnové zločiny od druhej svetovej vojny," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN.
  • V ukrajinských mestách zaznievajú explózie a sirény varujúce pred útokom. Výbuchy, zatiaľ bez obetí, sú hlásené z Radechivu pri Ľvove a z Novomoskovska.
  • Európskej únii sa minulý týždeň na summite s Čínou nepodarilo Peking presvedčiť o nutnosti odsúdiť ruskú agresiu voči Ukrajine. Oznámil to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.
  • Európska únia v utorok rozhodla o vyhostení 19 ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách.
  • Európske krajiny naďalej vo veľkom vyhosťujú zo svojho územia desiatky ruských diplomatov.
00:04 Prípadov sexuálneho násilia pribúda Generálna prokurátorka Iryna Venediktová: Ruskí okupanti sexuálne napádali ženy, mužov, deti a starých ľudí. Podľa prokurátorky prípadov sexuálneho násilia stále pribúda, ukrajinská vláda sa snaží obetiam pomôcť, píše denník The Kyiv Independent. 23:49 Explózie a sirény V ukrajinských mestách zaznievajú explózie a sirény varujúce pred útokom. Výbuchy, zatiaľ bez obetí, sú hlásené z Radechivu pri Ľvove a z Novomoskovska. 23:48 Protitankové rakety a míny Estónsko posiela na Ukrajinu protitankové rakety a míny, automatické zbrane, muníciu, jednorazové granáty a ručné granáty. 23:28 Turecké veľvyslanectvo je opäť v Kyjeve Turecko presunulo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do Kyjeva. V čase bezprostredného ohrozenia metropoly ruskými vojskami pôsobilo v Černivciach. 23:17 Zelenskyj rokoval s Macronom Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Spoločne diskutovali o ruských zverstvách spáchaných Rusmi na území Ukrajiny a o humanitárnej pomoci obliehaným ukrajinským mestám. „Ďakujem vám, priateľovi, za váš zásadový postoj,“ napísal Zelenskyj na svoj Twitterový účet. 23:15 Raketové údery Podľa hovorcu ministerstva obrany Ruskej federácie vykonali v utorok ruské sily na západnej a severovýchodnej Ukrajine raketové údery a zasiahli objekty, ktoré Kremeľ označil za vojenské zariadenia. Informuje o tom portál CNN, ktorému sa však tieto informácie nepodarilo nezávisle overiť. 22:52 Ľvov si v utorok pripomenul obete ruskej agresie na Ukrajine
22:27 USA v stredu oznámia nové sankcie proti Rusku USA v stredu oznámia nové sankcie proti Rusku. Uviedol to Biely dom. Nové kolo protiruských sankcií bude čiastočne reakciou na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča. 22:26 India odsúdila násilnú smrť civilistov v ukrajinskej Buči India v utorok odsúdila násilnú smrť civilistov v ukrajinskom meste Buča a vyzvala na nezávislé vyšetrenie tejto udalosti. V utorok to na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol stály predstaviteľ Indie pri OSN T. S. Tirumurti. 22:14 Johnson vyzval Rusov, aby šírili pravdu o vojne na Ukrajine Britský premiér Boris Johnson sa vo videu, ktoré zverejnil v utorok na Twitteri, prihovoril obyvateľom Ruska a vyzval ich, aby šírili správy o "zverstvách" páchaných ich vojenskými silami na Ukrajine. Ak by totiž Rusi poznali pravdu, vojnu by nepodporovali, tvrdí šéf Downing Street. 22:07 Navaľnyj vyzval uvaliť sankcie na ruských novinárov šíriacich propagandu Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vo svojom príspevku zverejnenom v utorok na sociálnych sieťach kritizoval spôsob, akým ruské federálne televízie informujú o násilí spáchanom na civilistoch v ukrajinskom meste Buča. 21:50 V Mariupole má byť uväznených 120-tisíc ľudí Ukrajinská podpredsedníčka Iryna Vereščuková: Turecko by mohlo pomôcť s vybudovaním evakuačnej trasy pre obyvateľov Mariupoľu. Podľa Vereščukovej je v meste stále uväznených 120-tisíc ľudí, ktorí čelia ruskému ostreľovaniu, píše denník The Kyiv Independent. 21:34 Lavrov: Tvrdenia o vojnových zločinoch v Buči majú zmariť rokovania s Ukrajinou Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok obvinil Západ zo snahy zmariť rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou tým, že podnecuje "hystériu" v súvislosti s násilnosťami spáchanými na civilistoch v ukrajinskom meste Buča.
Zdroj: Reuters
21:26 Únia na summite Čínu nepresvedčila na odsúdenie ruskej agresie, tvrdí Borrell Európskej únii sa minulý týždeň na summite s Čínou nepodarilo Peking presvedčiť o nutnosti odsúdiť ruskú agresiu voči Ukrajine. Oznámil to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Spoločnú reč ale podľa neho zástupcovia bloku a Číny našli napríklad v otázkach klimatickej zmeny. "Bola to hluchá konverzácia. Nechceli hovoriť o Ukrajine, nechceli hovoriť o ľudských právach," povedal europoslancom Borrell. 21:05 Snahy o hromadnú evakuáciu zlyhali Snahy zorganizovať hromadnú evakuáciu z obliehaného Mariupoľu do bezpečnejších častí Ukrajiny zlyhali, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Medzinárodný konvoj Červeného kríža nie je schopný mesta dosiahnuť. Ľudia z mesta stále môžu iba utekať pešo alebo osobnými autami. 21:03 Ruská raketa zasiahla v Mariupole obchodnú loď z Dominiky Ruská raketa zasiahla v pondelok v obliehanom ukrajinskom prístave v Mariupole obchodnú loď, ktorá sa plavila pod vlajkou štátu Dominika. V utorok to oznámil zástupca predsedu námornej správy Ukrajiny Viktor Vyšnov 20:57 Rokovanie ekonomických ministrov Ekonomickí ministri budú na svojej dnešnej porade riešiť dopady ruskej invázie na Ukrajinu, okrem iného ceny energií. 20:46 Zelenskyj v príhovore varoval Zelenskyj vo svojom príhovore podľa denníka El País varoval, že "Rusko chce zničiť všetku rozmanitosť a to isté chce urobiť s Ukrajinou a potom to bude chcieť urobiť v celej Európe". Obrátil sa aj na španielske spoločnosti, ktoré vyzval: "Prestaňte obchodovať s Ruskom. Rusko pácha zločiny proti ľudskosti." 20:25 Sumár udalostí z diania na Ukrajine
  • Ukrajinská podpredsedníčka Iryna Vereščuková: Turecko by mohlo pomôcť s vybudovaním evakuačnej trasy pre obyvateľov Mariupoľu.
  • Európskej únii sa minulý týždeň na summite s Čínou nepodarilo Peking presvedčiť o nutnosti odsúdiť ruskú agresiu voči Ukrajine. Oznámil to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.
  • Ruská raketa zasiahla v pondelok v obliehanom ukrajinskom prístave v Mariupole obchodnú loď, ktorá sa plavila pod vlajkou štátu Dominika.
  • Európska únia v utorok rozhodla o vyhostení 19 ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách.
  • "Na Ukrajine sú páchané najstrašnejšie vojnové zločiny od druhej svetovej vojny," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN.
20:19 V centre pre utečencov v Bratislave pomohli za prvý týždeň vyše 6 300 ľuďom Vo veľkokapacitnom asistenčnom centre pomoci pre utečencov z Ukrajiny v Bratislave na Bottovej ulici pomohli za prvý týždeň vyše 6300 utečencom. "Pomoc s ubytovaním bola poskytnutá pre 307 osôb (z toho pre 102 detí). Na dočasné útočisko bolo hraničnou a cudzineckou políciou zaregistrovaných 2442 Ukrajincov, adresu si zmenilo ďalších 65 osôb," spresnili hasiči. 20:11 Sankcie na ruské spoločnosti USA uvaľujú sankcie na ruské spoločnosti Garantex Europe OÜ a Hydra Market. Na svojich webových stránkach o tom informovalo o tom americké ministerstvo financií. 20:06 Blinken: Udalosti v ukrajinskej Buči boli súčasťou ruského zámeru Vraždenie ukrajinských civilistov v meste Buča bolo súčasťou cielenej ruskej kampane zameranej na "zabíjanie, mučenie, znásilňovanie a páchanie zverstiev". V utorok to pred odchodom do Bruselu na stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín NATO a skupiny G7 uviedol americký minister Antony Blinken.
Zdroj: AP/TASR
19:52 Rumuni vyhostili 10 ruských diplomatov Rumunsko sa rozhodlo vyhostiť zo svojho územia desať ruských diplomatov. 19:38 Stoltenberg: Fínsko a Švédsko sú v NATO vítané Fínsko a Švédsko by boli v Severoatlantickej aliancii vítané, ak by sa do nej rozhodli vstúpiť, ale toto rozhodnutie závisí od oboch krajín. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zdroj: Reuters
19:33 Borrell: Únia vyhostí 19 ruských diplomatov Európska únia v utorok rozhodla o vyhostení 19 ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell 19:17 Švédska prokuratúra začala vyšetrovať vojnové zločiny na Ukrajine Švédska prokuratúra začala predbežné prešetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Zároveň vyzvala všetkých, ktorí boli na Ukrajine svedkami agresie namierenej proti civilnému obyvateľstvu, aby sa prihlásili na miestnych úradoch. "Na základe informácií o situácii na Ukrajine sa domnievame, že v krajine sa páchajú závažné vojnové zločiny," píše sa vo vyhlásení. Prokuratúra zároveň dodala, že zatiaľ nemá žiadneho konkrétneho podozrivého. 19:16 Okolie nemocnice pod paľbou Okolie nemocnice v ukrajinskom Mykolajive sa v pondelok 4. apríla ocitlo pod paľbou. Informuje o tom nezisková organizácia Lekári bez hraníc, ktorej zdravotníci sa v čase výbuchu nachádzali v nemocničnej budove. 19:15 Izrael po prvý raz obvinil Rusko z "vojnových zločinov" na Ukrajine Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v utorok "dôrazne" odsúdil ruské "vojnové zločiny" na Ukrajine. Ide o prvú otvorenú kritiku Ruska zo strany židovského štátu od vtedy, ako Moskva spustila vojenskú ofenzívu na Ukrajine. "Zábery a svedectvá z Ukrajiny sú hrozné. Ruské sily spáchali vojnové zločiny voči bezbrannej civilnej populácii. Tieto vojnové zločiny dôrazne odsudzujem," uviedol Lapid vo vyhlásení. 18:54 Prezidentka vyzvala ľudí, aby sa nenechali zmiasť lžami o vojne na Ukrajine Nenechajme sa zmiasť lžami o denacifikácii, o biologických zbraniach, o obkľúčenom Rusku, ktoré vykonáva "špeciálnu vojenskú operáciu" na oslobodenie Ukrajiny. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zverejnila tiež video, ktoré ukazuje zábery vojnou zničených miest na Ukrajine. 18:30 Zelenskyj v španielskom parlamente Súčasná situácia na Ukrajine pripomína Guerniku, baskické mesto, ktoré počas španielskej občianskej vojny zničilo bombardovanie letectva nacistického Nemecka a fašistického Talianska. Španielskemu parlamentu to dnes povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval tiež k prísnejším sankciám Európskej únie proti Rusku. Po Madride Zelenskyj žiadal, aby prestal obchodovať s Ruskom. 18:22 Napospas osudu Rusi zanechávajú pri ústupe svojich mŕtvych napospas osudu. Stáva sa z nich veľká záťaž pre životné prostredie, pretože sa do ich pochovávania nehrnú ani Ukrajinci. 18:04 Blinken obvinil Rusko z úmyselného páchania zverstiev pri Kyjeve Udalosti v obci Buča severozápadne od Kyjeva nie sú dielom neposlušnej ruskej jednotky, ale prejavom úmyselnej snahy "zabíjať, mučiť a páchať zverstvá", vyhlásil dnes americký minister zahraničia Antony Blinken. V Buči médiá od nedávneho odchodu ruských vojakov dokumentujú desiatky zabitých ľudí v civilnom oblečení, ktorí podľa všetkého prišli o život počas ruskej okupácie. Západní činitelia aj experti hovoria o vojnových zločinoch alebo dokonca o genocíde ukrajinskej populácie. 17:42 Zbrojné dodávky pre Kyjev Nemecko je vzhľadom na ruské vojnové zverstvá v ukrajinskom meste Buča v zásade pripravené na ďalšie zbrojné dodávky Kyjevu. O ich type však doteraz nie je rozhodnuté, uviedla dnes podľa agentúry DPA nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. 17:32 Český rezort obrany poprel informácie o tankoch Český rezort obrany poprel informáciu, že námestník Kopečný potvrdil The Wall Street Journal dodávku tankov T-72M na Ukrajinu. Denník už jeho meno vypustil. 17:22 Výzva Zelenského pre OSN Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k Bezpečnostnej rade vyzval, aby OSN okamžite zasiahla, ale aj na to, aby prešla reformou a bola efektívnejšia. Jeho cieľom je, aby Rusko „nemohlo blokovať rozhodnutia týkajúce sa jeho vlastnej vojny“.
Zdroj: TASR/AP
17:18 Zelenskyj: Nie je jediný zločin, ktorého by sa ruské jednotky v Buče nedopustili Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že neexistuje zločin, ktorého by sa ruské jednotky v meste Buča na predmestí Kyjeva nedopustili. Dodal, že svet je teraz svedkom toho, čo sa stalo v Buče, ale až uvidí, čo sa dialo v iných mestách, v iných oblastiach Ukrajiny. V jeho krajine sa podľa neho dejú tie najhoršie vojnové zločiny od druhej svetovej vojny a Rusko chce z Ukrajincov urobiť tiché otrokov.
Zdroj: TASR/AP
16:58 Zelenskyj hovorí o najhorších vojenských zločinoch od druhej svetovej vojny "Na Ukrajine sú páchané najstrašnejšie vojnové zločiny od druhej svetovej vojny," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bezpečnostnej rade OSN. 16:57 Rusko bolo vyzvané, aby na Ukrajine prestalo nastražovať protipechotné míny Vedenie celosvetovej kampane proti používaniu nášľapných mín nalieha na Rusko, aby jeho jednotky na Ukrajine prestali s nastražovaním výbušnej munície, pretože zabíja a mrzačí civilistov. S touto výzvou adresovanou Rusku prišla v noci na utorok podľa agentúry AP kolumbijská veľvyslankyňa pri OSN Alicia Arangová Olmosová, predsedajúca tento rok skupine štátov, ktoré sú zmluvnými stranami dohovoru z roku 1997 o zákaze výroby a používania protipechotných mín. 16:41 Aktuálna vojenská situácia na Ukrajine podľa ozbrojených síl SR
  • Ruské sily naďalej dosahujú len malý alebo žiadny pokrok vo frontálnych útokoch na dobytie Doneckej a Luhanskej oblasti, čo je ich súčasné hlavné úsilie vo vojne. Ruské jednotky v Donbase čelia klesajúcej morálke a problémom so zásobovaním.
  • Je nepravdepodobné, že by sa ruské snahy o vytvorenie náhrad zo záložníkov a dopĺňanie poškodených jednotiek zo severovýchodnej Ukrajiny pre rozsiahle útoky na východnej Ukrajine zvýšili ich šance na úspech.
  • Ruské sily postupujúce z osi Charkov si však pripravili podmienky na obnovenie útočných operácií cez mesto Slavjansk, aby sa spojili s ďalšími ruskými silami v Donbase a obkľúčili ukrajinských obrancov.
  • Ruské sily majú pravdepodobne v úmysle odrezať ukrajinské sily na východnej Ukrajine. Budú musieť dobiť Slavjansk ako nevyhnutný krok, aby dosiahli svoj cieľ. Ak ruské sily nedokážu dobyť Slavjansk, je nepravdepodobné, aby ruské frontové útoky v Donbase nezávisle prelomili ukrajinskú obranu a ruská kampaň na dobytie celej oblasti Luhanska a Donecka pravdepodobne zlyhá.
  • Ruské sily na severovýchode Ukrajiny sa naďalej sťahujú do Ruska a je nepravdepodobné, že by boli účinné inde, a to aj napriek pretrvávajúcemu ruskému úsiliu o ich premiestnenie na východnú Ukrajinu. Ukrajinské sily vedú operácie s cieľom vyčistiť zostávajúce ruské jednotky (takzvané „lost orcs“ ), ktorí zostali po stiahnutí hlavných síl.
  • Ruskí vojaci z kyjevskej osi, ktorým bolo nariadené vykonávať bojové operácie, budú musieť riešiť problémy s dezerciou personálu alebo odmietaním rozkazov, čo sa vyskytlo v niekoľkých ruských jednotkách počas ofenzívy, vrátane jednotiek, ktoré ešte nevstúpili do boja.
  • Ruské sily už nasadené v hlavnom úsilí Kremľa na východnej Ukrajine sú veľmi demoralizované a nemajú súdržnú štruktúru velenia.
16:29 EÚ vyhostí predstaviteľov ruskej diplomatickej Európska únia vyhostí niektorých predstaviteľov ruskej diplomatickej misie pri EÚ, povedal Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Zapojili sa do aktivít nezlučiteľných s diplomaciou, dodal. 16:20 Česko poslalo na Ukrajinu desiatky tankov Česko v utorok poslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok tankov typu T-72 a bojových vozidiel BVP-1. Vojenská technika pochádza z mobilizačného skladu českých ozbrojených síl. TASR správu prevzala z portálov Novinky.cz a Echo24.cz. Ide o staršie typy nemodernizovaných tankov T-72, ktoré mala česká armáda v zálohe, a staré bojové vozidlá československej výroby BVP-1. Vozidlá sú darom českej armády, na ktorom sa dohodli spojenci v rámci NATO. Majú pomôcť Ukrajine pri pozemnej obrane pred ruskými útokmi. 16:14 Rusko plánuje vojensky obsadiť "celú" oblasť Donbasu, hovorí Stoltenberg Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok vyhlásil, že Rusko plánuje vojensky obsadiť "celú" oblasť Donbasu na východe Ukrajiny, aby vytvorilo koridor z Ruska na Krymský polostrov, ktorý anektovalo v roku 2014. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a televízie Sky News. Ruské sily sa presúvajú smerom od Kyjeva, aby sa "preskupili, prezbrojili a zásobili a zmenili svoje zameranie na východ", povedal šéf NATO na tlačovej konferencii pred stredajším stretnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín Aliancie. 15:53 Moskva obviňuje Ukrajinu zo "zinscenovania" nových záberov mŕtvych civilistov Ruské ministerstvo obrany obvinilo v utorok Ukrajinu, že zinscenovala ďalšie video o zabíjaní ukrajinských civilistov, pričom zodpovednosť za to chce zvaliť na ruské ozbrojené sily. Moskva tvrdí, že Ukrajina plánuje toto video poskytnúť aj západným médiám. TASR túto správu prevzala z agentúry AFP. Video bolo údajne nakrútené v pondelok večer v obci Moščun vzdialenej asi 20 kilometrov severozápadne od Kyjeva. 15:47 Aj Lotyšsko sa pridá ku krajinám, ktoré vyhostia ruských diplomatov Lotyšsko uzavrie dva ruské konzuláty a vyhostia ich zamestnancov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na lotyšské ministerstvo zahraničia. 15:43 Rusko čaká, že pre vysoké ceny ropy získa z predaja energií miliardy dolárov navyše Rusko očakáva, že vďaka vysokým cenám ropy zaznamená v apríli z predaja energií dodatočné príjmy na úrovni takmer 10 miliárd USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Západné štáty uvalili na Rusko po útoku na Ukrajinu rozsiahle sankcie, ktoré zasiahli prakticky všetky sektory vrátane finančného. Na dodávky ropy a plynu však zatiaľ Európska únia sankcie neuvalila, keďže je od ruských energií stále do veľkej miery závislá a alternatívne dodávky nestačia. 15:26 Protestujúci ležal v Moskve na zemi so zviazanými rukami, ako obete v Buči V ruskej metropole sa odohrala akcia nazvaná Buča-moskva, napísal informačný portál Cholod na svojom telegramovom účte, kde rovnako zverejnil niekoľko snímok. Je na nich vidieť aktivistu, ktorý leží na rôznych miestach hlavného mesta na zemi s rukami zviazanými za chrbtom - teda v polohe, v akej sa našli niektorí zabití civilisti v ukrajinskom meste Buča po tamojšej ruskej okupácii, všímajú si médiá. 15:15 EK navrhla piaty balík sankcií proti Rusku, počíta so zákazom dovozu uhlia Európska komisia dnes navrhla piaty balík sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ktorý počíta so zákazom dovozu ruského uhlia do Európskej únie. Cieľom je tiež znemožniť lodným a cestným dopravcom z Ruska využívať prístavy a cesty v EÚ či ďalej obmedziť export dôležitých produktov, z ktorých má ruský režim značné príjmy. Dvadsaťsedmička tiež zmrazí obchodovanie so štvoricou veľkých ruských bánk, na ktoré sa doteraz nevzťahovali únijné sankcie. O návrhu budú v stredu rokovať zástupcovia členských krajín a ak ho schvália, sankcie by mali začať platiť ešte tento týždeň. Viac si môžete prečítať tu. 15:13 Poľsko podpísalo dohodu s USA o nákupe 250 tankov Abrams Poľsko podpísalo v utorok dohodu so Spojenými štátmi o nákupe 250 tankov typu Abrams GD.N. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Varšava k tomuto kroku pristúpila v snahe posilniť svoju obranyschopnosť a odstrašiť potenciálnu ruskú agresiu na svojich východných hraniciach.
Podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka Poľsko za tanky zaplatí približne 4,75 miliardy dolárov, pričom prvé tanky by mali byť doručené ešte tento rok.
15:11 Rusko chce ovládnuť východ a juh Ukrajiny, NATO dodá ďalšie zbrane Rusko sa chce v najbližších týždňoch sústrediť na ovládnutie východnej a južnej časti Ukrajiny, kam v súčasnosti preskupuje svoje sily. Vyhlásil to dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého bude NATO hľadať možnosti, ako dodávať Kyjevu čo najviac zbraní pre ďalšiu obranu. V reakcii na hromadné hroby civilistov nájdené po ruskej okupácii mesta Buča vyhlásil, že prezident Vladimir Putin je zodpovedný za najbrutálnejšie vojnové ťaženie v Európe od druhej svetovej vojny. 15:08 Svet vyhosťuje ruských diplomatov Viaceré krajiny sveta od začiatku konfliktu na Ukrajine pristúpili k hromadnému vyhosteniu ruských diplomatov. Dnes sa k nim pridalo Taliansko, Španielsko, Dánsko či Švédsko. Celkovo vyhostia 70 diplomatov. Kremeľ už tieto kroky stihol označiť za krátkozraké. Rím, Madrid, Kodaň a Štokholm rozhodli pre nútený odchod ruských diplomatov len deň po tom, ako v pondelok vypovedali desiatky ruských diplomatov Francúzsko a Nemecko. Celkovo od pondelka dostalo výzvu na návrat do Ruska bezmála 150 pracovníkov ruských ambasád v šiestich krajinách.
  • Šéf talianskej diplomacie Luigi Di Maio na návšteve Berlína uviedol, že námestník talianskeho ministra zahraničia Ettore Sequi si dnes predvolal ruského veľvyslanca Sergeja Razova, aby mu oznámil, že talianska vláda označila 30 osôb pôsobiacich pri ruskom zastúpení v Taliansku za nežiaduce osoby.
  • "Rozhodli sme sa vyhostiť zo Španielska ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva Ruskej federácie v Španielsku, ktorí predstavujú ohrozenie bezpečnostných záujmov krajiny, a to po strašných činoch spáchaných na Ukrajine, najmä v Buči. Hovoríme asi o 25 ľuďoch, ich zoznam dokončujeme, "povedal španielsky minister zahraničia Albares. Podľa neho medzi vyhostenými nie je ruský veľvyslanec.
  • Francúzsko v pondelok oznámilo, že vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorých činnosť je v rozpore s francúzskymi záujmami. Dnes si francúzske ministerstvo zahraničia predvolalo ruského veľvyslanca.
  • Nemecko v pondelok rozhodlo o tom, že z krajiny vypovie 40 ruských diplomatov, ktorí podľa Berlína pracujú pre ruské tajné služby.
  • V marci museli odísť ruskí diplomati napríklad z Bulharska, Poľska, Lotyšska, Holandska či Írska.
  • Slovensko rozhodlo o znížení počtu pracovníkov ruskej ambasády v krajine o 35 osôb. Česko označilo za nežiaducu osobu zástupcu ruského veľvyslanca Feodosija Vladyševského.
  • K vyhosteniu ruských diplomatov sa pridá aj Lotyšsko, ktoré zároveň uzavrie aj dva ruské konzuláty.
14:48 EÚ po masakroch v Buči prijala piaty sprísnený balík sankcií voči Rusku Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell navrhli v utorok v poradí už piaty balík sankcií voči Rusku. Nové reštriktívne opatrenia majú šesť hlavných pilierov a sú odpoveďou na kruté zaobchádzanie s civilným obyvateľstvom na okupovaných ukrajinských územiach, informuje spravodajca TASR. 14:33 Počet vnútorne vysídlených ľudí na Ukrajine presiahol 7,1 milióna Počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine stúpol na viac než 7,1 milióna, vyplýva z najnovšieho odhadu Medzinárodnej organizácie pre migráciu, ktorý zverejnili v utorok. Informovala o tom agentúra DPA. Organizácia v správe spred dvoch týždňov uvádzala 6,5 milióna vnútorne vysídlených na Ukrajine v dôsledku vojny. "Ľudia sú kvôli vojne stále nútení opúšťať svoje domovy a dopyt po humanitárnej pomoci na mieste naďalej prudko rastie," povedal generálny riaditeľ IOM António Vitorino. 14:30 Východ Ukrajiny sa podľa NATO ocitne pod opätovnou paľbou NATO očakáva ďalšiu ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny, povedal Stoltenberg. Putin je podľa neho zodpovedný za najbrutálnejší útok od druhej svetovej vojny. 14:25 Kremeľ označil vyhostenie ruských diplomatov európskymi krajinami za krátkozraké Kremeľ označil v utorok vyhostenie ruských diplomatov niekoľkými európskymi krajinami za krátkozraké rozhodnutie, ktoré iba skomplikuje diplomatickú komunikáciu. Správu priniesla agentúra AFP. "Zúženie možností pre realizáciu diplomatickej komunikácie je v takýchto ťažkých, bezprecedentných a kritických podmienkach krátkozrakým krokom, ktorý ešte viac skomplikuje našu komunikáciu. Tá je však nevyhnutná pre urovnanie," vyhlásil Peskov. 14:05 Aktuálny stav bojov na Ukrajine
Zdroj: Twitter Ministry of Defence
13:57 Španielsko vyhostí približne 25 ruských diplomatov Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v utorok oznámil, že z jeho vlasti vyhostia približne 25 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva. Ide o reakciu na údajné páchanie vojnových zločinov ruskou armádou na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. 13:56 OSN: Všetko nasvedčuje tomu, že civilisti v Buči boli zabíjaní cielene Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že všetky známky z ukrajinské mesta Buča naznačujú, že tamojšie útoky i zabíjanie civilistov boli cielené.  Správu priniesla agentúra AFP.
Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva uviedol, že zábery zachytávajúce telá civilistov ležiace v uliciach Buče sú extrémne znepokojujúce, pričom poukázal na to, že zámerné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom.
13:50 Francúzska prokuratúra vyšetruje ďalšie možné vojnové zločiny na Ukrajine Francúzska protiteroristická prokuratúra vyšetruje ďalšie tri možné vojnové zločiny spáchané počas ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Podľa úradu ide o zločiny spáchané proti francúzskym občanom v Mariupole, Černihive a Hostomele medzi 24. februárom a 16. marcom. 13:48 Nemecký minister hospodárstva podporuje zákaz ruského uhlia v EÚ Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck podporuje v dohľadnej dobe zastavenie dodávok ruského uhlia do Európskej únie. Dnes to s odvolaním sa na svoje zdroje napísala agentúra DPA, konkrétny termín však nespomenula. Habeck na pondelňajšej tlačovej konferencii povedal, že Európska únia síce zaviedla tvrdé sankcie proti Rusku, ale v odvetných opatreniach za inváziu na Ukrajinu môže zájsť oveľa ďalej. 13:33 Únia navrhne embargo na ruské uhlie Spravodajský portál Bloomberg s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedol, že EÚ plánuje navrhnúť zákaz dovozu ruského uhlia. Očakáva sa tiež, že blok navrhne zákaz vstupu väčšiny ruských nákladných áut a lodí do EÚ. 13:28 Obnovilo sa priame cestné spojenie s Kyjevom Odchod ruských vojakov z okolia ukrajinského Černihivu umožnil znova otvoriť priame cestné spojenie s Kyjevom, povedal oblastný gubernátor podľa Reuters. 13:26 Sankcionovaná ruská banka vyplatila kupóny zo zahraničných dlhopisov v rubľoch Sankcionovaná ruská banka vyplatila kupóny v rubľoch držiteľom svojich dlhopisov denominovaných v USA v dolároch a eurách. Oznámilo to v utorok zúčtovacie oddelenie ruskej národnej banky. Schopnosť Ruska pokračovať v splácaní dlhu v cudzích menách je v centre pozornosti trhov, keďže vláda, ktorej sa doposiaľ darilo vyhnúť sa platobnej neschopnosti, teraz čelí problémom s vyplácaním držiteľov svojho štátneho dlhu v cudzích menách. Štátna VTB, druhá najväčšia banka v Rusku, uskutočnila kupónové platby za svoje dva dlhopisy denominované v cudzích menách v ruských rubľoch, podľa hlásení pre regulačné úrady. 13:23 Včerajšie ostreľovanie Charkova má na svedomí šesť obetí Ruské ostreľovanie Charkova zo včerajšieho dňa má za následok zabitie šiestich ľudí. Osem ich je zranených. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti. Ruské jednotky v pondelok ostreľovali Charkovskú oblasť viac ako päťdesiatkrát. 13:18 Opätovne popreli zodpovednosť za masaker v Buči Ruskí predstavitelia dnes znovu popreli, že by ruskí vojaci boli zodpovední za zabíjanie ukrajinských civilistov v Buči blízko Kyjeva. Správy o nájdených mŕtvych telách označili za falošné predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin a blízky spojenec ruského prezidenta Dmitrij Medvedev. 13:11 Orbán si bude musieť vybrať medzi Moskvou a "zvyškom sveta", uviedol Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že maďarský premiér Viktor Orbán si bude musieť vybrať medzi Moskvou a "zvyškom sveta". Povedal to v televíznom rozhovore s ukrajinskými novinármi, informovala agentúra Reuters. Orbán vo svojom prejave, v ktorom v nedeľu neskoro večer deklaroval víťazstvo v parlamentných voľbách, vyslal odkaz nielen Európskej únii, ale aj Zelenskému. 13:09 Situácia v Luhanskej oblasti je podľa úradov zložitá, pokračuje ruské bombardovanie Situácia v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny je zložitá, Rusko v regióne ďalej ťažko bombarduje, uviedol dnes oblastný gubernátor Serhij Hajdaj. Generálny štáb ukrajinskej armády v situačnej správe uviedol, že ruská armáda preskupuje sily a sústredí svoje úsilie na prípravu útočnej operácie na východe Ukrajiny. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny sa zrejme schyľuje k boju o Slovjansk, čo podľa neho bude ďalšou kľúčovou bitkou vojny na Ukrajine. "V smere na Slovjansk (v Doneckej oblasti) sa nepriateľ snaží obnoviť útočné operácie. V smere na Barvinkove zaznamenal čiastočný úspech, postúpil o sedem kilometrov a ovládol dedinu Bražkivka," uvádza ukrajinské vojenské velenie s odvolaním sa na obce v Charkovskej oblasti, ktoré sa nachádzajú blízko Doneckej oblasti. 12:49 Súhrn najdôležitejších udalostí dnešného dňa
  • Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu.
  • Zabíjanie v ukrajinskom meste Buča bolo pomstou Rusov za ukrajinský odpor, povedal miestny starosta Anatolij Fedoruk.
  • K vyhosteniu ruských diplomatov sa pridávajú ďalšie krajiny, je medzi nimi Taliansko či Dánsko.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina musí pokračovať v rokovaniach s Ruskom aj napriek "vojnovým zločinom v Buči."
  • Americké ministerstvo financií nedovolí Rusku splácať dlhy v dolároch z amerických účtov.
  • Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že situácia v hlavnom meste sa nepatrne zlepšuje. Na východe je však podľa neho situácia naďalej kritická.
  • Predsedníčka Ursula von der Leyenová Európskej komisie a minister zahraničných vecí Európskej únie Josep Borrell navštívia tento týždeň Kyjev. Okrem nich má na Ukrajinu v pláne v najbližších dňoch zamieriť aj rakúsky kancelár Karl Nehammer. 
  • Podľa bývalého ruského prezidenta a premiéra Dmitrija Medvedeva je cieľom Ruska vybudovať otvorenú Euráziu od Lisabonu po Vladivostok.
12:46 Vyjadrenie zdesenia nad masakrom v Buči Časť poslancov Európskeho parlamentu dnes pri debate o ochrane detí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine vyjadrila zdesenie a šok nad zábermi zo severoukrajinskej Buče. Je podľa nich potrebné vyšetriť vojnové zločiny, ktoré Rusko v susednej krajine pácha. 12:40 Bojkot ruských energetických surovín podporuje 85 percent Poliakov Veľká väčšina Poliakov zastáva názor, že Poľsko by malo prestať nakupovať ruskú ropu, plyn a uhlie, a to aj v prípade, že tento krok bude znamenať rast cien. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť United Surveys pre denník Dziennik Gazeta Prawna a rozhlasovú stanicu RMF FM. Za bojkot dodávok energetických surovín z Ruska sa v prieskume vyslovilo 85,2 percenta respondentov, napísala agentúra PAP. Prieskum sa konal začiatkom apríla medzi tisíckou Poliakov. "Je zjavné, že odhodlanie Poliakov v tejto záležitosti naberá na sile," napísal dnes Dziennik Gazeta Prawna. Upozornil, že pred mesiacom ukončenie nákupov ruskej ropy, plynu a uhlia podporovalo 68 percent Poliakov. 12:38 Moldavsko by mohlo znížiť závislosť na Rusku Európa a západní spojenci chcú pomôcť Moldavsku znížiť jeho závislosť na Rusku. Na úvod dnešnej darcovskej konferencie v Berlíne to povedali ministri zahraničných vecí Nemecka a Francúzska Annalena Baerbocková a Jean-Yves Le Drian. 12:11 Na Ukrajinu zamieri aj rakúsky kancelár Okrem hláv európskej diplomacie Von der Leyenovej a Borrella má na Ukrajinu v pláne v najbližších dňoch zamieriť aj rakúsky kancelár Karl Nehammer. Uviedol to úrad rakúskeho kancelára. 12:11 Švédsko vyhostí troch ruských diplomatov Švédsko vyhosťuje troch ruských diplomatov, uviedla švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová. 12:10 Zasiahnutá loď, ktorá sa plavila pod vlajkou Dominikánskej republiky Ruské jednotky zasiahli obchodnú loď pod vlajkou Dominikánskej republiky blízko Mariupoľu. Loď začala horieť a potápa sa v Azovskom mori. Jeden člen posádky bol zranený. S odkazom na ukrajinskú službu štátnej pohraničnej stráže to uviedol denník The Kyiv Independent. 12:05 Ruské jednotky mali zasiahnuť nádrž s kyselinou dusičnou Podľa denníka The Kyiv Independent zasiahli ruské jednotky v meste Rubežnoje v Luhanskej oblasti nádrž s kyselinou dusičnou. Výpary z tejto kyseliny môžu byť nebezpečné. Obyvatelia mesta majú preto zostať vo svojich krytoch a zavrieť okná a dvere. 12:03 Zelenskyj nepočíta s ponukou ukrajinského členstva v NATO S nedôverou sa ukrajinský prezident vyjadril k možnosti, že by Severoatlantická aliancia ponúkla Ukrajine členstvo. "Ak nám zajtra ponúknu vstup do NATO, nie aby sa zahrávali s naším životom, ale vážne, tak vstúpime. Ale to sa bohužiaľ nestane," citovala ho agentúra Unian. 11:59 Nemecko: Na fasáde ruského konzulátu vo Frankfurte premietali zábery z Buče Nemeckí aktivisti na protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajine spustili v pondelok večer projekciu na fasáde ruského generálneho konzulátu vo Frankfurte nad Mohanom. Bolo vidieť aj zábery mŕtvych civilistov z ukrajinského mesta Buča, informovala v utorok agentúra DPA. Podľa polície trvala protestná akcia takmer 20 minút a zúčastnilo sa na nej zhruba 15 ľudí. Na fasáde konzulátu premietali snímky zo zničeného ukrajinského mesta Buča pri Kyjeve, ako aj nápis v angličtine, ktorý znel: "Žiadne peniaze vrahom – zastavte obchod s ropou a plynom". 11:34 Ruské centrum automobilového priemyslu ochromili sankcie Ruské mesto Kaluga a tamojšie závody zahraničných automobiliek tvrdo zasiahli západné sankcie. Tisíce zamestnancov automobilových závodov sú momentálne bez práce a ceny potravín v obchodoch rastú. 11:19 Holandsko má funkciu koordinátora pre zhabanie majetku sankcionovaných Rusov Bývalý šéf holandskej diplomacie Stef Blok bol vymenovaný za koordinátora holandského prístupu k riešeniu sankcií proti Rusku. O tomto rozhodnutí ministra zahraničných vecí Holandska Wopkeho Hoekstru informuje spravodajca agentúry TASR. 11:18 Starosta Buče: Masaker bol ruskou pomstou za ukrajinský odpor Zabíjanie v ukrajinskom meste Buča bolo pomstou Rusov za ukrajinský odpor, povedal miestny starosta Anatolij Fedoruk v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera, z ktorého v utorok citovala agentúra DPA. "Mojich ľudí zastrelili pre zábavu alebo z hnevu," povedal Fedoruk. "Rusi strieľali do všetkého, čo sa hýbalo. Strieľali na okoloidúcich, ľudí na bicykloch, na autá označené nápisom deti. Buča je pomsta Rusov za ukrajinský odpor," dodal. Podľa starostu ruské jednotky premenili toto predmestie Kyjeva na "koncentračný tábor" bez jedla a vody. 11:10 Taliansko vyhosťuje 30 ruských diplomatov Taliansko rozhodlo o vypovedaní 30 ruských diplomatov kvôli národnej bezpečnosti. S odkazom na ministerstvo zahraničia o tom informovala agentúra Reuters. 11:09 Ukrajinský prezident a jeho včerajšia návšteva Buče 11:08 Únia so zákazom dovozu ruskej ropy váha. USA či Kanada sa už rozhodli Austrália, Británia, Kanada a Spojené štáty zavádzajú úplný zákaz dovozu ruskej ropy. Európska únia zatiaľ zostáva v otázkach dovozu nejednotná. 10:59 Zelenskyj: Ukrajina musí aj po Buči pokračovať v rokovaniach s Ruskom Nehľadiac na vojnové zločiny, ktoré podľa Kyjeva ruské sily spáchali v meste Buča pri Kyjeve, nemá Ukrajina inú možnosť ako ďalej s Ruskom vyjednávať. Podľa serveru RBK-Ukrajina to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s ukrajinskými novinármi. V Buči ukrajinské úrady, novinári a ďalší pozorovatelia po ústupe Rusov nachádzajú zabitých civilistov. Podľa Zelenského prišlo v tomto meste na okraji Kyjeva o život najmenej 300 civilných obyvateľov. 10:50 Moskva od Wikipédie požaduje odstrániť informácie o ruskej invázii na Ukrajinu Ruské úrady nariadili pod hrozbou pokuty internetovej Wikipédii, aby odstránila podľa nich nepresné informácie o ruskej invázii na Ukrajinu a o tamojšom správaní ruskej armády. Internetová encyklopédia informácie podľa cenzúrneho úradu Roskomnadzor interpretuje protirusky, a obsah je tak v krajine nelegálny. Úrad už skôr pohrozil, že ruskojazyčnú verziu Wikipédie zablokuje, prevádzkovatelia však podľa neho na jeho predchádzajúce žiadosti o vymazanie obsahu nereagovali. Podľa ruského zákona môže majiteľ internetového zdroja, ktorý na žiadosť Roskomnadzoru odmietne vymazať podľa úradov nelegálne informácie, počítať s pokutou až štyri milióny rubľov, pripomenul Roskomnadzor. 10:47 Ukrajinské letectvo malo zneškodniť strely odpálené z Bieloruska Ukrajinské letectvo uvádza, že boli zostrelené tri ruské riadené strely na západe Ukrajiny. Štvrtá strela bola poškodená, čo jej bránilo dosiahnuť cieľ, informovalo letectvo. Rakety boli odpálené z prúdových lietadiel Su-35 so základňou v Bielorusku. 10:30 Dánsko vyhostí 15 ruských diplomatov Dánsko vypovie z krajiny 15 ruských diplomatov, ktorí sa podľa neho podieľali na činnosti tajných služieb, oznámil tunajší minister zahraničia. Odísť majú do 14 dní. 10:10 Na Ukrajine bol po ceste do Mariupoľu nakrátko zadržaný tím Červeného kríža Pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža boli prepustení po tom, čo boli v pondelok na Ukrajine zadržaní, keď sa snažili dostať sa do obliehaného Mariupoľu. Podľa agentúry Reuters to oznámila podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, podľa ktorej tím zadržali "okupačné sily". "Okupanti pri meste Manhuš zablokovali predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Po vyjednávaniach boli (pracovníci MVČK) v noci prepustení a poslaní smerom do Záporožia," oznámila Vereščuková na komunikačnej platforme Telegram. 10:08 V Rusku prerušili vysielanie duelu Bundesligy Ruská televízna stanica MatchTV prerušila vysielanie počas zápasu nemeckej futbalovej Bundesligy medzi Borussiou Dortmund a RB Lipsko (1:4). K tomuto kroku pristúpila pred koncom prvého polčasu, pretože na štadióne bolo vidno prejavy odsudzujúce ruskú inváziu na území Ukrajiny. "Vysielanie bolo, žiaľ, zrušené z dôvodov, na ktoré nemáme dosah," povedal podľa agentúry DPA ruský športový komentátor. 10:06 Ďalším kľúčovým cieľom ruskej invázie má byť mesto Sloviansk Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny, ktorú v pondelok večer tento think-tank zverejnil na svojej internetovej stránke. "Výsledkom snahy ruských síl postupujúcich z mesta Izium – juhovýchodne od mesta Charkov – o dobytie Slovianska bude pravdepodobne ďalšia kľúčová bitka vojny na Ukrajine," uvádza sa v správe Inštitút. 09:58 USA nedovolí Rusku splácať dlhy v dolároch z amerických účtov Americké ministerstvo financií nedovolí Rusku splácať dlhy v dolároch z amerických účtov. „Rusko si musí vybrať medzi vyčerpaním svojich zostávajúcich cenných dolárových rezerv, získaním nových príjmov alebo platobnou neschopnosťou,“ povedal hovorca amerického ministerstva financií. Informovala o tom agentúra Reuters, správu prevzala agentúra NEXTA.  09:54 Situácia v Kyjeve sa má zlepšovať, východ krajiny je však v kritickom stave Starosta Kyjeva Vitalij Kličko požiadal o ďalšie zbrane. Ďalej tiež uviedol, že situácia v Kyjeve sa nepatrne zlepšuje. Na východe Ukrajiny je však situácia kritická. 09:52 Ohľadom Donbasu sa strany nedohodnú na všetkých bodoch naraz Zelenskyj o Donbase: Ukrajina a Rusko sa nedohodnú na všetkých bodoch naraz, ale mali by v tom pokračovať. Informáciu zverejnila agentúra Reuters. 09:49 Počet predčasných pôrodov na Ukrajine prudko vzrástol Lekári na Ukrajine pozorujú prudký nárast počtu predčasných pôrodov. Pôrodnice v Charkove a Ľvove uvádzajú, že ich počet sa za niekoľko posledných týždňov v dôsledku stresu a zdravotných problémov tehotných žien zdvojnásobil alebo strojnásobil, napísala britská verejnoprávna stanica BBC. 09:44 Poľsko je pripravené pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov v Buči Poľsko je pripravené vyslať svojich predstaviteľov na Ukrajinu na pomoc vo vyšetrovaní zjavných vojnových zločinov proti civilistom, ktorých sa v meste Buča blízko hlavného mesta Kyjev dopustili ruské jednotky. Podľa agentúry PAP to v utorok uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski. Jablonski to povedal v súvislosti s iniciatívou poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý v pondelok vyzval na zriadenie medzinárodného orgánu na vyšetrovanie "ruskej genocídy" na Ukrajine. 09:42 Von der Leyenová a Borrel navštívia Kyjev Slovinský premiér oznámil, že predsedníčka Európskej komisie a minister zahraničných vecí EÚ navštívia Kyjev. Ursula von der Leyenová a Josep Borrell pricestujú do Kyjeva tento týždeň, oznámil dnes Ivan Jansa. Povedal, že veľvyslanectvá misie EÚ a Litvy sa vrátia do Kyjeva. 09:39 Na evakuáciu by malo dnes poslúžiť sedem humanitárnych koridorov Na dnes je naplánovaných sedem humanitárnych koridorov z Mariupoľu a Berďansku vlastnými vozidlami a evakuačnými autobusmi. Oznámila to podpredsedníčka vlády Ukrajiny Iryna Vereščuková na svojom oficiálnom účte na Telegrame. 09:33 Medvedev: Cieľom Ruska je vybudovanie otvorenej Eurázie Dmitrij Medvedev nazval masaker v Buči príkladom napodobeniny, „vzniknutej v cynickej predstavivosti ukrajinskej propagandy." Povedal tiež, že cieľom Ruska je vybudovať otvorenú Euráziu od Lisabonu po Vladivostok, a to aj pre pokoj samotných Ukrajincov. 09:30 Podľa hovorcu ruskej Dumy má byť incident v Buči zinscenovaný Hovorca Štátnej dumy Vyacheslav Volodin o masakre v Buči : "To, čo sa tam stalo, je zinscenované predstavenie. Predstavenie určené pre západné publikum". 09:24 Japonský minister vládnym lietadlom priviezol Ukrajincov z Poľska Dvadsať Ukrajincov pricestovalo v utorok do Tokia japonským vládnym lietadlom spolu s ministrom zahraničných vecí Jošimasom Hajašim. Stalo sa tak po jeho návšteve Poľska, keďže Japonsko opatrne víta tých, ktorí utekajú pred vojnou, ktorú v ich vlasti rozpútalo Rusko. Správu priniesla agentúra AFP. Japonsko zvyčajne prijme len niekoľko desiatok utečencov ročne z tisícok žiadateľov, a hoci Ukrajincom otvorilo svoje dvere, označuje ich skôr za "evakuované osoby". 09:16 Zajtra môžu byť prijaté nové sankcie voči Rusku Nové sankcie voči Rusku môžu byť prijaté už zajtra. Oznámil to štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí. Správu priniesla agentúra NEXTA.  09:12 USA schválili predaj stíhačiek F-16 Bulharsku, nesúvisia podľa nich s Ukrajinou Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok schválilo možnosť predaja až ôsmich stíhačiek F-16 as nimi súvisiaceho vybavenia Bulharsku, oznámil podľa agentúry Reuters Pentagón. Išlo by o transakciu v hodnote takmer 1,7 miliardy dolárov. Predaj podľa amerických činiteľov priamo nesúvisí s vojnou na Ukrajine. 09:04 Kvôli ruskej agresii malo zahynúť najmenej 165 detí Generálna prokuratúra: Najmenej 165 detí bolo zabitých v dôsledku ruskej agresie. Najmenej 266 detí bolo zranených, uviedla prokuratúra 5. apríla. Tento údaj neberie do úvahy obete detí v mestách v prvej línii, ako je Mariupoľ. 08:53 Straty ruskej armády podľa ukrajinského ministerstva obrany
Zdroj: Twitter Defence of Ukraine
08:48 Na automobilový priemysel v Nemecku dolieha vojna Nálada v nemeckom automobilovom priemysle sa v marci zhoršila najviac v histórii. Obavy vzbudzujú rastúce ceny ropy a plynu v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes na svojom webe zverejnil inštitút Ifo. 08:45 Ukrajinská protivzdušná obrana mala zostreliť štyri rakety Podľa internetového denníka Ukrajinská pravda v noci na 5. apríla zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana dve rakety nad Dnepropetrovskou oblasťou a dve nad oblasťou Rivne. 08:31 Ukrajinu opustili viac ako 4 milióny ľudí, mnohí z nich sa chcú po vojne vrátiť Podľa OSN k 4. aprílu Ukrajinu opustilo 4,2 milióna ľudí. Za zmienku však stojí, že 79 percent utečencov sa chce po vojne vrátiť na Ukrajinu. Dokazujú to výsledky prieskumu Ukrajinského centra Razumkova. Správu priniesla agentúra NEXTA. 
Zdroj: Twitter NEXTA
08:25 Kľúčové poznatky Inštitútu pre štúdium vojny Podľa pondelňajšej správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny ruské sily naďalej dosahujú len malý alebo žiadny pokrok vo frontálnych útokoch s cieľom dobyť Doneckú a Luhanskú oblasť. Okrem toho ukrajinská obrana Mariupoľu prekonala predchádzajúce odhady Inštitútu a mesto naďalej drží, píše sa v správe. "Ruské jednotky sa v Donbase stretávajú s rastúcimi problémami s morálkou a zásobovaním," tvrdí Inštitút. 08:20 Analyzované snímky z Buče majú vyvracať tvrdenia Ruska Denník The New York Times študoval satelitné snímky mesta Buča a zistil, že niektoré telá ležali na uliciach týždne, už v polovici marca. Analýza satelitných snímok od The New York Times vyvracia tvrdenia Ruska, že k zabíjaniu civilistov v Buči, na predmestí Kyjeva, došlo po tom, čo jeho vojaci opustili mesto. Agentúra NEXTA, ktorá správu priniesla, pripomína, že ruské ministerstvo obrany oficiálne uvádza, že ruskí vojaci opustili Buču 30. marca. 08:10 Ceny ropy vzrástli pre obavy zo zostavenia dodávok z Ruska Ceny ropy v utorok ráno vzrástli, keďže Spojené štáty a Európa plánujú nové sankcie proti Moskve za údajné vojnové zločiny ruských jednotiek na Ukrajine. 07:54 V oblasti Sumy našli telá mučených civilistov Guvernér Sumskej oblasti Dmytro Zhyvytsky informoval, že v meste Konotop našla ukrajinská armáda telá najmenej troch mučených civilistov. Našli sa na miestach, kde boli umiestnené ruské sily. Rusi sa zo Sumskej oblasti stiahli 3. apríla. Informoval o tom denník The Kyiv Independent.  07:45 OSN: Ukrajina je jednou z najviac zamínovaných krajín na svete OSN tvrdí, že Ukrajina je jednou z najviac zamínovaných krajín na svete. Podľa predbežných odhadov je na území Ukrajiny zamínovaných 80-tisíc kilometrov štvorcových. Informoval o tom online denník Ukrajinská pravda. 07:23 Vývoj bojov podľa Britov Britské ministerstvo obrany poskytlo sumár dôležitých udalostí z vojny na Ukrajine:
  • Ukrajinské sily znovu dobyli kľúčový terén na severe Ukrajiny po tom, čo Rusku odopreli schopnosť zabezpečiť svoje ciele a prinútili ruské sily ustúpiť z oblastí okolo Černigova a severne od Kyjeva.
  • V niektorých častiach novodobytých oblastí budú pravdepodobne pokračovať boje na nízkej úrovni, ale v priebehu tohto týždňa sa výrazne znížia, keď sa zvyšok ruských síl stiahne.
  • Mnoho ruských jednotiek, ktoré sa sťahujú zo severu Ukrajiny, si bude pravdepodobne vyžadovať značné opätovné vybavenie a renováciu, kým budú k dispozícii na premiestnenie do operácií na východe Ukrajiny.
Zdroj: Twitter Ministry of Defence
07:13 Ruské sily mieria na východ Ukrajiny, hlásia Ozbrojené sily Ruská armáda preskupuje sily a sústredí úsilie na prípravu útočnej operácie na východe Ukrajiny, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. 07:12 Možnosti pomoci ukrajinským deťom a dospievajúcim zo strany Únie Európsky parlament dnes bude rokovať o pomoci Európskej únie pre deti a dospievajúcich utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. 07:10 Včera uniklo nebezpečenstvu viac ako tritisíc ľudí Podľa vicepremiérky Iryny Vereshchuk bolo k včerajšiemu dňu evakuovaných viac ako tritisíc ľudí. Najviac z Mariupoľu, Berdjansku a Záporožia. Informoval o tom denníkThe Kyiv Independent. 06:53 Japonské sankcie voči Rusku Do platnosti vstúpil balík sankcií zameraných na obmedzenie vývozu luxusného tovaru z Japonska do Ruska. Oznámilo to japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu. 06:51 Zastavenie platieb ruských dlhopisov USA zastavili platby ruských dlhopisov v snahe zvýšiť tlak na Moskvu. Informovala o tom agentúra Reuters. 06:40 Peking znovu vyzval Kyjev na rokovanie o ukončení konfliktu na Ukrajine Čínsky minister zahraničných vecí Wang Aj v telefonáte so svojím ukrajinským partnerom Dmytrom Kulebou opäť vyzval Kyjev, aby rokoval o ukončení konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Telefonát, ktorý sa podľa Pekingu uskutočnil v pondelok na žiadosť Ukrajiny, bol prvým rozhovorom medzi čelnými predstaviteľmi oboch krajín od 1. marca. Kuleba vtedy požiadal Peking, aby využil svoje vzťahy s Moskvou na zastavenie ruskej invázie, informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. 06:29 Zelenskyj: Ruskí vojnoví zločinci budú postavení pred spravodlivosť Ukrajinský prezident sa vo videoodkaze v pondelok neskoro večer zaviazal, že údajní vojnoví zločinci na Ukrajine budú postavení pred spravodlivosť. Ukrajina podľa jeho slov pracuje s Európskou úniou a Medzinárodným trestným súdom v holandskom Haagu na tom, aby zaistili, že vojnové zločiny v Buči a ďalších ukrajinských mestách budú úplne vyšetrené. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. 06:14 Cyprus bude s USA rokovať o odovzdaní zbraní sovietskej výroby Ukrajine Cyprus bude rokovať so Spojenými štátmi o odovzdaní časti svojich zbraní sovietskej výroby Ukrajine. Uviedol to v pondelok denník Kathimerini. Americkí zástupcovia sa so žiadosťou obrátili na cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa, ktorý súhlasil so začatím rokovaní. 06:11 V Rade OSN pre ľudské práva nie je podľa Ukrajiny miesto pre Rusko V Rade OSN pre ľudské práva by pre Rusko nemalo byť miesto, uviedol na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. O pozastavenie ruského členstva sa už usilujú Spojené štáty s partnermi, okrem iného kvôli správam z Buče, kde ukrajinskí činitelia a ďalší pozorovatelia po ústupe Rusov nachádzajú zabitých civilistov. 05:41 Tím pripraví dôkazy o ruských vojnových zločinoch Ministerstvo zahraničných vecí USA podporuje snahy zdokumentovať ruské vojnové zločiny na Ukrajine. Medzinárodný tím prokurátorov mieri na Ukrajinu, aby zhromaždil, zachoval a analyzoval dôkazy, ktoré budú brať Rusko na zodpovednosť. 05:36 Ukrajina očakáva ďalšie útoky na Charkov Ukrajinské ministerstvo obrany očakáva ďalšie ruské útoky na obkľúčené východné mesto Charkov, informoval v pondelok večer hovorca Oleksandr Motuzjanyk. Správu priniesla tlačová agentúra DPA. Ruskí vojaci sa pripravujú na dobytie mesta, povedal Motuzjanyk pre noviny Ukrajinská pravda. 05:36 Zelenskyj vymenoval delegáciu na rozhovory s Ruskom o bezpečnostných zárukách Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval členov delegácie, ktorá bude diskutovať s Ruskom o bezpečnostných zárukách. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA. Šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach David Arachamia bude viesť aj rozhovory o bezpečnostných zárukách, ako vyplýva z dekrétu podpísaného Zelenským a zverejneného v pondelok neskoro večer. Súčasťou novej delegácie poverenej vypracovaním bezpečnostných záruk bude tiež poradca prezidenta Mychajlo Podoľak. 05:34 Prokuratúra má vyše 7-tisíc hlásení o vojnových zločinoch Rusov v Kyjevskej oblasti Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok večer oznámila, že zaznamenala vyše 7-tisíc hlásení o údajných ruských vojnových zločinoch v Kyjevskej oblasti. V utorok nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA. Väčšina obetí je v meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva, uviedla generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, citovaná tlačovou agentúrou UNIAN. 05:33 Zelenskyj bude mať v utorok príhovor v Bezpečnostnej rade OSN, oznámila Británia Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v utorok príhovor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované konfliktu v jeho krajine, oznámila britská diplomatická misia. Pôjde o prvý prejav tohto lídra pred orgánom OSN odvtedy, čo Rusko spustilo 24. februára inváziu na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP. Spojené kráľovstvo, ktoré v apríli predsedá bezpečnostnej rade, nevedelo uviesť, či bude prejav streamovaný naživo alebo bude vopred nahratý. 05:32 Zelenskyj: Civilných obetí v ďalších mestách môže byť "oveľa viac" než v Buči Civilných obetí v iných oslobodených ukrajinských mestách môže byť "oveľa viac" než v Buči, povedal v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj. Spomenul napríklad mesto Boroďanka západne od Kyjeva, informoval portál britskej stanice Sky News. Zelenskyj vyzval zahraničných novinárov, aby navštívili Buču, približne 30 kilometrov severozápadne od Kyjeva, aj ďalšie mestá a aby zdokumentovali vraždenie civilistov.  05:31 Starosta Kyjeva vyzval ľudí, ktorí ušli, aby sa "ešte aspoň týždeň nevracali" Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok vyzval obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, ktorí ušli pred konfliktom, aby sa do mesta "ešte aspoň týždeň nevracali". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "V prvom rade platí v niektorých častiach Kyjevskej oblasti 24-hodinový zákaz vychádzania. A takisto sa v mestách blízko Kyjeva, kde prebiehali boje, našlo obrovské množstvo výbušných zariadení - ktoré môžu predstavovať veľké nebezpečenstvo," vysvetlil starosta. 05:29 Exprezident Medvedev: Rusko odpovie na vyhostenie svojich diplomatov rovnako Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok uviedol, že jeho krajina nepociťuje žiadne následky vyhostenia svojich diplomatov z rôznych európskych štátov, a naznačil, že Rusko bude reagovať tak isto. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. V odkazovej aplikácii Telegram Medvedev napísal, že "každý pozná odpoveď: bude symetrická a ničivá pre dvojstranné vzťahy". 05:27 Prehľad včerajších udalostí z vojny na Ukrajine si môžete pozrieť tu

01 - Modified: 2022-04-05 17:21:46 - Feat.: 0 - Title: Izrael po prvý raz obvinil Rusko z "vojnových zločinov" na Ukrajine 02 - Modified: 2022-04-05 18:11:10 - Feat.: 0 - Title: Blinken: Udalosti v ukrajinskej Buči boli súčasťou ruského zámeru 03 - Modified: 2022-04-05 19:31:16 - Feat.: 0 - Title: Lavrov: Tvrdenia o vojnových zločinoch v Buči majú zmariť rokovania s Ukrajinou 04 - Modified: 2022-04-05 20:21:43 - Feat.: 0 - Title: Johnson vyzval Rusov, aby šírili pravdu o vojne na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 03 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 04 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:19