StoryEditor

V Iraku vyhlásili výnimočný stav

07.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Po vlne ďalšieho násilia včera iracká vláda vyhlásila v krajine šesťdesiatdenný výnimočný stav. Pri útokoch rebelov prišli cez víkend o život desiatky ľudí. Zrejme tiež v čase vyhlásenia výnimočného stavu vrcholili prípravy amerických a irackých síl na masívny pozemný útok proti povstaleckej bašte vo Fallúdži.
Podmienky výnimočného stavu, ktoré neplatia iba na severe krajiny v Kurdistane, spresní dnes iracký premiér Ajád Aláví. Vláda vysvetlila krok pokračujúcim násilím miestnych ozbrojencov a potrebou pripraviť januárové parlamentné voľby. Potvrdila, že bezpečnostnú situáciu na rôznych miestach, zvlášť v povstaleckej Fallúdži, pokladá za neprijateľnú. Americké letectvo a delostrelectvo bombardovalo počas víkendu vo Fallúdži pozície irackých a zahraničných islamských radikálov, ktorých sa tu podľa USA ukrýva až 6-tisíc. Američania sa nazdávajú, že tam je aj údajný vodca radikálov, hľadaný jordánsky terorista Zarkáwí. Zničené boli vraj desiatky domov a jeden nemocničný objekt.
Pri tomto sunnitskom meste je vraj sústredených vyše 12-tisíc vojakov v rámci štyroch amerických brigád a jednej irackej. Väčšina z miestnych 300-tisíc obyvateľov už opustila mesto. Americká armáda počíta s ťažkými pouličnými bojmi. Zhodila na mesto letáčiky, v ktorých vyzvala obyvateľov na odchod z mesta a varovala, že hodlá zatýkať všetky dospelé osoby do 45 rokov. Rovnako ako Fallúdžu zvierajú americké sily čoraz viac i neďaleké sunnitské mesto Ramádí, ktoré je v rukách vzbúrencov. V sobotu ráno USA zablokovali všetky prístupové cesty k mestu, kde krátko po tom vzbúrenci zranili 20 amerických vojakov pri samovražednom bombovom útoku.
Najväčšie násilie však postihlo mesto Sámara, kde v sobotu pri explóziách štyroch vozidiel naplnených výbušninami a pri prestrelkách prišlo o život najmenej 37 ľudí a ďalších 62 bolo zranených. Obete tvorili policajti a civilisti. K bombovým útokom sa prihlásila skupina Zarkáwího.
Iracké bezpečnostné sily sa stali terčom útokov aj v iných mestách, predovšetkým v západoirackej Hadíse. Tam rebeli prepadli policajnú stanicu a zavraždili všetkých 21 zajatých policajtov. Vo východnej provincii Dijála našli telá troch zavraždených miestnych vysokých zástupcov irackej vlády. V severnej provincii Tamím našli telá štyroch zastrelených Iračanov, ktorí pracovali pre americkú armádu. Terčom bombového útoku bol v Bagdade i dom ministra financií, ktorý však vyviazol bez zranenia.
Nová vlna násilia prišla krátko po tom, čo islamskí fundamentalisti na svojich internetových stránkach zverejnili začiatkom víkendu výzvu 26 významných saudskoarabských sunnitských duchovných, aby iracký ľud odhodlane bojoval proti okupantom a ich prisluhovačom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:12