StoryEditor

Oheň ustupuje. Hrozí potopa

30.08.2007, 00:00
Gréci ešte nestihli uhasiť všetky lesné požiare, ktoré siedmy deň pustošia juh krajiny, a už sa boja novej pohromy. "Postihnutým regiónom hrozí nová katastrofa -- keď začne pršať, dôjde tu k záplavam, pretože pôda bude tak vyprahnutá, že do nej voda nebude vsakovať," varoval včera grécky eurokomisár pre ochranu životného prostredia Stavros Dimas.

Gréci ešte nestihli uhasiť všetky lesné požiare, ktoré siedmy deň pustošia juh krajiny, a už sa boja novej pohromy. "Postihnutým regiónom hrozí nová katastrofa -- keď začne pršať, dôjde tu k záplavam, pretože pôda bude tak vyprahnutá, že do nej voda nebude vsakovať," varoval včera grécky eurokomisár pre ochranu životného prostredia Stavros Dimas. Krajina pritom ešte stále bojuje najmenej s 30 požiarmi na polostrove Peloponéz a na ostrove Evia. Práve v týchto lokalitách sú stále desiatky slovenských turistov. Všetci sú v poriadku a zostávajú dovolenkovať až do konca zájazdu. Cestovné kancelárie však zrušili všetky nasledujúce turnusy na Eviu a Peloponéz.
Zájazdy na Eviu nepôjdu
"Na ostrove Evia máme slovenských turistov. Keď bola vyhlásená pohotovosť, evakuovali ich do druhého hotela, kde strávili dve noci. Medzitým sa už vrátili do svojho pôvodného hotela, ktorý nebol ohrozený ohňom. Museli z neho odísť kvôli tomu, že v ňom vypadla elektrina," povedala pre HN Zuzana Hájková z CK Tiptravel. Odmietla informácie niektorých slovenských médií, že naši turisti sa z Evie museli predčasne vrátiť z Grécka domov. Podľa Hájkovej všetkých 120 slovenských klientov cestovných kancelárií Tiptravel, Tatratour, Koala Tours a Seneca Tours zostáva na Evii až do konca zájazdu. "Naši sa domov vrátia v pondelok," dodala Hájková. Pripomenula však, že CK Tiptravel zrušila všetky nasledujúce turnusy na Eviu a tiež pobytovo--poznávací zájazd po pamiatkach na gréckej pevnine. Klientom, ktorí už mali zakúpené zájazdy, ponúkli náhradné riešenie -- pobyty na ostrovoch Korfu, Rhodos, Kréta či Kos. Do konca pobytu zostávajú na polostrove Peloponéz klienti CK Hydrotour, aj ten však zrušil posledný turnus, ktorý mal odísť zajtra.
Pomôcť chceme i my
Ťažko skúšanému Grécku ponúkame pomoc aj my. Hoci Gréci žiadajú predovšetkým špeciálne vrtuľníky a lietadlá na hasenie ohňa, ktoré nemáme, slovenská diplomacia zvažuje iné formy pomoci. "Môže ísť napríklad o pomoc pri neskoršom odstraňovaní následkov pohromy," uvádza sa vo vyhlásení tlačového odboru slovenského ministerstva zahraničných vecí.
Situácia v Grécku, kde od piatka zahynulo 65 ľudí, sa pomaly zlepšuje. Kým ešte pred pár dňami horelo vyše 200 požiarov, teraz sú ich tri desiatky, a aj tie sa dostávajú pod kontrolu. Úplne sa podarilo uhasiť požiare na ostrovoch Korfu, Zakynthos a Kefalónia. Na boji s ohňom sa okrem 800 gréckych hasičov a 800 vojakov podieľajú aj desiatky hasičov a lietadiel z 20 krajín. Pomáha im aj počasie -- v posledných dňoch v Grécku klesli teploty a ustal silný vietor.
Úmyselné zakladanie požiarov v Grécku a Taliansku odsúdil počas včerajšej generálnej audiencie vo Vatikáne pápež Benedikt XVI. "Tvárou v tvár týmto dramatickým udalostiam musíme byť znepokojení nezodpovedným správaním tých, ktorí ohrozujú ľudské životy a ničia životné prostredie," zdôraznil pápež.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 21:04