StoryEditor

Nováčik, ktorý prevalcoval Hillary

06.01.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Budú to len štyri roky, čo sa tento senátor usadil vo Washingtone a už má veľkú šancu stať sa prvým americkým prezidentom tmavej pleti. Až do straníckych volieb v štáte Iowa minulý štvrtok bol považovaný za akúsi "dvojku" amerických demokratov. Afroameričan Barack Obama, obľúbený senátor štátu Ilinois, totiž porazil v prvom "výberovom kole" v Iowe najhorúcejšiu kandidátku demokratov, bývalú prvú dámu a newyorskú senátorku Hillary Clintonovú. "Nováčik ukázal, že je schopný osloviť Američanov v tejto špecifickej dobe, keď Amerika hľadá cestu na prekonanie veľkého rozdelenia vnútri krajiny a zároveň krízy zahraničnej politiky súvisiacej s vojnou v Iraku," povedal pre HN analytik Pavol Demeš z German Marshall Fund.
Rodák z Honolulu
Barack Obama sa narodil 4. augusta 1961 v Honolulu na Havajských ostrovoch a je synom černocha z Kene a bielej Američanky z Kansasu. Vyštudoval politické vedy na Kolumbijskej univerzite a právo na Harvarde.
Nová tvár americkej politiky je výborný rečník s charizmatickou osobnosťou. Jeho prvá hviezdna chvíľa ako člena Demokratickej strany prišla na straníckom kongrese v júni 1994. Obama vtedy vystúpil s prejavom, ktorý delegátov "zdvihol z kresiel". Zdôraznil vtedy svoju vlastnú históriu, tradičné americké ideály ako spoliehanie sa na vlastné sily. "Cez poctivú prácu dostal môj otec štipendium na štúdiu v magickom mieste - Amerike, ktorá stála ako strážna veža slobody všetkým, ktorí sem prišli," povedal Obama kongresmanom. V roku 2004 bol zvolený do Kongresu ako senátor za tento štát. Momentálne je jediným Afroameričanom v Senáte a celkovo piatym v histórii Senátu.
Návrat k Lincolnovi
Keď vo februári minulého roka ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta USA, uviedol, že sa pokúsi o návrat k tradíciám prezidenta Abrahama Lincolna, ktorý v 60. rokoch 19. storočia zrušil otroctvo. "Viem, že mnohí z vás pochybujú o možnosti dosiahnuť takúto zmenu. Niekedy sa zdá, že pravidlá platia len pre hŕstku mocných, ale ja skutočne verím, že existuje aj iná politika," uviedol vtedy Obama.
Popularitu si získal aj svojím odporom proti vojne v Iraku. Od začiatku bol proti plánu terajšieho prezidenta Georgea W. Busha vyslať do tejto krajiny ďalších vojakov.
V ďalších dôležitých politických otázkach Obama podporuje právo žien na interrupciu, uvoľnenie výskumu kmeňových buniek, zavedenie všeobecného zdravotného poistenia do roku 2012. Dodnes aktívne hráva basketbal, s ktorým začal už na univerzite. Jeho neresťou v minulosti bolo fajčenie, s ktorým skončil ešte pred oznámením kandidatúry.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zrušia limity na predvolebné výdavky 02 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpočet najväčším problémom ústavu 03 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákaz trestu smrti 04 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fischer asi do Bruselu nepôjde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:50