StoryEditor

Čierny deň pre Česko

26.06.2007, 00:00
V Kambodži sa včera zrútilo lietadlo s viac ako dvadsiatimi ľuďmi na palube. Na zozname cestujúci boli okrem 13 Juhokórejčanov aj traja Česi. Pátracie tímy vyslali do oblasti, kde sa predpokladá, že stroj havaroval.

Záchranári sa obávajú, že haváriu nikto neprežil. Podľa hovorcu nášho ministerstva zahraničných vecí Slováci na palube havarovaného lietadla neboli.
Päť minút pred pristátím
Lietadlo ruskej výroby An-24 kambodžskej leteckej spoločnosti PMT Air letelo z mesta Siem Reap, kde stojí aj slávny chrámový komplex Angkor, do prímorského letoviska Sihanoukville. Stroj zmizol z radarov desať minú pred jedenástou hodinou dopoludnia miestneho času, teda päť minút pred plánovaným pristátím. Pád stroja uvidela skupinka ekológov zo svahu miestnych hôr v oblasti mesta Kampot.
Okrem Čechov a Juhokórejčanov bolo na palube ešte šesť členov posádky - piati Kambodžania a ruský pilot.
Osud Čechov neznámy
Český veľvyslanec v Thajsku Ivan Hotěk uviedol, že zatiaľ nemá oficiálne informácie o pasažieroch letu a nemôže tak prítomnosť Čechov na palube potvrdiť. Čerstvé informácie očakáva až dnes. "České veľvyslanectvo v Bangkoku, ktoré pôsobí aj pre oblasť Kambodže, dostalo informácie o nešťastí sprostredkovane, od britských diplomatov," uviedla hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Zuzana Opletalová. Briti v rámci overovania, či na palube neboli britskí občania, si všimli tri mená, ktoré by mohli byť českého pôvodu. Česká ambasáda začala okamžite overovať totožnosť trojice, no zatiaľ sa nepodarilo od leteckej spoločnosti PMT Air získať podrobnosti, ako sú napríklad čísla pasov, podľa ktorých by sa dali títo ľudia identifikovať. Veľvyslanectvo preto upozornilo, že sa tak nedá stopercentne povedať, či do lietadla vôbec nastúpili.
Náročné pátranie
V oblasti, kde zrejme lietadlo havarovalo, záchranárom komplikovalo včera prácu zlé počasie. To by sa malo zlepšiť dnes. Pátracie tímy zložené najmä z kambodžských vojakov a policajtov narážali v odľahlej hustej džungli po nedávnych dažďoch na klzkú a vlhkú pôdu. Cesty sú tak pre vozidlá prakticky nezjazdné. Problémy s počasím mali údajne aj vrtuľníky. Záchranári napriek tomu pátrali po troskách lietadla aj po zotmení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:45