StoryEditor

Rusko zrušilo organizáciu príbuzných obetí z Beslanu

28.08.2007, 09:23
Autor:
SITASITA

Súd v Rusku rozhodol, že organizáciu založenú príbuznými obetí rukojemníckej drámy v Beslane v roku 2004, musia rozpustiť, informovala v pondelok organizácia. Súd v kaukazskej republike Severné Osetsko nariadil organizácii Hlas Beslanu, pokiaľ má záujem o registráciu, aby zmenila svoju chartu a vedenie. Súd tak reagoval na podnet od bývalého člena, ktorý sa usiloval o predsedníctvo v organizácii.
"Pre svoje rozhodnutie využili našich bývalých členov, ktorých sme vylúčili pred rokom a pol pre ich snahu o diskreditáciu a rozpad skupiny. Súd je fraška a niečo podobné sme už dlho očakávali," uviedla organizácia vo svojom vyhlásení.
Cieľom skupiny, ktorú založili pred dvoma rokmi, je dosiahnutie spravodlivosti pre obete tragédie na súdoch a odvtedy je "pod neustálym tlakom bezpečnostných zložiek a miestnych úradov," vrátane podania žalôb voči organizácii a vyšetrovanie údajných daňových únikov.
V škole v Beslane, ktorú obsadili ozbrojenci spájaní s čečenskými separatistami a držali v nej viac než 1200 rukojemníkov, v septembri 2004 zahynulo viac než 300 ľudí. Príbuzní obetí neustále spochybňovali oficiálne vyšetrovanie, podľa ktorého prestrelka začala po výbuchu vo vnútri školy a namietajú, že federálne jednotky zahájili paľbu ako prvé.
Hlas Beslanu uviedol, že na súde neumožnili vystúpiť žiadnemu zo svedkov ochotných potvrdiť falošný pôvod podpisov pod žalobou ani predloženie dôkazov o falzifikácii. Organizácia "neprijíma výsledok tejto právnej frašky a podnikne právne kroky na obranu svojich práv. Ctíme si zákon, nie bezprávie," uviedol Hlas Beslanu vo vyhlásení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:42