AP/TASR
StoryEditor

Ruský útok na železničnú stanicu v Kramatorsku má desiatky obetí. Za naše deti, bolo napísané na rakete

08.04.2022, 10:47
Autor:
ČTKČTK
Na mieste sa mali nachádzať tisíce ľudí, ktoré sa pokúšali dostať do bezpečnejších regiónov Ukrajiny.

Ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny, ktoré využívajú civilisti na evakuáciu do bezpečnejších oblastí, oznámila dnes ukrajinská štátna železničná spoločnosť.

Podľa aktualizovanej bilancie zomrelo 50 ľudí, z toho päť detí, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Podľa starostu Kramatorsku Oleksandra Hončarenka bolo v čase zásahu na stanici zhruba 4-tisíc ľudí, hlavne seniori, ženy a deti. Ruské ministerstvo obrany zodpovednosť za úder odmietlo, píše agentúra RIA Novosti.

Rusi ju mali zasiahnuť zámerne

Medzi 98 zranenými prevezenými do zdravotníckych zariadení bolo 16 detí, 46 žien a 36 mužov, uviedol Kyrylenko. Po prevoze svojim zraneniam 12 ľudí podľahlo, 38 ich zahynulo na mieste.

Gubernátor zároveň zverejnil na twitteri fotografiu, na ktorej sú vidieť na zemi ležiace telá ľudí, batožinu a okolo sú vidieť členovia ukrajinských bezpečnostných zložiek.

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neskôr uviedol, že ruské sily stanicu zasiahli raketou typu Točka-U. "Ruskí neľudia neopúšťajú svoje metódy. Chýba im sila a odvaha postaviť sa nám na bojisku a cynicky ničí civilné obyvateľstvo," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

Kyrylenko ruskú armádu obvinil, že stanica zasiahla zámerne. "Chcú zasiať paniku a strach," vyhlásil gubernátor. Ten podľa agentúr Unian a Ukrinform krátko po oznámení úderov informoval najprv o tom, že ruské sily útočili z raketových komplexov Iskander.

Neskôr na svojom telegramovom účte túto informáciu opravil a uviedol, že ide o raketu Točka-U. "To však nič nemení na podstate zločinu," napísal.

Na jednom z videí, ktoré k udalosti v Kramatorsku na telegramovom účte publikoval ukrajinský prezident, je z jednej strany na troske rakety ležiacej na tráve vidieť nápis v ruštine "za naše deti", upozornila agentúra AP.

Na sociálnych sieťach sa vzápätí objavili špekulácie, aký má tento nápis význam. Fráza v ruštine najskôr naznačuje, že raketa bola vypálená v mene detí, teda na ich podporu, či ako odveta za útok na deti, nie, že bola namierená na deti, poznamenala na svojom webe stanica BBC.

Rusi útok popreli

Ruské ministerstvo obrany útok na železničnú stanicu v Kramatorsku poprelo a obvinenie ukrajinských úradov označilo za provokáciu.

"Taktické rakety Točka-U, ktorých úlomky boli nájdené blízko kramatorskej stanice a zverejnené svedkami, používa iba ukrajinská armáda," napísala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský rezort obrany. Ruské ozbrojené sily podľa nej dnes žiadne útoky v Kramatorsku nepodnikli.

Agentúra Reuters poznamenala, že nemohla zatiaľ overiť, čo sa na stanici stalo.

Kramatorsk sa nachádza na severe Doneckej oblasti, neďaleko mesta Slovjansk. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že sa ruské sily preskupujú k novej ofenzíve a že Moskva plánuje zabrať čo najviac území vo východnej časti Ukrajiny.

Opustiť oblasť, kým sa dá

Miestne úrady v niektorých oblastiach už niekoľko dní vyzývajú civilistov na odchod, kým je to ešte možné a relatívne bezpečné.

Kyrylenko už v noci oznámil, že z Ukrajinou kontrolovanej časti Doneckej a Luhanskej oblasti sa v očakávaní ruskej ofenzívy evakuovalo vlakom na západ krajiny viac ako 170-tisíc ľudí.

"Vzhľadom na to, že Rusi sústreďujú svoje úsilie v Doneckej a Luhanskej oblasti, je pre civilistov lepšie tieto regióny opustiť," napísal v noci Kyrylenko s tým, že evakuačné vlaky vyrážajú denne.

​Ruský letecký úder na prejazd nad železničnou traťou v obci Barvinkove podľa neho už vo štvrtok dočasne prerušil cestu troch evakuačných vlakov, ktoré mierili z Donbasu na západ Ukrajiny.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý je spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a premiérom Eduardom Hegerom na ceste do Kyjeva, útok, ktorý taktiež pripísal Rusom, odsúdil.

"Je to ďalší pokus o uzavretie únikových ciest pre tých, ktorí utekajú pred touto neodôvodnenou vojnou," napísal na twitteri Borrell. Útok na stanici v Kramatorsku odsúdila aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. "Cieliť na civilistov je vojnový zločin," uviedla.

Americké veľvyslanectvo na Ukrajine označilo úder na stanicu v Kramatorsku za "ďalšie zverstvo spáchané Ruskom na Ukrajine". "Svet poženie Putina k zodpovednosti," napísala diplomatická misia na twitteri. "Ohavný" zločin odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

01 - Modified: 2022-03-03 11:45:59 - Feat.: 0 - Title: "Žiadny konflikt sa nezaobíde bez obetí." Rusi cítia dotyk vojny, no vnímajú ju ako nevyhnutnosť 02 - Modified: 2022-04-01 14:55:57 - Feat.: 0 - Title: Červený kríž nerozlišuje, kto je nepriateľ a kto obeť. Sme slušní ku všetkým, hovorí známy záchranár
01 - Modified: 2024-04-04 17:21:09 - Feat.: - Title: Muž, ktorý naviedol ruskú strelu na pizzeriu v Kramatorsku, dostal doživotie 02 - Modified: 2024-04-04 15:00:04 - Feat.: - Title: Muž, ktorý Rusku pomáhal pri raketovom útoku na Kramatorsk, dostal doživotie 03 - Modified: 2024-01-11 11:43:48 - Feat.: - Title: Štrajk nemeckých rušňovodičov zaskočil v Berlíne len cudzincov, staničná hala zívala prázdnotou​ 04 - Modified: 2024-01-08 20:37:19 - Feat.: - Title: Muža zasiahol elektrický prúd. Preliezal cez odstavený nákladný vozeň na železničnej stanici 05 - Modified: 2023-08-21 09:40:17 - Feat.: - Title: Ukrajina zadržala ruského špióna neďaleko miesta útoku na pizzeriu v Kramatorsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:05