StoryEditor

Kórejský summit. Iba dary a gestá

04.10.2007, 00:00

Druhý summit v histórii medzi oboma Kóreami sa dnes končí prijatím spoločnej deklarácie. Žiadnu mierovú zmluvu, ktorá by formálne ukončila konflikt z polovice minulého storočia, ani záväzok režimu severokórejského vodcu Kim Čong-ila, že v najbližšom čase dôjde k "vyčisteniu" Kórejského polostrova od jadrových zbraní, neprijali. Juhokórejský prezident Ro Mu-hjon a Kim Čong-il sú však spokojní, na rozdiel od mnohých politikov a obyvateľov demokratickej Južnej Kórey.

Zakázané filmy
Juhokórejský prezident daroval Kim Čong-ilovi vyše 150 filmov na DVD. Medzi nimi je aj obľúbená juhokórejská televízna dráma Klenot v paláci, ktorá je o kuchárovi kráľovskej rodiny z čias, keď bola Kórea jednotná a v ktorej hrá Kimova favoritka, herečka I Jong-e. Tešiť sa môže aj z trileru Spoločná bezpečnostná zóna. Oba filmy sú v Severnej Kórei zakázané, diktátor ich však môže sledovať bez obmedzenia. A zrejme aj preto je vo vlastnej krajine označovaný ako filmový génius.
O Kimovi sa tiež vie, že je fanatickým divákom. Vychutnať si každý detail bude môcť na dvoch nových obrovských televízoroch, ak ich však nedá do Múzea darov. Tam sa nachádzajú tisícky predmetov, ktoré doteraz rôzni svetoví politici či umelci a športovci Kim Čong-ilovi a jeho otcovi Kim Ir-senovi darovali.

Úsmevy a zdravie
Utorňajšie privítanie juhokórejského prezidenta v Pchjongjangu bolo chladné, údajne aj preto, že Kim Čong-ila trápil jeho zdravotný stav. Včera však už nešetril úsmevmi a Ro Mu-hjonovi taktiež ponúkol, aby zostal o deň dlhšie. Prvý muž Južnej Kórey na to odpovedal, že to musí prediskutovať s osobnými strážcami a protokolom, na čo Kim reagoval s úsmevom a otázkou: "Nemôžete o tom vari rozhodnúť sám, pán prezident?" On sám sa totiž s nikým radiť nemusí. Severná Kórea je totalitný štát, kde má jeho vodca absolútnu moc, na rozdiel od demokratického juhu. Juhokórejský prezident napokon ponuku odmietol.
Pozícii Ro Mu-hjona sa veľmi podrobne venoval juhokórejský denník Čoson Ilba, ktorý napísal, že politika zahraničie vníma a prijíma podľa toho, aké postavenie a povesť má vo svojej vlastnej krajine. A pripomína, že Ro Mu-hjon v prezidentskej funkcii čoskoro skončí a že jeho najbližší poradcovia čelia korupčným škandálom. Aj preto sa denník pýta, či si takáto hlava štátu môže sadnúť za jeden stôl so sebavedomým mužom a či bude mať nervy hovoriť o témach, o ktorých by mal, a rovnako ich aj prípadne odmietnuť. Juhokórejský prezident však údajne už pred summitom vylúčil diskusie s Kim Čong-ilom o akýchkoľvek kontroverzných témach, vraj v záujme úspechu rozhovorov a mieru na Kórejskom polostrove.

Kimov denník
"Sú tri hodiny ráno, Ro Mu-hjon príde o štyri dni, ale ja mu nepôjdem oproti, pretože je mladší," píše Kim Čong-il vo svojom Denníku zverejnenom v juhokórejskom denníku Čoson Ilbo. Ide, samozrejme, o fikciu, ktorá však potvrdzuje, ako ho juhokórejské médiá aj celý summit vnímajú. Z údajného Denníka sa dá dozvedieť, že Severná Kórea tento summit nechcela, preto by mala juhokórejská delegácia hovoriť prvá a jediné, čo Kim Čong-il musí, je navrhnúť, akú pomoc chce.
Čo sa týka stanovenia spornej námornej hranice, diktátor si údajne nechá poradiť od velenia námorníctva a bude brániť severokórejských rybárov, ktorí chcú chytať kraby v týchto vodách. A ak to juh nepovolí, bude žiadať kompenzácie. Čo je však skutočné a čo juhokórejské médiá aj ľudia veľmi kritizujú, je účasť Ro Mu-hjona na festivale Arirang, čo je de facto oslava komunistického režimu aj zakladateľa jedinej komunistickej dynastie na svete, Kim Ir-sena. A to je pre reprezentanta demokratickej krajiny, ktorá patrí k najvyspelejším ekonomikám na svete, viac ako nedôstojné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:45