StoryEditor

Švédsky kráľ si u nás zapoľoval na bažanty

13.01.2008, 23:00

Slovensko malo cez víkend vzácnu návštevu. Na súkromnú poľovačku k nám zavítal švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf. Ten si v sobotu zastrieľal spolu so slovenskými poľovníkmi na bažanty pri Čifároch neďaleko Levíc. Návštevu, ktorá prebehla takmer v tichosti bez veľkého mediálneho rozruchu, si švédsky panovník nechal pripraviť prostredníctvom zahraničnej cestovnej kancelárie. Tá organizuje podobné poľovačky pre elitných klientov po celom svete.
Podľa slovenských poľovníkov si Carl XVI. Gustaf na kráľovské maniere pri love rozhodne nepotrpel. "Na záver sa nám poďakoval za úspešnú poľovačku a zaspieval tradičnú kráľovskú pesničku," povedal organizátor lovu Dušan Krajniak, riaditeľ Odštepného závodu Štátnych lesov v Leviciach. Pripomenul, že v známom revíri si už zastrieľali aj iní hostia zo zahraničia s modrou krvou.
O hlave švédskej kráľovskej rodiny je známe, že je vášnivým poľovníkom. Jeho návšteva bola však veľkým prekvapením aj pre našich poľovníkov. O príchode Carla XVI. Gustafa sa dozvedeli len pár dní vopred. Švédsky monarcha nemal naplánované žiadne oficiálne stretnutia. U nás sa zdržal len do nedele. Vzácneho hosťa napriek tomu strážilo niekoľko slovenských policajtov.
V minulosti na Slovensku poľovalo množstvo celebrít. Povráva sa, že kubánsky líder Fidel Castro so svojou družinou u nás lovil dokonca chránené kamzíky. Rád si sem zašiel na poľovačku aj rakúsky cisár František Jozef I. Pred pár rokmi u nás lovil i priamy potomok cisárovnej Sisi, arcivojvoda Michael von Habsburg Lotrinský. Slovenské lesy ponúkajú lov na šesť hlavných druhov zveri -- srnčiu, jeleniu, danieliu, muflóniu, diviačiu a bažantiu. Okrem toho je možné v súlade s pravidlami loviť aj medvede, vlky, jazvece, zajace, kačice, sluky a jariabky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 02:46