StoryEditor

Arktída patrí všetkým

17.08.2007, 00:00

Hrozí severnému pólu, že sa z neho niekedy stane rajom dovolenkárov?
-- Určite nie. Severný pól nikdy nebude turistickou destináciou. Nie je tam pevný bod, iba more. Je prístupný len veľmi ťažko. To, čo tam robia Rusi, je len nacionalistické búchanie sa do pŕs a snívanie o veľkom Rusku. Tie milióny, čo do toho dávajú, by radšej mali dať do rozvoja vidieka. Urobili by lepšie.
Má vôbec nejaká krajina nárok privlastňovať si severný pól?
-- K niečomu podobnému už došlo. Napríklad Zem Františka Jozefa objavila rakúsko-uhorská expedícia, kde dokonca boli aj našinci -- moravskí námorníci. Toto súostrovie dali po objavení do medzinárodných vôd. V 60. rokoch si však trojuholníky smerom od severného pólu prerozdelili Rusi, Dáni, Kanaďania a Američania. Podľa môjho názoru by Arktída mala byť podobne ako Antarktída teritórium, ktoré nepatrí nikomu, ale všetkým.
Máte za sebou trojmesačné dobrodružstvo v Arktíde. Čo pre vás znamená severný pól?
-- Absolvoval som tam zatiaľ svoju najťažšiu expedíciu. Je to región, kde už veľa ľudí zahynulo. História dobývania severu je veľmi bohatá. Príhod okolo toho je strašne veľa a bola by škoda, keby sa to všetko kvôli nejakej komercii podupalo a hodilo do koša.
V súčasnosti však tejto oblasti hrozí ťažba ropy a zemného plynu, čo môže vážne poškodiť tamojší ekosystém...
-- Severný pól je geografický bod, inak tam vlastne nie je nič mimoriadne. Čo sa týka ekológie, je to rovnaké, ako keby ťažili o 100 alebo 500 kilometrov ďalej na morskom dne, v tom už taký veľký rozdiel nie je.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:27