StoryEditor

Gibraltár stále jablkom sváru medzi Madridom a Londýnom

05.08.2004, 00:00
Španielom sa v lete nikdy nežilo najľahšie. Slnko páli, až sa pouličný asfalt priam roztápa, takže kto môže, je v auguste na dovolenke.

A potom, práve na tento letný mesiac pripadá výročie anglo-španielskej bitky z roku 1704, v dôsledku ktorej Briti získali Gibraltár - dnes poslednú kolóniu na európskom kontinente. Odvtedy si ju stále držia, aj keď Španieli sa ešte celkom nevzdali - tu dôrazne, tu menej dôrazne sa snažia získať tento strategicky položený skalný masív medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom pod svoju kontrolu.
Gibraltár má byť španielsky! Pre 76 percent obyvateľov Španielska je táto otázka úplne jednoznačná. Vyplýva to z rozsiahlej ankety medzi čitateľmi, ktorú v nedávnych dňoch zorganizoval denník El Mundo. Je preto len pochopiteľné, ak sa na oslavy výročia spomínanej bitky Španieli vždy pozerajú s určitým podozrením - o to viac, ak sa na slávnostnom akte osobne zúčastní britský minister obrany, ako tohto roku. Španielsky minister zahraničných vecí Miguel Angel Moratinos si pre to neváhal predvolať britského veľvyslanca v Madride a vyjadriť pred ním "hlboké znepokojenie" v súvislosti s cestou Geoffreyho Hoona.
Vo veci Gibraltáru je Hoonova návšteva tretím bodnutím do španielskej národnej hrdosti v krátkom čase za sebou. Už keď koncom júna tento kúsok zeme navštívila princezná Anna hovoril Madrid o "nevhodnom geste". Ďalší protest nasledoval v júli, keď pod gibraltárskou skalou zakotvila britská ponorka na jadrový pohon.
Isté je, že španielsko-britské vzťahy nie sú po nástupe novej španielskej vlády najlepšie. Len sa šepká, že jedným z dôvodom by mohlo byť aj rozhodnutie socialistického premiéra Josého Luisa Rodrigueza Zapatera okamžite stiahnuť španielskych vojakov z Iraku. A Londýn si zrejme pamätá aj to, že keď bol dnešný španielsky minister obrany José Bono ešte predsedom oblastnej kastílskej vlády, neváhal nazvať britského premiéra Tonyho Blaira pre jeho nadšenie pre vojnu proti Iraku "hlupákom".
Po pravde však treba povedať, že problémom bol Gibraltár aj za čias predchádzajúceho španielskeho premiéra Josého Maríu Aznara. Pred dvoma rokmi tu totiž Londýn zorganizoval referendum, v ktorom sa až 99 percent z 30 000 voličov vyslovilo za príslušnosť k Veľkej Británii. Na základe toho zavládlo potom medzi oboma krajinami ľadové mlčanie. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 20:43